Jobcenter besat og ryddet torsdag morgen
Torsdag morgen besatte gruppen Plan-BZ det tidligere jobcenter i Baldersgade. Politiet stormede kort efter bygningen. Ti er anholdt. Solidaritet er kommet i besiddelse af en pressemeddelelse fra gruppen.
Torsdag morgen besatte gruppen Plan-BZ det tidligere jobcenter i Baldersgade. Politiet stormede kort efter bygningen. Ti er anholdt. Solidaritet er kommet i besiddelse af en pressemeddelelse fra gruppen.
Tekst og billeder af Mikael Wejoe
Torsdag morgen besatte gruppen Plan-BZ et tidligere jobcenter i Baldersgade på Nørrebro. Aktionen er udført som en reaktion på stigende gentrificering af bydelen samt vedblivende mangel på billige boliger i København. Aktivisterne havde medbragt og brugte træ og byggematerialer til at barrikadere bygningen. De havde også hængt et banner med gruppens navn ud af vinduet. Klokken 5:50 var politiet til stede på adressen. Politiet har senere på morgenen bemægtiget sig adgang til bygningen. Ifølge Ekstra Bladet er ti personer anholdt.
Gruppen går til angreb på ‘gentrificeringen’ af København – hvor rigere beboere flytter til de områder, som før havde lav husleje. Det betyder, at huslejen stiger, og som konsekvens af dette bliver fattigere beboere tvunget ud af disse bydele. Som konsekvens bliver folk ifølge Plan BZ ofte fanget i en næsten endeløs boligsøgning, hvor de må tage sig til takke med korte fremlejer på et par måneder, før de så igen skal ud og lede.
Ovenpå den udvikling kan etværelses-lejligheder eller sågar fremlejede værelser koste op mod 6000 kroner eller mere. Dette er baggrunden for, at Plan-BZ tidligt torsdag morgen rykkede ind i det gamle Jobcenter i Baldersgade. Plan-BZ ser i nedenstående pressemeddelelse boligspekulation og byggeprojekter uden almene boliger som problemets rod. Særligt projekter som det nye Nordhavn og tårnet Nordbro – tæt ved Mjølnerparken og Nørrebro Station – understøtter dette billede af et København med masser af nye boliger i København – bare ikke for alle indkomster og beboere.
Plan-BZ har sendt følgende pressemeddelelse til Solidaritet:
I dag har vi besat et kommunalt hus i Baldersgade.
Det tidligere Jobcenter, som har pint folk i årevis, på grund af alle forringelserne af vores velfærdssamfund, er lukket – og det store bygningskompleks har nu stået tomt i et halvt år.
Dette er ikke blot en midlertidig ting. Vores intention er at blive i huset og på sigt lave kollektiver, med fokus på konsensusdemokrati. Vi vil køre en social og politisk linje, som vil kunne skabe platform for en videre udvikling af sociale boligformer, der ellers er ved at blive skubbet ud af Nørrebro.
Vi vil et sted, som kan samle lokalmiljøet, skabe platform for aktivisme og udenomsparlamentarisk arbejde.
Hvorfor vi gør det.
Kampen om huset i Baldersgade er ikke et enestående tilfælde. Det vil være en start på en ny opblomstring af besættelser. Ghettopakken, byfornyelser, ulighedsskabende renoveringer, opkøb fra udviklingsselskaber – og man kan blive ved. Alt det rammer atter engang de dårligst stillede folk, arbejderklassen. Når vi ser hvordan et selskab som 360 North og Blackstone opkøber og tvinger folk ud af deres boliger, enten med et stort pengebeløb eller med deciderede rockermetoder.
Når vi ser regeringen lave ghettopakker og når boligselskaber ser rentable muligheder ved at renovere de såkaldte ghettoer.
Så bliver resultatet, at den fattigere del af befolkningen bliver presset længere og længere ud af deres egen by.
– Så er det på tide at reagere overfor boligspekulanter og sætte en stopper for deres ide om, at det er nemt at spekulere i København. Et af de bedste eksempler på denne udvikling er det nye rusttårn “Nordbro”. Nordbro havde lovet billige studie boliger til Nørrebros lokaludvalg.
I dag står tårnet færdigt, men trods boligmangel står det halvtomt, fordi priserne er fordoblet i forhold til løftet. Og det er en gentagende tendens vi ser. Hver gang der bliver planlagt byggeri, bliver det solgt med løftet om billig husleje – men når det står færdigt, er historien en anden, og vi ser spekulanternes sande intention om høj profit. Vores aktion er en reaktion på, at der ikke længere er plads til den fattige del af befolkningen. Folk der har boet og endda vokset op på Nørrebro, de føler sig presset ud af deres egne hjem. Hver gang der bliver lovet billige boliger, ender det altid ud i boliger kun egnet til forældrekøb og overklassens kernefamilier.
Med denne aktion håber vi på at så et frø, der kan spire til et folkeligt oprør – imod gentrificeringen og social ulighed! Kampen stopper ikke her, dette er blot endnu et spadestik! BZ. Strejk. Protest. Bloker. Befri.”
Mikael Wejoe er socialistisk anarkist, og studerer litteraturvidenskab. Han skriver desuden reportager for Konfront.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)