Mere grønt og mindre rødt kød kan redde menneskeliv og spare samfundet penge
Hvis vi puttede flere bønner, nødder, grøntsager, fisk og skaldyr på tallerken, ville det spare samfundet for 12 milliarder kroner og 1.000 menneskeliv om året.
Hvis vi puttede flere bønner, nødder, grøntsager, fisk og skaldyr på tallerken, ville det spare samfundet for 12 milliarder kroner og 1.000 menneskeliv om året.
Emma Inge Hansen
Nu er der endnu en god grund til at lade bøffen ligge og kaste sig over bønner og broccoli i stedet. Et længere liv, mindre sygdom og flere penge i statskassen er gevinsten, hvis flere fulgte de nye klimavenlige kostråd, som anbefaler, at vi skærer ned på kødet. Det viser en undersøgelse, som Institut for Fødevare – Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet har lavet for Fødevarestyrelsen.
Færre livsstilssygdomme
I undersøgelsen er der regnet på, hvad der ville ske, hvis flere blev bedre til at efterleve de nye, grønnere og mere klimavenlige kostråd, som udkom i januar i år. Resultatet viste, at mere grønt og mindre kød ville kunne spare samfundet for 12 milliarder kr., som ellers skulle bruges på at håndtere de livsstilssygdomme og helbredsproblemer, der følger med et stort kødforbrug. Derudover ville en grønnere livsstil forebygge 1.000 dødsfald om året.
Et længere liv, mindre sygdom og flere penge i statskassen er gevinsten, hvis flere fulgte de nye klimavenlige kostråd, som anbefaler, at vi skærer ned på kødet.
”Jeg har ikke som sådan noget imod kød, men der er store gevinster for alle ved at skære ned på forbruget. Dertil kommer, at det er godt for klimaet, fordi det giver mindre udledning af drivhusgasser, så det er positivt hele vejen rundt,” udtaler fødevareminister Rasmus Prehn i en pressemeddelelse.
Rødt og forarbejdet kød er værst
Det er fødevarer som frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn, nødder samt fisk og skaldyr, som vi alle skal være bedre til at putte i munden, hvis vi ønsker et længere og sundere liv sammen med flere penge i statskassen. Samtidig skal der meget mindre rødt og forarbejdet kød på tallerkenen. Det er nemlig den største synder, når det kommer til for tidlige dødsfald og livsstilssygdomme, viser undersøgelsen.
Samtidig skal der meget mindre rødt og forarbejdet kød på tallerkenen. Det er nemlig den største synder, når det kommer til for tidlige dødsfald og livsstilssygdomme, viser undersøgelsen.
Det er især livsstilsygdomme som hjertekarsygdom, type 2 diabetes samt en række kræftformer, der er konsekvensen af usunde kostvaner.
Forskerne bag rapporten gør opmærksom på, at der skal tages forbehold for deres konklusioner. Rapportens konklusioner om gevinster ved at følge de nye kostråd er udtryk for et estimat, som bygger på en række beregningsforudsætninger.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)