Borgmesterkandidat Line Barfod vil have mere klima, mindre ulighed og fred fra Christiansborg
Da Enhedslistens medlemmer skulle vælge mellem kandidater til kommunalvalget, blev den 56-årige Line Barfod topscorer. Solidaritet har stillet spidskandidaten 5 skarpe spørgsmål om kommunalvalget.
1. Hvad er dine mærkesager som spidskandidat for Enhedslisten?
Først og fremmest klima. Der er brug for, at vi får sat turbo på den grønne omstilling, som er socialt retfærdig. Vi skal gøre noget ved den stigende ulighed i København. Det gør vi ved at fokusere på boligpolitikken, fordi der er alt for mange dyre boliger i København lige nu. I stedet for at give spekulanter lov til at bygge luksusboliger, skal vi få mange flere billige boliger, der er til at betale.
Desuden er et fokusområde ulighed i sundhedssystemet. Jeg foreslår, at man i første omgang udvider den gratis børnetandpleje fra 18 til 25 år, så mange flere unge kan komme godt ind i voksenlivet med sunde tænder.
“Det kan ikke passe, at borgerne i København i de næste mange generationer skal betale af på infrastrukturprojekter, når man i resten af landet vælger, at sådanne projekter bliver betalt af over den fælles skat.”
En tredje mærkesag er demokratiet, som på mange måder er svækket. Hvis vi skal lave alle de forandringer, vi ønsker herunder den grønne omstilling, er der simpelthen et behov for at få inddraget borgere og ansatte i kommunen i langt højere grad.
2. Nu har der været fokus på at skabe et bedre boligmarked i København i mange år efterhånden. Men det er stadig et problem. Hvad kan du gøre anderledes for at skabe resultater med flere og billige boliger?
Jeg kan arbejde for at skaffe et flertal i Københavns Borgerrepræsentation for, at vi skal stoppe med at have en model, hvor vi bruger salg af jord til at betale af på gælden til metrobyggeriet.
Der skal tages et opgør med Christiansborg. Det kan ikke passe, at borgerne i København i de næste mange generationer skal betale af på infrastrukturprojekter, når man i resten af landet vælger, at sådanne projekter bliver betalt af over den fælles skat.
3. Hvis du bliver valgt ind i Borgerrepræsentationen, hvilken borgmesterpost – udover overborgmesterposten – ville du så foretrække?
Det er noget, vi bestemmer i fællesskab i Enhedslisten København. Jeg kan se fordele ved alle borgmesterposterne, men det er klart, at dén, hvor man kan gøre mest i forhold til klima og boliger, det er borgermesterposten for teknik og miljø.
“Jeg kan se fordele ved alle borgmesterposterne, men det er klart, at den, hvor man kan gøre mest i forhold til klima og boliger, det er borgermesterposten for teknik og miljø.”
4. Lige præcis den borgmesterpost har jo været hos Enhedslisten i mange år. Hvorfor har der så ikke været bedre resultater med at skaffe billigere boliger?
Noget har der jo også været. På klimaområdet er der blevet lavet en hel masse med cykelstier. Der er sket noget på klimaområdet, men det er ikke nok, og tempoet er ikke højt nok.
Når det kommer til billige boliger, er det et spørgsmål om at udfordre Christiansborg i forhold til de eksisterende regler – og bestemt også i forhold til hele konstruktionen med By og Havn.
5. Vil du gå efter overborgmesterposten?
Hvis vi får mulighed for at få overborgmesterposten, så er det klart, at vi gerne vil have den. Men der skal jo være et flertal på Rådhuset – og det er nok ikke det mest realistiske.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER