Hjemmeværnet vil holde på det grå guld
»Det er absolut ikke betryggende, at fjerne aldersgrænsen og det obligatoriske egnethedstjek i Hjemmeværnet,« lyder det fra Enhedslisten. Hjemmeværnet er til gengæld tilfreds med, at »kompetencer og uddannelse« – ikke alder – skal afgøre afgangsalderen, og forslaget har også opbakning fra Dansk Folkeparti.
De er hidtil blevet frataget deres grader, når de fyldte 60 år. Men nu vil forsvarsminister Trine Bramsen (S) afskaffe alderskriteriet for de frivillige befalingsmænd i Hjemmeværncet.
»De hensyn, der oprindeligt lå til grund for den pligtige afgangsalder for frivillige befalingsmænd, gør sig ikke længere gældende,« skriver Trine Bramsen nemlig i bemærkningerne til et nyt lovforslag. Hun henviser til, at alderskriteriet stammer fra 1948, hvor den første lov om Hjemmeværnet blev vedtaget. Ifølge forsvarsministeren har samfundet imidlertid gennemgået »en gennemgribende udvikling« i årene siden da, som har gjort denne alderskriteriet forældet.
»Særlig skal det fremhæves, at en generel bedre sundhedstilstand – og dermed en forøgelse af levealderen – gør den nuværende ordning utidssvarende,« skriver Trine Bramsen. »Der er desuden behov for dygtige og erfarne ledere, som gennem deres virke i Hjemmeværnet medvirker til fortsat at skabe tryghed i Danmark. Alder bør derfor ikke være en afgørende – eller hindrende – faktor for, om en dygtig befalingsmand kan fortsætte i sin stilling, såfremt befalingsmanden i øvrigt lever op til de krav, der er en forudsætning for at bestride den pågældende funktion«.
Forsvarsministeren bebudede allerede en kommende lovændring sidste år, og lovforslaget hilses i dag velkommen af Hjemmeværnet. Ifølge Hjemmeværnet er der 879 befalingsmænd i alderen mellem 55 – 60 år (befalingsmænd er frivillige personer i Hjemmeværnet med ledelsesansvar og dækker over officerer, underofficer, sergenter og korporaler). I alt er der 44.318 frivillige i Hjemmeværnet, hvoraf 3.539 er befalingsmænd.
»Okay, så stopper vi her, kammerat«
»Afskaffelsen af kriteriet betyder, at det fremover vil bero på en vurdering, hvornår man ikke længere kan opfylde kravene til at være befalingsmand,« siger stabschef i Hjemmeværnskommandoen, brigadegeneral Jette Albinus. »Alder vil derfor ikke længere være udslagsgivende, men kompetencer og uddannelse vil være nogle af de kriterier, der vurderes ud fra«.
På forhånd får Trine Bramsens lovforslag støtte fra Dansk Folkeparti. Partiets ordfører og den kommitterede for Hjemmeværnet, Søren Espersen, mener ikke, at det giver mening, at de frivillige befalingsmænd skal stoppe, blot fordi de bliver én dag ældre. Hvis de da ellers vil – og magter – at fortsætte. Som udgangspunkt er det egentlig også i strid med loven om forskelsbehandling at afskedige medarbejdere alene på grund af deres alder, men EU har givet medlemsstaterne ret til ved lov at undtage visse medarbejdergrupper, for eksempel militært personel, så længe undtagelsen er sagligt begrundet.
»Det kræver, at de enkelte kompagnichefer er ekstra opmærksomme, når man opgiver aldersgrænsen,« siger Søren Espersen. »De skal sikre sig, at vedkommende stadig magter sin opgave, og ellers sige, at:”Okay, så stopper vi her, kammerat”. Selvfølgelig er der en grænse, hvorefter man skal lave noget andet, men i Hjemmeværnet kan man jo blive sat til al muligt, og så kan måske lave nogle ting som er mere kontorpræget – eller man kan hjælpe med civile opgaver som parkering til loppe- eller kræmmermarkeder«.
Frygter flere våbentyverier
Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, er til gengæld utryg ved at fjerne aldersgrænsen. Enhedslisten har tidligere stillet et beslutningsforslag om at fjerne Hjemmeværnets våben fra private hjem – for at forhindre de mange tyverier af våbnene.
Den stjålne M/95-riffel – som Omar Abdel Hamid El-Hussein i 2015 brugte i terrorangrebet mod Krudttønden på Østerbro i København – stammede fra et sådant hjemmerøveri to år forinden. Og senest foreslog Enhedslisten inden folketingsvalget – i sin plan for de første 100 dage, hvis partiet fik 90 mandater – at spare 400 millioner kroner ved at nedlægge Hjemmeværnet.
»Det er absolut ikke betryggende, at fjerne aldersgrænsen og det obligatoriske egnethedstjek i hjemmeværnet,« siger Eva Flyvholm. »Allerede nu er det en sikkerhedsrisiko, at der ligger så mange våben hjemme hos hjemmeværnsfolk. Det bliver ikke bedre af, at der kommer flere og ældre folk, og at deres helbred er under mindre kontrol«.
I forsvaret er den pligtige afgangsalder 60 år for personer født før 1958 … stigende til 63 år for personer født efter 1. januar 1963 (officerer, der rammer den pligtige afgangsalder, har mulighed for at søge om en såkaldt kriterieforlængelse på to år ad gangen).
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)