7 min. læsetid

Mediehuset Solidaritet har ansat tre personer på deltid – Kim, Tamara og Morten – til at drive det nye netmedie, Solidaritet.dk, i samarbejde med de mange frivillige. Mød dem her.

Af Jeppe Rohde

Kim Kristensen

Nyhedsredaktør og journalist

Foto: Christine Vassaux Noe

Kim har været politisk journalist gennem mange går, først på Ritzaus Bureau og siden 2011 på Dagbladet Information. Han er specialist i venstrefløjen, men har også været med til at skabe debat om DONG-salget, Finansministeriets regnemodeller og mange andre emner. Derudover er han forfatter til to politiske biografier og arbejder pt. på en bog om Enhedslistens første 25 år i Folketinget.

Kim bliver nyhedsredaktør på solidaritet.dk og kommer også til at skrive et par historier hver uge.

– Jeg glæder mig til at lave daglige nyheder, som forhåbentligt kan interessere læserne. Og så håber jeg meget, at Solidaritet kan blive et vigtigt modspil til de etablerede medier og sætte nogle dagsordener. Vi kommer selvfølgelig til at have særligt fokus på, hvad der sker på venstrefløjen til venstre for Socialdemokratiet, fortæller han.

– Mange af skribenterne kommer til at være frivillige, så det bliver en spændende udfordring at sikre, at vi kan levere et professionelt stykke arbejde. Når vi arbejder med nyheder på nettet, foregår det ofte under et vist tidspres, og så kan vi ikke sidde og vente en uge på, at artiklen er færdig; det skal ske her og nu.

Den 53-årige nyhedsredaktør har et godt overblik over det politiske danmarkskort og en sjælden evne til at se historierne, både de store og de små. Én af de ting, som han glæder sig til at dække, er det kommende folketingsvalg.

– Meningsmålingerne peger på, at regeringsmagten kan skifte her i landet, og det kan jo blive meget dramatisk, hvis venstrefløjen ikke kan blive enige om, hvem der skal være statsminister og på hvilket grundlag. Modsat mange tidligere valg, er der mange bolde i spil og situationen er ret flydende, så det bliver spændende at dække, slutter Kim.

Tamara Rønbach

Organisator og redaktør for nye medier

Foto: Christine Vassaux Noe

Tamara kommer til at have særligt fokus på podcast, video og sociale medier. Derudover skal hun organisere frivillige, understøtte redaktionerne og være med til at opbygge foreningen bag netmediet.

– Det er alfa-omega med mange frivillige i hele landet, som føler ejerskab over Solidaritet og vores mange delprojekter. Vi tre deltidsansatte kan umuligt holde et stærkt mediehus kørende alene, så det er sindssygt vigtigt at være inddragende og lyttende over for alle, der gerne vil gøre en indsats, pointerer hun.

Tamara 22 år gammel og er født og opvokset i Kolding, men har boet i København de sidste par år, hvor hun bl.a. har været ansat som lokalgruppesekretær i Socialistisk UngdomsFront og haft et vikariat som organisator på Enhedslistens Landskontor.

Hun håber meget, at Solidaritet kan være med til at samle hele venstrefløjen:

– Vi har behov for langt mere debat og samarbejde på tværs af partier og organisationer. Solidaritet er en unik mulighed for, på tværs af alder, geografi og politisk ståsted, at mødes og sammen styrke hele venstrefløjen.

Hun glæder sig meget til at være med til at starte noget nyt op fra bunden, og hun håber, at Solidaritet kan undgå at falde for meget ind i gamle vaner:

– Jeg tror vi er nødt til at ændre den måde, som vi kommunikerer og arbejder på, for folk tænker i dag medlemskaber og frivillighed på andre måder end man måske har været vant til på venstrefløjen. Solidaritet skal være nyskabende og turde tage nogle chancer, siger Tamara.

Hun synes det er glimrende med skriftlige nyheder, analyser og debatindlæg, men pointerer også vigtigheden af at prioritere en række nye formater og platforme:

– Vi har allerede fra starten en stærk podcast-redaktion tilknyttet i form af Radioaktiv, og jeg håber også vi snart kan få noget video i luften. Hvis vi vil nå bredt ud, tror jeg desuden det er væsentligt, at vi også er aktive på andre platforme end vores egen hjemmeside, for eksempel Instagram og youtube, siger hun. – Jeg glæder mig helt vildt til sammen med mange andre at arbejde for, at mediehuset får udnyttet sit fulde potentiale, slutter Tamara

Morten Hammeken

Organisator og ansvarshavende redaktør

Foto: Christine Vassaux Noe

Morten bliver overordnet ansvarlig for indholdet på solidaritet.dk, og kommer til at have særligt fokus på debat- og baggrundsstof. Sammen med Tamara kommer han derudover til at arbejde med organiseringen af frivillige og opbygningen af foreningen bag netmediet.

Han sidder i bestyrelsen for Mediehuset Solidaritet og har således et indgående kendskab til projektet.

– Jeg har været ret aktiv i Solidaritet i et godt stykke tid, fordi jeg mener foreningen har et utroligt stort potentiale. Vi har fået en mediestøtte, som kan bruges til at opbygge et skelet, men der er rigtigt mange ender, som vi skal få til at mødes, og jeg glæder mig til at arbejde med at få hele projektet til at hænge sammen, siger han.

Morten er 34 år gammel, bosat i Århus, og er uddannet idéhistoriker. Han har tidligere bl.a. arbejdet for et bogforlag, og desuden været freelance-skribent for en række aviser. Han mener der er behov for en klart venstreorienteret profil i medielandskabet:

– Solidaritet skal fortælle om den danske og internationale klassekamp uden omsvøb, og give modspil til den konventionelle presse. Og så skal vi skabe rum for en substantiel idédebat på venstrefløjen, for det er der behov for, mener han.

Morten kommer til at pendle mellem Århus og København hver uge. Han mener det er afgørende, at netmediet bliver landsdækkende fra starten.

– Det er heldigvis ikke kun på Nørrebro og omegn, at der findes socialister. Derfor er det en vigtig opgave at få bredt projektet ud og vise, at vi rent faktisk er et landsdækkende mediehus, der også ønsker at repræsentere venstrefløjen uden for de store byer, siger han.

Afslutningsvis pointerer han, at noget af det unikke ved Solidaritet er, at det er et demokratisk mediehus:

– Alle, der støtter vores grundlag, kan melde sig ind i foreningen og få indflydelse på, hvilken retning vi skal gå i. Samtidigt er medlemmerne vores vigtigste kilde til at kunne opbygge et uafhængigt og bæredygtigt mediehus. Kontingentet varierer efter folks indkomst, men alle medlemmer har lige meget indflydelse. Vi mener det virkeligt, når vi siger, at vi vil være et demokratisk medie, understreger Morten.