Chantal Mouffe: For venstrepopulisme

”Chantalle Mouffes forslag om en udvikle en progressiv venstrepopulisme handler ikke om demagogi eller nemme løsninger, men om at venstrefløjen skal tale mere skarpt og åbent om de modsætninger der er i samfundet. Gøre det klart at vi som progressive fører politik for det brede flertal, mens højrefløjen tjener elitens særinteresser”

Pelle Dragsted, folketingsmedlem for Enhedslisten

”.. den diskuterer en magtstrategi, som er et alternativ til både den aktuelle socialdemokratisme og til forbenet revolutionsromantik – og gør det med aktuelle eksempler. Det er svært ikke at få en følelse af, at vi står i et specielt og meget afgørende sted i historien, når man læser bogen…”

Simon Nyborg, journalist

”… et skud tænkning, der anbefales til alle, der ønsker, at venstrefløjen skal være andet og mere end sorg over i fortiden tabte fremtider.”

Matthias Dressler-Bredsdorff, Politiken 13. Jan. 2019

Medlemspris50,00kr.
Normalpris100,00kr.

Varenummer (SKU): SKU-4011 Kategorier: , , , , ,

Beskrivelse

Ifølge Mouffe bør en venstrepopulistiske front indeholde:

  • Det politiske subjekt er ’folket’ og ikke f.eks. ’arbejderklassen’. Konfliktaksen er ikke højre-venstre, men op-ned, dvs. folket mod eliten. Politisk identitet følger ikke direkte af ens position i samfundsordenen. Mouffe lægger op til en inkluderende folkelighed, der omfatter alle mulige undertrykte grupper.
  • Der er behov for en klart defineret modstander. Der er ikke noget ’os’ uden et ’dem’. Mouffe er tilhænger af den opfattelse, at det ikke er nok med en positiv selvforståelse. Der er også brug for en negativ selvidentifikation for at skabe en stærk politisk identitet – og det er den stærkeste identitet, som vinder kampen om at blive hegemonisk. Den helt store svaghed for socialdemokratierne af i dag er, at de ikke har en klart defineret modstander, men derimod har overtaget den liberale forståelse af politik som et opgør mellem forskellige politiske eliter i en neutral arena.
  • Målet er ikke at nedbryde det repræsentative demokrati og dets institutioner, men at overtage dem og udvide og radikalisere demokratiet. Mouffe placerer sig her imellem en revolutionær position (vi skal skabe noget helt nyt fra grunden) og en reformistisk (vi skal bare selv overtage magten). Denne mellemposition kalder hun ”radikal reformisme” i betydningen at overtage systemet for at forandre det.
  • Der er behov for karismatisk lederskab. Dette er et kontroversielt punkt, fordi populisme bredt forbindes med karismatiske, men også autoritære ledere – de der uniformerede typer på balkonen, der hyldes af folkemasserne. Men for Mouffe er lederskab ikke nødvendigvis autoritært, hvis man i stedet for højrefløjens top-down-førerskikkelser har en leder, der er ’først blandt ligemænd’.
  • Udgangspunktet for skabelsen af den politiske identitet er nationalt. Svarene på nyliberalistisk globalisering kan i sagens natur ikke kun være nationale, men for at bevægelsen meningsfuldt kan begynde at samarbejde med ligesindede i andre lande, skal der først etableres en stærk, nationalt funderet bevægelse, for det er stadig den vigtigste ramme for skabelsen af politisk identitet. Den bane kan ikke overlades til højrefløjens populisme.

Ovenstående er hverken en hel eller halv opskrift på, hvordan man i praksis vinder hegemoni med en venstrepopulistisk front. Men det er måske også lidt meget at forvente af en enkelt bog, der diskuterer strategi for venstrefløjen i hele Vesteuropa.

Simon Nyborg

Yderligere information

Vægt 240 g
Størrelse 22 × 14 cm

Støt op om Solidaritet

Vi har brug for dig! Med din støtte sikrer du Solidaritets fortsatte eksistens. Vi sætter pris på ethvert økonomisk bidrag.

Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard - og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.

20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.