Lev Trotskij: Hvad er fascisme – og hvordan kan den bekæmpes

Medlemspris25,00kr.
Normalpris50,00kr.

Varenummer (SKU): SKU-4006 Kategorier: , , ,

Beskrivelse

I september 2018 marcherede højreradikale og nynazister i byen Chemnitz i den østlige del af Tyskland under parolen “Lad os vise, hvem der bestemmer i byen”. Under optogene forfulgte nogle af de marcherende racialiserede folk gennem byen, mens andre heilede og generelt optrådte truende. Journalister og øjenvidner beretter også om bannerparoler som ’Defend Europe’ og motiver som eksempelvis en tysk MP40 maskinpistol, der blev brugt af Hitlers tropper under Anden Verdenskrig. Ifølge nogle iagttagere er Chemnitz-optøjerne et ekko af den Dresden-basserede højreradikale PEGIDA-bevægelse, der siden efteråret 2014 har arrangeret demonstrationer og i januar 2015 samlede mere end 25.000 demonstranter i Dresden.

Er det et udtryk for, at fascismen er på vej frem? Eller hvad med valgsejren til den amerikanske præsident Donald Trump i 2016 eller valget af den højreekstreme Jair Bolsonaro som præsident i Brasilien i oktober 2018? Hvad med den tyrkiske præsident Erdogan, den franske leder af Rassemblement National (tidligere Front National) Marine Le Pen eller den ungarske premierminister Victor Orbán? Og havde Alternativets leder Uffe Elbæk ret, da han i januar 2019 hævdede, at der var “fascistiske tegn” i dansk politik?

Hvad er fascisme overhovedet? Er det et enten-eller-spørgsmål, hvor vi kan etablere de nødvendige og tilstrækkelige betingelser for, om noget er en instans af fascismen, eller har fascismen snarere karakter af et spektrum, i hvilket et fænomen kan karakteriseres som mere eller mindre fascistisk?

Det er i hvert fald en diskussion, venstrefløjen er nødt til at tage, og blandt andet af den årsag genudgiver Forlaget Solidaritet nu den russiske marxist, politiker og revolutionære leder Lev Trotskijs artikelsamling Hvad er fascisme – og hvordan kan den bekæmpes og artiklen “Bonapartisme, fascisme og krig” fra 1940 som tillæg.

Yderligere information

Vægt 200 g
Størrelse 14 × 22 cm

Støt op om Solidaritet

Vi har brug for dig! Med din støtte sikrer du Solidaritets fortsatte eksistens. Vi sætter pris på ethvert økonomisk bidrag.

Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard - og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.

20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.