Anmeldelse: En skræmmende bog om vores arbejdsmarked
Bogen “Working Poor Road Trip” demonstrerer på letlæst facon den skræmmende udvikling på arbejdsmarkedet, hvor selv det at have to jobs ikke er nogen garanti for et ordentligt levegrundlag.
Working Poor Road Trip er en læse-let bog om vores arbejdsmarked, som enhver tillidsmand burde sikre sig ligger i chaufførstuen eller i kantinen. Jeg vil kalde det “et lysbillede-foredrag i bogform”. På Facebook bliver bogen kaldt for “en af de mest skræmmende bøger”. Bogen dokumenterer, at mange mennesker ikke kan opretholde livet, selv om de har et eller to jobs.
Et europæisk problem der også rammer danske jobs
Det usikre arbejdsmarked griber om sig. Vi arbejdere bliver holdt på nultimers-kontrakter i årevis. Historierne i bogen er fra hele Europa, men vi kan sagtens være med i Danmark.
Enhver tillidsmand eller fagligt aktiv ved, hvordan flere og flere bliver “ansat” på korttids-kontrakter, nultimers kontrakter, vikaransættelser osv. I min egen branche som buschauffør kæmper vi en stædig kamp imod misbrug af nultimers kontrakter.
Bogen handler på den måde om et problem, der skulle være taget hånd om ved den seneste overenskomstfornyelse. Men forhandlerne gik mere op i uforståelige, bureaukratiske forhindringer i at tage arbejdernes krav alvorligt, og det løb ud i det rene ingenting.
Hvis ikke vi som tillidsfolk og klubber sætter foden ned og tager disse kampe, får det store konsekvenser for vores arbejdspladser – og helt personligt for os selv som chauffører. Netop den skræmmende konklusion bliver bredt ud i ‘Working Poor Road Trip’. Her møder vi mennesker fra Tyskland, Finland, Sverige, Frankrig, England og Danmark, der står i kø til madhjælp, selv om de har et arbejde.
Det dokumenterer fotograf Søren Zeuth og journalist Peter Rasmussen overbevisende i bogen. På deres årelange ‘roadtrip’ rundt i Europa, har de snakket med dem, der ellers ikke får deres historier bragt i medierne.
De har mødt manden, der pakker dine pakker hos Amazon, kvinden der gør rent i storbyens kontorer, husmanden, der deler bøder ud til berusede kolonnearbejdere på Danish Crowns slagterier i Tyskland – og Benny, som er blevet udsat for de ”moderne tider” på COOP’s centrallager i Aarhus.
En lettilgængelig øjenåbner
Den lille og letlæste bog er kort sagt en beretning om vores arbejdsmarked i frit fald, hvor bunden er ved at gå ud. Bogen ligner meget det lysbilledshow, som Peter og Søren har turneret rundt med siden 2017. Og det virker rigtig godt. Det gør bogen let tilgængelig for folk, der ikke så ofte læser bøger.
Man kan sidde og bladre rundt i den, og hele tiden finde små, personlige historier. I bogen finder du også en masse tal og fakta, som underbygger, at det ikke er enkeltstående historier, men et udtryk for en sammenhængende fortælling om den europæiske arbejderklasse.
Peter og Søren kan også bestilles til at komme med deres lysbilledshow. Som en af mine klubkammerater sagde, efter vi havde set showet i klubben: Det var en øjenåbner!
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER