Højrefløjens konspirationsteoretikere forbandt Antifa med skovbrande – og så boostede russiske medier dem
Overlappende falske påstande om skovbrande fik vind i sejlene på de konservative sociale medier, ikke mindst takket være russiske trolls.
Skovbrande er længe blevet brugt som et våben af klimabenægtere, der har villet skabe politisk splid. Men denne uge blev flammerne, der opslugte den amerikanske vestkyst, en del af valgsystemets kultur-krig, da påstande om, at Antifa påsatte skovbrande i Portland gik viralt. Der er ikke noget bevis for, at Antifa påsatte skovbrande, men konservative på sociale medier kørte med påstanden alligevel og delte det vidt omkring i Facebook-grupper og på Youtube.
Russisk boost
Det er uvist, hvordan konspirationsteorien opstod, men teoriens første store boost lader til at være stillet venligt til rådighed af ‘RT’, der tidligere hed Russia Today. Det er et statsstyret russisk medie, der er kendt for at blande nyheder med russisk propaganda. RT’s boost kom i form af en artikel, der smækkede forskellige stykker information sammen om politiet i Portland og skovbrandene, så der skamløst blev insinueret, at der var en relation mellem de to ting.
”’Antifa er begejstret over at høre det her’: Politiet i Portland beder demonstranter om at lade være med at påsætte brande under en skovbrands-krise,” lød titlen fra RT d. 9. september. Artiklen fokuserede på, hvordan Portlands politiafdeling bad demonstranter om at lade være med at bruge ild under demonstrationerne, ”siden ild udgør en stor fare lige nu.”
Selvom det teknisk set er korrekt, prøver RT ihærdigt at relatere den nuværende skovbrands-krise til Antifa ved at undlade at angive datoer, og ved at sammenblande forskellige hændelser. Sheriffens anmodning om, at demonstranter ikke bruger ild blev kommunikeret ud 9. september. Den seneste brand (som lå før 9. september, red.) under en demonstration var om aftenen 6. september, og varede til morgentimerne dagen efter. Alligevel brugte RT video fra aftenen den 6/9 – uden at datere optagelserne – som grafikken for artiklen.
Titlen er også misvisende. Portlands politiafdeling sagde aldrig noget om, at ”Antifa er begejstret over at høre det her.” Citatet er taget fra et tweet lavet af Andy Ngo, en propagandist for højrefløjen, som er blevet associeret med den voldelige, højreekstremistiske gruppe, Patriot Prayer.
Alt i alt insinuerer RT, at Antifa, den mangeartede og varierende gruppe af antifascister, var katalyserende for skovbrandene. Der findes ikke noget bevis for det. Selvom de boostede denne falske påstand, kom teorien ikke ud af ingenting. Da det russiske statsmedie havde udgivet artiklen, havde rygter allerede spredt sig dagen forinden på online fora såsom Reddit og Facebook om, at Antifa med vilje have påsat skovbrande.
Redaktionel bemærkning tilføjet for sent
Den mest virale artikel, der understøttede denne konspirationsteori efter RTs artikel var Law Enforcement Today’s (nu ændrede) artikel med den oprindelige titel: ”Kilder: Række af skovbrande på vestkysten muligvis ’koordineret og planlagt’ angreb.” Law Enforcement Today ændrede titlen til ”Anholdelser af brandstiftere over hele vestkysten, mens brande raser videre,” og tilknyttede en redaktionel bemærkning. Det skete dog ikke før den for længst var gået viral, og havde fodret højrefløjens online-økosystem.
“Law Enforcement Today ændrede titlen til ”Anholdelser af brandstiftere over hele vestkysten, mens brande raser videre,” og tilknyttede en redaktionel bemærkning. Det skete dog ikke før den for længst var gået viral, og havde fodret højrefløjens online-økosystem.”
Dagen efter Russia Today’s artikel, kørte The Post Millennial – højrefløjens forsøg på at skabe en generation Y-version af Breitbart – og den konspiratoriske side, Gateway Pundit, deres egne, misvisende historier om en påstået brandstifter, som satte ild til noget græs ved en motorvej i staten Washington.
The Gateway Pundit udgav oprindeligt en artikel med titlen ”Radikal Antifascist Arresteret for Brandstiftelse i Staten Washington” om fredagen, selvom der ikke var noget belæg for at tro, den mistænkte for brandstiftelse havde noget med Antifa at gøre. Historien blev senere fjernet, uden der dog blev kommenteret på det misvisende ”antifascist” i titlen.) Historien fra The Post Millennial var kun en lille smule mindre misvisende, da den beskyldte en BLM-aktivist for at have påsat branden – baseret på, at man på vedkommendes Facebook-konto kunne se, at han deltog i en Black Lives Matter-demonstration. Artiklen påstod også, han havde ”anført” demonstrationen. I en video ses han forrest i mængden til en demonstration, men der er intet belæg for, at han organiserede den.
Et skub i den rigtige retning
Matt Binder, en journalist, der skriver et nyhedsbrev om misinformation og som opdagede, at RT prøvede at forbinde Antifa med skovbrande, har bemærket, at det ofte er sådan, Rusland blander sig politisk. ”En del dækning af de russiske sager fremfører altid idéen om, at Rusland skaber narrativer og spreder dem,” forklarede han over telefonen. ”Det er ikke dét, der sker. De ser, at tingene allerede sker online, og så hjælper de bare med at skubbe dem yderligere ud.”
Det er muligvis dét, der er sket i den her sag. Rygter om Antifa og skovbrande startede online, og så hjalp RT med at rammesætte det for at give historien mere troværdighed, før andre, mere soignerede højrefløjs-medier kørte konspirationsteorien helt over gevind.
Oprindeligt bragt på Mother Jones: Right-Wing Conspiracists Linked Antifa to the Wildfires. Then They Got a Big Boost From Russian Media. Bragt på Solidaritet som del af Covering Climate Now. Oversat af Benjamin Kjærgaard Clausen
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)