Fra jubel til forsigtig optimisme – her er de rød-grønne partiers reaktioner på finansloven
Finansloven for det kommende år bliver beskrevet med stor glæde for nogle på rød stue, mens andre er mere forbeholdne.
Finansloven for det kommende år bliver beskrevet med stor glæde for nogle på rød stue, mens andre er mere forbeholdne.
Af Emma Inge Hansen
Efter intense timer i forhandlingslokalet blev finansloven for 2021 offentliggjort søndag den 6. december. Gratis psykologhjælp til unge mellem 18-24, oprensning af forurenede områder, gavekort til socialt udsatte med tilskud til aktiviteter, nye venstreorienterede regnemodeller samt fokus på grønne job og velfærd er nogle af de elementer, som får røde støttepartier til at have armene i vejret.
SF: en god finanslov
Hos SF skriver Pia Olsen Dyhr på sin Facebook-profil: ”Politik er store armbevægelser. Store visioner. Store planer. Men det er også det lange, seje træk for de ting, man tror på og kæmper for. Lige nu præsenterer vi en god finanslov; med grønne job, klimatiltag, genopbygning af velfærden. Der er blevet kæmpet!”
Olsen Dyhr fremhæver oprensning af giftige områder som Høfde 42 i Lemvig. Millioner af spildevand og affald fra Cheminovas produktioner af pesticider har forurenet naturen i perioden fra 1957 til 1962. Derudover er der også sat penge af til oprydning efter Grindstedværket og giftdepotet på Himmark Strand ved Als. Udover miljømæssige lunser peger formanden på gennemførslen af gratis psykologhjælp til unge – en kamp partiet har kæmpet sammen med sit ungdomsparti SF-Ungdom.
“Grøn juleaften”
Også Alternativets enlige tilbageværende medlem af Folketinget, Torsten Gejl, var begejstret for det endelige resultat. Gejl talte på Facebook ligefrem om en “grøn juleaften”:
Enhedslisten: små fremskridt
Pernille Skipper, politisk leder for Enhedslisten, ser ligeledes gode takter i finansloven. Hun holder sig dog til at tale om ”små, men vigtige skridt for den økonomiske politik”. Af røde godter i finansloven nævner hun: opjustering af grønne regnemodeller, en ekspertgruppe til at fremme demokratisk erhverv og en gennemgang af finansministeriets regnemodeller.
”Det kan virke som små ting, men det betyder rigtig meget for mulighederne for reelt at fordele goderne i vores samfund anderledes. I årevis har de økonomiske regnemodeller været hamrende politiske: skattelettelser til de rigeste og nedskæringer på social tryghed gav bonus. Men at investeringer i børnehaver måske kan betyde, at man er tilbøjelig til at ville arbejde lidt længere, kunne ikke regnes med”. Hun er positiv for fremtiden for socialøkonomiske og forbrugerejede virksomheder, der måske kan blive mødt af færre benspænd og bedre lånemuligheder.
Til slut fremhæver hun de grønne regnemodeller, så klima og miljø i fremtiden kan blive taget bedre med i de økonomiske udregninger. Det skriver hun på sin Facebook-profil.
Frie Grønne: mangler opgør med neoliberalisme og racisme
Hos De Frie Grønne skriver Sikandar Siddique, at der er ”masser af fine tiltag i den finanslov for næste år, der lige er blevet præsenteret”. Han tilføjer dog et stort ’men’. ”Det dybe opgør med en syg kapitalisme, en klimaskadelig samfundsmodel og statssanktioneret racisme og diskrimination er desværre TOTALT fraværende”. Han tilføjer, at finansloven svigter, fordi den ikke gør op med problemets rod:” Et opgør med neoliberalismen udestår stadig,” skriver han på sin Facebook.
”Endelig fatter jeg simpelthen ikke, at støttepartierne igen-igen lader regeringen og dermed nærmest DF og Støjberg diktere udlændingepolitikken. Verdens mest udsatte flygtninge må blive siddende i lejrene, fordi støttepartierne i Radikale, Enhedslisten og SF ikke står fast,” tilføjer han. Frie Grønne står som det eneste af de rød-grønne partier uden for finanslovsforliget.
Finansloven er blevet indgået mellem regeringen og Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet. Det betyder selvsagt, at Venstre, Konservative, DF, Nye Borgerlige og Liberal Alliance ikke er med denne gang, hvilket man kan forestille sig, at mange af de røde støttepartier er godt tilfredse med.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)