Forandringer i SUF: Skarpere rød-grøn profil og navneskifte
Efter længere tids debat varsler den socialistiske ungdomsorganisation SUF forandring. Henrik Skaaning fra SUF’s ledelse har snakket med tre af sine medaktivister om fremtiden.
Efter længere tids debat varsler den socialistiske ungdomsorganisation ‘SUF’ forandring. På det kommende landsmøde 7.-10. maj vil Enhedslistens samarbejdspartner vedtage nyt principprogram og navn, samt lægge strategien for arbejdet i 2020’erne. Henrik Skaaning fra SUF’s ledelse har snakket med tre af sine medaktivister om fremtiden.
Af Henrik Skaaning
I partilokalerne hos Enhedslisten Frederiksberg møder vi Alf Standly (18 år), Andrea Kjær (19 år) og Absalon Billehøj (20 år). De er alle tre aktive i Socialistisk Ungdomsfront (SUF), der for tiden arbejder med at forny organisationen.
’’Når vi kigger rundt i samfundet, er situationen på næsten alle fronter anderledes end dengang SUF blev stiftet,’’ siger Absalon. ‘’Rundt om i verden er der noget, som bevæger sig. På trods af – eller måske netop på grund af – klimakrisen, imperialistiske krige og racistiske politikere, er der noget i gærde. Samtidig har venstrefløjen gjort sig erfaringer med at deltage i regeringer på et niveau, der ikke var normalt dengang i 00’erne. For os der er aktive i dag, er der derfor mange årsager til, at vi skal genopdage, hvad det vil sige at være aktiv på den yderste venstrefløj.’’
Det stadig stigende fokus på klima- og miljøspørgsmål i den yngre generation har sat sine spor i SUF. En del af organisationens forandringsprojekt, der er drevet frem af unge født i det nye årtusinde, består i hvordan man kan analysere fænomener som Greta Thunberg, Fridays for Future og Extinction Rebellion – og hvordan man som ung venstrefløj kan sikre, at de grønne kampe også er røde kampe.
‘’Siden starten af 00’erne er vi kun kommet tættere på et klimakollaps. Skovbrandene i Australien er et eksempel på, at arbejderklassen ikke er sikret, når det brænder på – selv i et imperialistisk kerneland. Klimakrisen er en topprioritet for os, og vi ved, at vi kun kan analysere den og bekæmpe den ud fra en klar antikapitalistisk position. Derfor er vi nødt til at stikke hovederne sammen i SUF og spørge os selv: Hvordan kan vi blive mere grønne?’’ siger Absalon Billehøj, der sidder i organisationens ledelse, og er et af ansigterne på fornyelsen i SUF.
Som organisation voksede SUF ud af 1990’ernes kampe og opgør med totalitære systemer. Muren var faldet, og i manges øjne var socialismen og kommunismen i krise. I 2001 blev SUF stiftet, blandt andet med afsæt i Enhedslistens Ungdomsnetværk og organisationen Rebel, der udsprang af tidligere aktive i en række forskellige venstrefløjspartier. SUF var fra slutningen af 2000’erne i høj grad præget af det venstreradikale miljø, der efter Ungdomshusets rydning i 2007 i højere grad blev lukket om sig selv. Nederlag som den næsten kollektive depression efter klimatopmødet i København i 2009 og mangel på forandring under Thorning-Schmidt-regeringerne 2011-2014 var, sammen med interne sager, med til at dæmpe aktivitetsniveauet i SUF.
Vil være den største ungdomspolitiske organisation i 2025
I organisationen er der i dag en erkendelse af, at man skal lære af fortiden. Man skal ikke kæmpe for at fastholde tidligere positioner, der blev udviklet i en anderledes samtid end i dag. Netop analyse-arbejdet bliver betonet af Alf Lundgren Standly fra Skanderborg, som er kontaktperson for organisationens queergruppe. Han ser en klar sammenhæng mellem de organisatoriske forandringer og en analyse af, hvordan samfundet ser ud.
Når vi kigger rundt i samfundet, er situationen på næsten alle fronter anderledes end dengang SUF blev stiftetFor os der er aktive i dag, er der derfor mange årsager til, at vi skal genopdage, hvad det vil sige at være aktiv på den yderste venstrefløj.
Absalon Billehøj, SUF’s ledelse
“Mange af venstrefløjens politiske kampe – som eksempelvis klima, feminisme, anti-racisme, kampen for praktikpladser, modstanden mod EU’s nedskæringer og angreb på demokratiet – bliver ofte behandlet som om de var isolerede. Vores projekt finder sin styrke i en analyse, som ser sammenhængen mellem de forskellige kampe og deres forbindelse til det dominerende, økonomiske system. Det som gør en organisation som vores vigtig, er at vi kan se de forbindelser, kæmpe den lange seje kamp for et samfund uden kapitalisme og styrke kampene i hverdagen – for ungdomsboliger, for fri offentlig transport og for en psykiatri der fungerer’’ siger Alf, der til daglig er aktiv i lokalgruppen SUF Skanderborg og organisationens queer-politiske udvalg.
