Når du hører ’Last Christmas’ for 117. gang, så husk George Michael var ung kommunist
Popikonet har både været medlem af et kommunistisk ungdomsparti og støttet minearbejderes kamp mod den konservative regering.
Popikonet har både været medlem af et kommunistisk ungdomsparti og støttet minearbejderes kamp mod Margaret Thatchers konservative regering.
Af Anders Holbæk
Det er svært ikke at blive skør, når radiostationerne i december spiller de samme tre julesange igen og igen. En strategi, du kan tage i brug, hver gang du hører de først toner fra Wham!s megahit ’Last Christmas’, er at forestille dig George Michael, der støtter og forsvarer kulminearbejderes rettigheder.
Det er snart fire år siden, at den legendariske popmusiker George Michael gik bort. Siden da er det væltet frem med historier om hans skjulte filantropi og private politiske overbevisninger. Det skriver medie Hornet i artiklen, der gennemgår hans røde arbejde og overbevisning.
Fra anonymt at arbejde på et center for hjemløse og donere millioner til velgørenhed for børn, over at spille velgørenhedskoncerter for the National Health Service, som er det offentlige sundhedsvæsen i Storbritannien. George Michael kritiserede også regeringen for ikke at behandle sygeplejersker ordentligt. I musikken arbejder han også med det politiske, som i sangen ’Shoot the Dog’, der kritiserer Tony Blairs deltagelse i George Bushs angreb på Mellemøsten.
Ung kommunist og forsvarer af kulminearbejdere
Efter hans alt for tidlige død oplyste generalsekretæren for det britiske kommunistparti, at Michael var tidligere medlem af Young Communist League og var tilmeldt under sit rigtige navn, Georgios Kyriacos Panayiotoi
Wham! bliver, måske mere end nogen anden gruppe, set som personificering af 80’ernes Storbritannien med solbrun hud og et hedonistisk image. Men graver man bare et spadestik ned under overfladen, finder man blandt andet ud af, at de i deres karrieres klimaks deltog i en velgørenhedskoncert for minearbejderes rettigheder i 1984.
Velgørenhedskoncerten kom i kølvandet på Storbritanniens daværende premierminister Margaret Thatchers udmelding om, at flere miner skulle lukke, hvilket ville resultere i 20.000 arbejdsløse minearbejdere. En af kulminearbejdernes måske mere overraskende allierede var Lesbians and Gays Support the Miners (LGSM), som både fik endnu en velgørenhedskoncert på benene, humoristisk navngivet ’Pits and Perverts’, og fik skabt et fællesskab, hvor grupper af minearbejdere ville støtte Pride events efterfølgende.
George Michael var bevidst om samfundets uretfærdighed og hjalp mere end de fleste, der hvor han kunne. Han mødte det uretfærdige samfund med en ustoppelig positivitet og energi, og det kan man minde sig selv om, hvis man i frustration er ved at hamre ind i autoværnet, når radiostationerne spiller ’Last Christmas’ for 117. gang frem mod juleaften.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)