Debat: Er 6.750 personers død et VM i fodbold værd?
Om præcis 10 måneder starter VM i fodbold. Årets slutrunde er bygget på ryggen af flere tusinde døde migrantarbejdere, der behandles som slaver i Qatar. Et boykot ville være på sin plads, mener Jacob Baez Olesen fra SF Ungdom.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
6.750. Det er antallet af migrantarbejdere, som er døde i Qatar, efter at have bygget de mange nye fodboldstadions til det kommende VM i fodbold. Omregnet svarer det til, at 12 personer er døde hver eneste uge i Qatar, siden byggeriet begyndte i 2011. Omregnet til danske forhold ville det svare til, at man fjernede Billund fra Danmarkskortet. Jeg har ikke fantasi til at forstå, hvorfor FIFA har valgt at holde fast i beslutningen om, at VM i fodbold stadig skal afholdes i Qatar 21. november – 18. december.
“Det er ikke for sjov, at flere har fortalt, at arbejdsforholdene fungerer som ”moderne slaveri.”
Det ville være fantastisk, hvis de forskellige fodboldforbund stod sammen. og med fælles front boykottede VM. Alternativt burde det blive flyttet til en anden værtsnation. Også fra spillernes eget synspunkt ville en boykot give mening. Flere fodboldspillere har været ude at kritisere værtsskabet, og lysten til at spille VM-fodbold i Qatar virker ikke stor.
En af Dansk Idrætsforbunds chefer har forsvaret deltagelsen med, at hvis man boykotter VM, vil det alligevel ikke ændre gæstearbejdernes forhold. En lignende forklaring finder man på DIF’s hjemmeside. Samtidig burde vi bare være glade for, at der er blevet ændret lidt på gæstearbejdernes forhold i Qatar. Men uanset hvilket forbedringer der er sket, er den behandling af ens (gæste-)arbejdere ikke okay. Det er ikke for sjov, at flere har fortalt, at arbejdsforholdene fungerer som ”moderne slaveri”.
Mange synes ikke, man burde blande sport og politik sammen. Det er jeg principielt enig i. Men så længe fodbold ikke fungerer i et tomrum, vil problemer med menneskerettigheder, arbejdsmarkeds-rettigheder, diskrimination også være en del af spillet – og den sportslige kampplads vil derfor også være en politisk kampplads.