EU Fagligt netværk og Fagbevægelsen mod Unionen lukker og slukker
30 års faglig modstand er ophørt pr. 1.1.2021. Det betyder, at hjemmesiden eufagligt.dk lukker, og at organisationen Fagbevægelsen mod Unionen opløses.
30 års faglig modstand er ophørt pr. 1.1.2021. Det betyder, at hjemmesiden eufagligt.dk lukker, og at organisationen Fagbevægelsen mod Unionen opløses.
Af Kit Aastrup
Det er med tristhed i stemmen, at Ole Jensen, der har været talsperson for Fagbevægelsen mod Unionen, fortæller om lukningen af hjemmesiden og organisationen. Men både de økonomiske og de frivillige bidrag, de gennem årerne har modtaget, er kommet fra lokale fagforeninger og tillidsfolk. Og de er i dag svundet så meget ind, at der nu kun er 1/10 tilbage af det budget, der var i begyndelsen. Støtten er specielt svundet ind gennem de seneste 10 år på grund af de mange fusioner og sammenlægninger, der er sket i fagbevægelsen. Også støtten fra EU-nævnet er skrumpet.
Grund til at fortsætte
”Økonomisk er der ikke længere basis for at fortsætte, og den politiske interesse for EU-spørgsmål har også været dalende igennem en årrække,” forklarer Ole Jensen, som fortæller, at et forsøg på at skabe et
samarbejde med andre organisationer og partier heller ikke er lykkedes. Men på trods af den slunkne kasse er der al mulig grund til at fortsætte, mener Ole Jensen, for de seneste 5 års finans-, migrant-, corona- og
Brexitkriser har vist, at lønmodtagerne kommer stadig mere i klemme i de politiske EU-løsninger.
”Trods skandinavisk modstand risikerer vi, at et særligt direktiv om minimumsløn åbner døren for, at EU-domstolen fremover kan blande sig i lønspørgsmålet. Det må imidlertid tages op af andre organisationer,”, siger Ole Jensen.
Trods skandinavisk modstand risikerer vi, at et særligt direktiv om minimumsløn åbner døren for, at EU-domstolen fremover kan blande sig i lønspørgsmålet. Det må imidlertid tages op af andre organisationer
Ole Jensen
Kamp for arbejdsforhold for faglærte og ufaglærte
Løn-og arbejdsforhold er af stor betydning for alle mennesker – ikke mindst for ufaglærte og faglærte arbejdere, som i særlig grad berøres af de nye EU-løsninger. Det nye direktiv om en minimumsløn kan få vidtrækkende konsekvenser – ikke bare for den enkelte arbejdstager, men også for fagbevægelsen i det hele taget, og dens mulighed for fremover at sikre arbejdstagerne gode løn-og arbejdsforhold. Det handler ikke kun om lønnen, men også om ordentlige arbejdsforhold som kun en aktiv fagbevægelse kan sikre, mener Ole Jensen.
”Fagbevægelsen mod Unionen har været en del af denne aktive bevægelse, og det er et stort tab, at det arbejde ikke kan fortsætte i en tid, hvor arbejdsvilkårene for europæiske arbejdere generelt forringes hver eneste dag – ikke kun i Danmark, men i hele Europa,” siger han og bemærker, EU’s løsninger ikke altid er i lønmodtagernes interesser.
Historie tilbage til 1990’erne
Unionstraktaten blev godkendt i 1992 med de 4 danske forbehold, men et 5. forbehold – det om arbejdsmarkedsforbehold – var med i forhandlingerne. Det blev dog trukket tilbage i sidste øjeblik. Havde vi
fået det 5. forbehold, ville vi ikke have problemer med EU-domstolens angreb på vores konfliktret, østudvidelsen og dermed problemerne med løndumping på arbejdspladser og direktiverne om f.eks. arbejdstid.
Fagbevægelsen mod Unionen har gennem årerne rejst sager, skabt aktiviteter og debat, peget på løsninger og støttet de faggrupper, som pludselig har stået med EU-skabte problemer.
Fagbevægelsen mod Unionen har gennem årerne rejst sager, skabt aktiviteter og debat, peget på løsninger og støttet de faggrupper, som pludselig har stået med EU-skabte problemer.
De har sikret viden og nyheder med hjemmesiden ”EU-fagligt”, især ved afstemningerne om EURO-deltagelsen og retsforbeholdet. Mange lokale fagforeninger og tillidsmandsnetværk har haft glæde af det, og den faglige EU-modstand har bidraget til at få sat aktiviteter i gang.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)