SUF 20 år: Handling gi’r forvandling
Socialistisk UngdomsFront fylder 20 år i dag. Et tidligere medlem skriver om organisationen fra sin spæde start til i dag, og har fundet billeder frem fra arkivet.
SUF – Socialistisk UngdomsFront blev stiftet af knap hundrede unge på et stormøde i København d. 14-16. april 2001. Forgængeren REBEL, der havde et mere autonomt præg, havde op gennem halvfemserne været en toneangivende organisation på den unge venstrefløj, men var ved årtusindskiftet svækket af afmatning, dårlig økonomi og interne stridigheder. På landstræffet i år 2000, som kun havde 38 deltagere, besluttede man, at man ville arbejde for at danne en ny organisation, som kunne “samle alle unge til venstre for SFs ungdom”.
Man holdt bl.a. møder med den mere kommunistisk orienterede Rød Ungdom, som dog endte med ikke at gå med i projektet. Det skyldtes blandt andet, at ‘rebellerne’ insisterede på, at den nye organisation skulle tage afstand fra “systemerne i den tidligere østblok”. I stedet intensiverede man forhandlingerne med Enhedslistens Ungdomsnetværk, som var en mindre gruppe unge Ø-medlemmer, der fungerede som en slags udvalg i partiet.
Samme strømning som Ø
Én af uenighederne gik på forholdet til Enhedslisten, og man blev enige om en formulering om, at den nye organisation skulle være uafhængig og uden moderparti, men at man så sig selv som “en del af den samme strømning som Enhedslisten og samarbejder derfor med dem i det daglige”.
Andre uenigheder handlede om organisationens struktur. Man endte bl.a. med en landsledelse, der bestod af både stormødevalgte og regionsrepræsentanter. En fælles skrivegruppe formulerede et kort minimumsprogram, der var inspireret af REBELs program, og som ikke er ændret nævneværdigt siden.
Navnet på organisationen var et af de store stridspunkter på det stiftende møde. Man endte med Socialistisk UngdomsFront, mens Revolutionær Socialistisk Ungdom fik næstflest stemmer. Flere medlemmer af Ungdomsnetværket havde ønsket efternavnet “De rød-grønne” for at signalere et tilhørsforhold til Enhedslisten, og da der ikke var flertal for dette, udvandrede fire århusianske medlemmer fra mødet i skuffelse.
En vigtig spiller på gaden
SUF har siden starten været en udpræget aktivistisk organisation, som både har stået bag adskillige spektakulære aktioner samt spillet en afgørende rolle i mange brede bevægelser.
Medlemsmæssigt toppede man i midten af 2010’erne, hvor man på ryggen af Enhedslistens fremgang kunne mønstre omkring 1.500 betalende medlemmer, hvilket gjorde SUF til den tredjestørste politiske ungdomsorganisation i Danmark, efter Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Venstres Ungdom. Aktivitetsmæssigt må man dog sige, at SUF stod stærkest i slutningen af nullerne, hvor man var over 30 aktive, velfungerende lokalafdelinger, og hvor man kunne samle op mod 200 personer til de halvårlige stormøder.
Igennem en årrække er det gået nedad bakke for SUF, som i dag er et pænt stykke fra fordums storhed. I foråret 2020 opstod desuden en ny organisation, Rød-Grøn Ungdom, der placerer sig på nogenlunde samme del af venstrefløjen, og i længden risikerer at true SUF på sin eksistens.
Ifølge Dansk Ungdoms Fællesråd var der i efteråret 2020 omkring 600 betalende medlemmer af SUF, men det er svært at vurdere organisationens reelle styrke efter et år, hvor alle fysiske aktiviteter har været mere eller mindre umuliggjort pga. corona. Det kommende år må vise, om SUF stadig har sin berettigelse eller om en æra er ved at være forbi.
Uanset hvad er der ingen tvivl om, at SUF – Socialistisk UngdomsFront indtil nu har været den vigtigste organisation på den unge, revolutionære venstrefløj i dette årtusinde. Derfor er den runde fødselsdag værd at markere – og en god anledning til at kigge tilbage på årene, der er gået.
Jeg har her samlet et fotogalleri fra 2001 til i dag. Tillykke, SUF!
Billederne stammer både fra skribentens eget arkiv og fra SUF selv. Det har desværre ikke været muligt at sætte fotokreditering på alle billederne. Kontakt gerne Solidaritet, hvis du har taget et af billederne.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER