Egyptisk politi foretager razzia på nyhedsmedie
Solidaritets egyptiske mediekollega og samarbejdspartner ‘Mada Masr’ har fået sit kontor ransaget. Hændelsen markerer endnu et overgreb på pressefriheden i landet.

Solidaritets mediekollega og samarbejdspartner ‘Mada Masr’ har fået sit kontor i Cairo ransaget. Hændelsen markerer endnu et overgreb på pressefriheden i Egypten.

Af Morten Hammeken, ansvarshavende redaktør
Tidligt om formiddagen søndag 24. november brød egyptiske sikkerhedsstyrker ind i det uafhængige medie “Madr Masr’s” kontor i Cairo. Her foretog de adskillige anholdelser af journalistiske medarbejdere i forlængelse af, at også avisens medarbejder, Shady Zalat fredag aften blev arresteret i sit hjem.
Mada Masr beretter, at ni civilklædte betjente trængte ind på avisens kontor, hvorefter de gik i gang med at konfiskere medarbejderes laptops og mobiltelefoner. Avisens 16 medarbejdere blev skiftevis udspurgt om deres roller på avisen, hvorefter de blev tvunget til at udlevere ID-kort og sætte sig i en rundkreds. Chefredaktør Lina Attalah og journalist Mohamed Hamama blev efter tre timer formelt arresteret sammen med den journalistiske medarbejder Rana Mamdouh. Mamdouh var forinden blevet nægtet at ringe til sine børn, der skulle hentes fra skole.
Udenlandske journalister overværede razzia
Ransagningen blev overværet af journalister fra France 24, som sammen med to andre reportere var på besøg hos Mada for at lave et interview om arrestationen af Zalat. De to franske blev efter flere timers forhør eskorteret ud af repræsentanter for den franske ambassade – med beskeden om, at “det ikke var dem, men hjemmesiden, der var problemet” oplyser Mada Masr.
Efter at være blevet kørt i retning af Sheikh Zayed, blev de tre journalister løsladt ved 18-tiden. Avisens advokat fik efterfølgende en opringning af Shady Zalat, der kunne oplyse, at han også var blevet løsladt.
Politiaktionen skal ifølge Madr’s hjemmeside ses “i forlængelse af de mange overgreb på pressefriheden i Egypten, hvor mere end 4.000 mennesker er blevet tilbageholdt, siden protesterne mod regeringen startede 20. september”.
Solidaritet følger udviklingen nærmere.
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)