Indkøbskurv: 0,00DKK Se indkøbskurv
Venstrefløjens stemme i debatten
Search
Generic filters
Menu
12. februar. 2021

Mere grønt og mindre rødt kød kan redde menneskeliv og spare samfundet penge

Hvis vi puttede flere bønner, nødder, grøntsager, fisk og skaldyr på tallerken, ville det spare samfundet for 12 milliarder kroner og 1.000 menneskeliv om året.

Foto: Pixnio
3 min. læsetid

Hvis vi puttede flere bønner, nødder, grøntsager, fisk og skaldyr på tallerken, ville det spare samfundet for 12 milliarder kroner og 1.000 menneskeliv om året.


Emma Inge Hansen

Nu er der endnu en god grund til at lade bøffen ligge og kaste sig over bønner og broccoli i stedet. Et længere liv, mindre sygdom og flere penge i statskassen er gevinsten, hvis flere fulgte de nye klimavenlige kostråd, som anbefaler, at vi skærer ned på kødet. Det viser en undersøgelse, som Institut for Fødevare – Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen.

Færre livsstilssygdomme

I undersøgelsen er der regnet på, hvad der ville ske, hvis flere blev bedre til at efterleve de nye, grønnere og mere klimavenlige kostråd, som udkom i januar i år. Resultatet viste, at mere grønt og mindre kød ville kunne spare samfundet for 12 milliarder kr., som ellers skulle bruges på at håndtere de livsstilssygdomme og helbredsproblemer, der følger med et stort kødforbrug. Derudover ville en grønnere livsstil forebygge 1.000 dødsfald om året.

Et længere liv, mindre sygdom og flere penge i statskassen er gevinsten, hvis flere fulgte de nye klimavenlige kostråd, som anbefaler, at vi skærer ned på kødet.


”Jeg har ikke som sådan noget imod kød, men der er store gevinster for alle ved at skære ned på forbruget. Dertil kommer, at det er godt for klimaet, fordi det giver mindre udledning af drivhusgasser, så det er positivt hele vejen rundt,” udtaler fødevareminister Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.


Rødt og forarbejdet kød er værst


Det er fødevarer som frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, nødder samt fisk og skaldyr, som vi alle skal være bedre til at putte i munden, hvis vi ønsker et længere og sundere liv sammen med flere penge i statskassen. Samtidig skal der meget mindre rødt og forarbejdet kød på tallerkenen. Det er nemlig den største synder, når det kommer til for tidlige dødsfald og livsstilssygdomme, viser undersøgelsen.

Samtidig skal der meget mindre rødt og forarbejdet kød på tallerkenen. Det er nemlig den største synder, når det kommer til for tidlige dødsfald og livsstilssygdomme, viser undersøgelsen.


Det er især livsstilsygdomme som hjertekarsygdom, type 2 diabetes samt en række kræftformer, der er konsekvensen af usunde kostvaner.

Forskerne bag rapporten gør opmærksom på, at der skal tages forbehold for deres konklusioner. Rapportens konklusioner om gevinster ved at følge de nye kostråd er udtryk for et estimat, som bygger på en række beregningsforudsætninger.


Om skribenten

Emma Inge Hansen

Emma Inge Hansen

Cand.mag i analytisk journalistik. Nyhedskoordinator og organisationsmedarbejder i Solidaritet. Læs mere