Statens Serum Institut blev i 2017 solgt til saudiarabiske Aljomaih Group. Den beslutning kostede ifølge en opgørelse i 'Ingeniøren' statskassen 1,5 milliarder kr. Foto: Froztbyte / Wiki Commons
3 min. læsetid

Kloden rundt knokler folk for at finde en vaccine mod corona-smitte. Og det er godt, for mange mennesker vil dø af en virus, der lige nu sætter land efter land i en form for undtagelsestilstand.

Debatindlæg er udtryk for skribentens egen holdning. Læs mere om Solidaritets principper for debat her, og kontakt os hvis du selv har noget på hjerte.


Af Christian Juhl, MF (Ø)

Selv om der lige nu arbejdes intenst på at finde en vaccine mod Covid-19 virus, er det ikke alle, der gør det med et fromt ønske om at hjælpe menneskeheden: Indsatsen for at udvikle den rigtige vaccine skyldes også udsigten til at score kassen, når først vaccinen er i produktion. Produktion og udvikling ligger i dag i store, internationale koncerner. Til den tid kan staterne komme til at konkurrere på at få fat i den – og måske overbyde hinanden for at få vaccinen.

For få dage siden tilbød præsident Donald Trump og hans regering milliarder af dollars for et tysk medicinalselskab, der er i færd med at udvikle en vaccine mod coronavirus. Vaccinen skulle så målrettes USA’s borgere alene.

Skandalesalget af Statens Serum Institut

Det er kun 3 år siden, at den danske stat solgte et af sine guldæg på dette område – Statens Serum Institut – til en saudisk medicinalvirksomhed, Aljomaih Group.

Salget blev planlagt under Helle Thorning Schmidts regering i 2014 (parallelt med DONG-sagen) og gennemført i 2017 under Lars Løkke Rasmussens regering. Prisen endte på kun 15 millioner kr. – selv om virksomheden blev værdisat til 285 millioner kr. – 19 gange mere.

“Den aktuelle kritiske situation bør få os til at gentænke, om det private marked er den bedste løsning på alle udfordringer”

Statens Serum Institut har gennem årene sikret vaccine til børn og bl.a. vacciner mod polio, stivkrampe og kighoste. Salget var en skandale, og mange – ikke mindst fagprofessionelle – protesterede. Men kun Enhedslisten, SF og Alternativet stemte imod.

Udvikling og salg af medicin er en del af dét, man kalder kritisk infrastruktur, og det bør overvejende ligge i offentligt regi eller i non-profit virksomheder, der har et offentligt formål.

Fordelen vil være, at indsatsen vil kunne samles på globalt plan – og forskerne kunne koordinere udviklingen og dele deres viden.

Dermed vil vi hurtigere kunne få en vaccine for eksempel mod corona-virus – og den kunne deles med alle til en billigere pris.

Den aktuelle kritiske situation bør få os til at gentænke, om det private marked er den bedste løsning på alle udfordringer.


Christian Juhl, Enhedslisten.

Christian Juhl er medlem af Folketinget for Enhedslisten, og er bl.a arbejdsmiljøordfører for partiet.