Opstand i USA: Billeder, reaktioner og video fra hele verden
USA er på den anden ende ovenpå det brutale politimord på George Floyd. Også i store dele af resten af verden har der den seneste uge været demonstrationer.
USA er på den anden ende ovenpå det brutale politimord på George Floyd. Men også i store dele af resten af verden, har der den seneste uge været store demonstrationer.
Af Morten Hammeken
Det brutale politimord på afroamerikanske George Floyd har sendt chokbølger – og voldsomme protester – igennem hele USA. Men også internationalt er støttedemonstrationer og aktioner blomstret op, og har på forskellige måder udtrykt opbakning til den amerikanske befolknings kamp mod institutionaliseret racisme og et militariseret politi.
Vi har samlet billeder og videoer fra hele verden, der viser de igangværende protesters omfang og forskellige udtryk.
Minneapolis, USA
Minneapolis i delstaten Minnesota er omdrejningspunkt for den seneste sag om politimord på afroamerikanske civile, og har set store oprør og demonstrationer.
Natten til 29. maj brændte demonstranter politistationen Third Precinct i Minneapolis ned, og tusinder af mennesker har været på gaden trods udgangsforbud. Ifølge en meningsmåling mener 54 % af de adspurgte amerikanere, at nedbrændingen af politistationen var retfærdiggjort i kølvandet på mordet på George Floyd.
New York, USA
Louisville, USA
London, England
Tusindvis af mennesker var forsamlet i den engelske hovedstads gader for at protestere mod racisme og diskrimination.
Aarhus, Danmark
Demonstranter var mødt talstærkt op onsdag 3. juni ved rådhuset i Aarhus, og demonstrerede gennem byens gader under parolen “No justice – no peace”.
København, Danmark
Paris, Frankrig
Mordet på George Floyd har genrejst debatten om racisme og politivold i Frankrig. For knap tre år siden var landet også genstand for store optøjer. Dengang var anledningen analvoldtægten af den unge migrant Theo Luhaka med en politistav. Franskmænd samledes 3. juni også for at mindes Adama Traore, der døde i politiets varetægt i 2016. Det estimeres, at knap 20.000 onsdag aften trodsede udgangsforbuddet, og gik på gaden i Paris.
Street art fra hele verden
Verden over har kunstnere udtrykt deres støtte til den amerikanske kamp gennem street art. Fra Idlib i Syrien, til Dublin i Irland – her er et udvalg af de bedste. Klik på billederne for højere opløsning:
Artiklen opdateres løbende.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)