Vil favne bredere
’’Skal vi derhen, bliver vi nødt til at nå bredere ud og være en mere inkluderende organisation. Vi skal sikre, at SUF kan favne alle unge, der ønsker en grundlæggende samfundsforandring i en rød-grøn retning. Vi skal også blive bedre til at samarbejde med vores kammerater i Enhedslisten – kammerater som jo i praksis ofte er os selv. Vi skal både være organisation, bevægelse og parti,’’ siger Absalon og smiler. Han understreger, at en vigtig brik er at få flere medlemmer i organisationen der også er aktive lokalt, i klimabevægelsen og i fagbevægelsen. Der er derfor lagt op til vedtagelsen af en strategi for, hvordan organisationen når over 3.000 medlemmer i løbet af de næste fem år.
Den analyse deles af Alf, der påpeger, at det som ny, ung kammerat i en Enhedsliste-afdeling ofte kan være svært at blive en aktiv del af partiet: ‘’Jeg er selv født i 2001, og er dermed lige så gammel som SUF selv. Alligevel har jeg flere gange oplevet at få skylden for alt hvad SUF måtte have gjort og ikke gjort siden starten. Derfor håber jeg, at den forandringsproces vi har igangsat, kan bidrage til at smadre nogle af de fordomme, som desværre stadig findes på den danske venstrefløj. Det er ikke alle steder, der er problemer, men vi skal gøre hvad vi kan for at skabe et bedre samarbejde – både når vi har Ø-kasketten eller ‘den rød-grønne ungdoms’-kasket – eller hvad vi nu kommer til at kalde den – på,’’ siger Alf.
Kernen i det her projekt er netop, at vi skal gøre vores organisatoriske og skolingsmæssige arbejde bedre – og at det kun kan gøres, hvis vi har et levende demokrati, hvor de daglige beslutninger tages med afsæt i, hvad medlemmerne af vores organisation mener.
Andrea Kjær, SUF-aktivist
’’Det betyder selvfølgelig ikke, at vi har tænkt os at blive totalt topstyrede,’’ siger Andrea Runge Kjær og griner. ’’Kernen i det her projekt er netop, at vi skal gøre vores organisatoriske og skolingsmæssige arbejde bedre – og at det kun kan gøres, hvis vi har et levende demokrati, hvor de daglige beslutninger tages med afsæt i, hvad medlemmerne af vores organisation mener. Selvom vi ikke altid er enige med Enhedslistens officielle linje, kæmper vi jo overordnet set for det samme. Nogle af disse uenigheder er netop styrken i vores samarbejde; der er jo ingen på venstrefløjen der ønsker ensretning længere alligevel.’’ Andrea er til daglig aktiv i SUF Brønshøj-Vanløse og arbejder som pædagogmedhjælper.
Faglige kampe og klimakampe i fokus
Allerede nu er der sket en opprioritering af SUFs faglige arbejde, der kommer til udtryk i et øget samarbejde med fagbevægelsen op til dette års overenskomstforhandlinger.
Samtidig ses også en opprioritering af samarbejdet med miljøbevægelsen, og SUF har netop tilsluttet sig et positionspapir hos netværket ‘Stay Grounded‘, der er en sammenslutning af mere end 130 organisationer, der ønsker at begrænse flytransport. Sammen med aktivisterne i Stay Grounded, der er tilknyttet den danske miljøbevægelse, (og samarbejder med blandt andet Miljøbevægelsen NOAH og Bedsteforældrenes Klimaaktion) kæmper SUF også mod udvidelsen af Københavns Lufthavn.
Frem mod landsmødet 7.-10. maj har ungdomsorganisationen igangsat en proces, hvor dets lokalafdelinger – sammen med Enhedslistens – inviteres til at sætte sig ned sammen, og på den måde være med til at deltage aktivt i det fremtidige arbejde i udviklingen af en stærk, lokalt forankret ungdomsorganisation.
Indtil videre er der planlagt seks organisatoriske laboratorier i Aalborg, Aarhus, Vejle, Slagelse, København – og forhåbentlig på Bornholm. På dagsordenen er blandt andet SUF’s organisation, samarbejdet med Enhedslisten, samt workshops om fremtidens røde og grønne ungdomsorganisation. På laboratorierne kan medlemmerne få støtte til selv at udarbejde ændringsforslag til SUFs’ organisation, politik og fremtid.
SUF holder landsmøde den 7. til 10. maj 2020. Indtil videre er det blevet foreslået, at organisationen skifter navn til ‘Rød-Grøn Ungdom’. Her vil der også blive lanceret ‘Økosocialistisk Ungdomsskole’, som er et tilbud til unge, der vil blive klogere på rød-grønne analyser og strategier.
Solidaritet vil frem mod SUF’s landsmøde opdatere om organisationens forandringsproces. Næste artikel handler om, hvordan Enhedslistens lokalafdelinger kan bidrage til opbygningen af 2020’ernes rød-grønne ungdomsorganisation.
Henrik Skaaning er kontaktperson for SUF Nordvest, og sidder i organisationens landsledelse.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER