Theodor A: 0 røde faner til Reality-statsministeren
Glem Donald Trump: Vi havde vores egne kendis-statsleder længe før. Der er 0 røde faner til Helle Thorning Schmidt fra Den Røde Kælders kulturanmelder.
Da Helle Thorning-Schmidt blev fyret fra sit job hos Red Barnet, og senere fanget i Danmark pga. corona, brød hun et utal af gange sin isolation for ubønhørligt at stille op til medieoptrædener og musikvideoer. Thorning stod for at hamre de sidste neoliberale søm i det 20. århundredes socialdemokratis kiste. Når hun – midt under en global pandemi – derfor vælger at stille op til en musikvideo med den talentløse vestegnsrapper ‘Tessa’, for at glorificere den arbejderklasse, hun har forrådt – ja, så kender vi hende igen.
På valgaftenen i juni 2019, var Helle Thorning sammen taget med en anden tidligere statsminister, Anders Fogh Rasmussen, i TV-studiet for at kommentere på valget. Det jeg husker bedst, udover det bizarre lyserøde jakkesæt, som Thorning åbenbart helt frivilligt havde påført sig, var en anekdote om deres tidligere valgsejr. Omkring kl. 23, hvor valgresultatet var nogenlunde klart, spurgte journalisten, hvor de selv havde befundet sig på dette tidspunkt. Helle Thorning var hjemme, og på det tidspunkt begyndte hun at skifte om til at gå ud. Fogh havde opholdt sig på et hotelværelse i byen. Hvad med Fogh Rasmussen, ville journalisten vide, skulle du også gøre dig klar?
”Næh, jeg var i tøjet,” konstaterede han overlegent.
Det er nok meget symbolsk for den måde Thorning-regeringen i 2010’erne faldt totalt på knæ for Anders Foghs neoliberale revolution fra nullerne. Det var godt, Socialdemokraterne vandt valget, ellers havde det været en pinlig aften for Helle Thorning.
For noget tid siden var Thorning gæst i et talkshow på TV. De interviewede en fyr, der havde taget initiativ til et netværk for corona-ramte. Netværkets substans kan aflæses i, at netop den gruppe efterhånden inkluderer en tocifret procentdel af verdens befolkning. Jeg så ikke nok til at vurdere, hvor gennemtænkt den rare ældre herres projekt var. Men der sad Helle Thorning altså og så delvist interesseret ud. Jeg hørte heldigvis ikke, hvad hun sagde. Men der slog det mig, om reality-celebrity egentlig altid havde været hendes foretrukne karrierevej? Hun var nok bare for gammel til SoMe-bølgen. Helle Thorning Schmidts mest opsigtsvækkende øjeblik som statsminister, var da også netop et SoMe moment, da hun tog en selfie med David Cameron og Barack Obama. På sin vis opsummerede det glimrende hendes politiske bidrag: Flankeret af nyliberale fjolser, og tømt for politisk indhold.
Hendes forgænger og efterfølger på posten, Lille-Lars fra Græsted, holder sig heller ikke tilbage på den front. Men man skulle også være lidt af et skarn, hvis man havde forventet sig andet fra landets politiske scumbag nummer et.
Man siger, at Donald Trump var den første reality-præsident. Men måske har vi i Danmark allerede haft vores første reality-statsminister. Vi vidste det bare ikke før nu.
725.650 mennesker har stemt på en reality-kandidat siden artiklens udgivelse.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)