Anmeldelse: Tobias Rahim pisser på verden – uden had
Tobias Rahim beskriver de traumatiserede og stivnede manderoller, som lever i bedste velgående i både den kurdiske og danske kultur. Det er befriende, og minder om den nye feminisme-bølges insisteren på at bestemme over sin egen krop og seksualitet.
Der er ikke noget skønnere, end når en kunstner har integritet og skaber værker, der overrasker. Og tilmed har noget på hjerte. Sådan en kunstner er Tobias Rahim.
Netop nu har han udgivet en bog i stort format med tanker om sin verden og egen udvikling, illustreret med 33 fotos, heraf tre dick pics – efter at have været kendt som popstjerne i det officielle Danmark hele sommeren og ligget i toppen af hitlisten med ikke kun ét pophit, men gerne tre ad gangen.
Tobias Rahim begyndte at dukke op i min verden det ene og det andet officielle sted, fx på flow TV, blot fordi han er sig selv. Pludselig deltog han i tv-programmet STORMESTRENE på TV2 i sæson 5/2021, sang duet med både Andreas Odbjerg og Suspekt. Og halvnøgenbilleder af den nougatfarvede kunstner med cowboyhat, som han selv har været med til at orkestrere, sås også i udkanten af mediebilledet.
I oktober udkom hans album Når Sjælen Kaster Op, der samler hits’ene og lidt flere til, i alt 14 musiknumre.
Og med bogen DRØMMENE MALER VIRKELIGHEDEN, der udkom 17. november på Politikens Forlag – begynder billedet af kunstneren Tobias Rahim at samle sig for mig.
Tobias Rahim vil fortælle og vise sine fans, at når du pisser på verden – uden had – så blomstrer både du og verden. Han fortæller, at der er så megen frygt, som han selv har en stor ballast af i sit fundament. Men den frygt skal du omskabe til energi, skriver han.
For med energi kan du male din egen virkelighed.
Der er så meget lort i verden – vend det, brug din intuition, lyt til universet og husk at have det sjovt! Han fortæller om de mange huller, vi mennesker kan falde i, som han selv har oplevet det gennem sit 33-årige liv. Han har kæmpet og skændtes med sin egen skygge. Han var bange for, at der ikke var plads til ham, som den han var. Med kurdiske rødder og traumer fra sin far og en jysk mor og opvækst i Jylland med janteloven.
Men så begyndte Tobias Rahim at undersøge universet, som han skriver, og ”ER RADIKALT MERE POSITIV NU”.
Mod, dødsforagt og liderlighed
Første gang jeg lagde mærke til Tobias Rahim, var da jeg en forårsmorgen i P3, hørte ham synge ”når mænd græder”.
Jeg blev ramt, og overrasket. Og rørt. For hvem var den kunstner mon, der kunne beskrive, hvordan flere af de kurdiske mænd, jeg kender og har kendt, har det?
For en gangs skyld var der en kunstner, som kom til orde ved at beskrive de traumatiserede og stivnede manderoller, som lever i bedste velgående i den kurdiske kultur. Og ja, i en anden nuance også i andre kulturer. Jeg følte mig befriet og glad og begyndte straks at fortælle om sangen til alle, jeg mødte.
Tobias Rahim tror på MOD og på, at mennesker skal være FRIE. Og det vigtigste er at turde DRØMME. Og at det skal være SJOVT. Han har de skønneste udsagn, nærmest opråb, som fx:
INTUITION
OVER
MORAL
ALT ER SJOVT FOR NOGEN….. DET ER BARE GODT AT HUSKE PÅ NÅR TINGENE VIRKELIG IK ER SJOVE FOR ÉN SELV
FRYGT ER NASTY
DEN SMITTER SOM FEBER
Al tekst i bogen er skrevet med versaler, trykt med en skrifttype som en tyk sort tusch. Rettelser, overstregninger og stavefejl er synlige. Jeg forstår godt, hvorfor Tobias Rahim har skrevet sine tekster i versaler. Det er nemlig så fucking meget hurtigere ikke hele tiden at skulle lave store og små bogstaver.
Han fortæller om sin udvikling og opdagelse af sig selv. De kræfter han har, når han vender dem udad til noget sjovt, til at være fri for moral og vise mod. Hans tekster er ikke poetiske eller lyriske i den gængse forstand. Han deler gavmildt ud af sig selv og af sine oplevelser og erfaringer. Jeg elsker dette ungdommens mod, uden frygt for døden.
“Tobias Rahim er en kunstner, der lige nu charmerer sig ind alle steder. Og han har noget på hjerte.”
Han har blik for det hele, nedarvede traumer, social angst, berømmelsens bagside og hundenes misundelse, når de ser de frie ulve løbe over markerne. En af fordelene ved at være blevet ældre, er blandt meget andet, at jeg kan huske de forskellige trends gennem tiderne, som genbruges. Og lige som talemåder, ændrer trends’ sig – betydningen, forståelsen og brugen af dem.
Da jeg arbejdede på Rapport i 90’erne, og skrev erotiske billedtekster til solnedgangsbilleder af langlyshårede, letpåklædte kvinder vist i dobbeltopslag, var den slags billeder allerede umoderne.
I ”digtsamlingen” viser han sig selv frem i 33 billeder med solnedgange, stemningsfulde skove, henslængt på seng eller siddende i et træ, så nu er den stil så ikke corny mere, OKAY! Jeg gætter på, at Tobias Rahim, på samme måde som nyfeministerne påberåber sig retten til at vise sig frem, som naturen har skabt ham; en ret ingen skal blande sig i.
Det kunne jeg nu heller ikke drømme om. Men jeg er heller ikke målgruppen. Og jeg har selv været der (ja, hvem har ikke det), med nogle såkaldte ”kunstvideoer” i 90’erne; så jeg forstår så blændende den styrke, frihed, leg, der er i at undersøge sig selv i det lys.
Fordi du kan. Og er så fucking nysgerrig. Og Tobias Rahim har lavet denne bog, fordi han havde lyst. Fordi han er LIDERLIG = NYSGERRIG. Han mærker sit DRIVE som USTOPPELIGT. Det er ENERGIEN.
Kurdisk kædedans
Anden gang Tobias Rahim ramte mig, var da musiknummeret Kurder i København udkom i oktober. Jeg troede ikke mine egne ører. Efter at have arbejdet sammen med kurdere i flere år, blandt andet som informationsmedarbejder på ROJ TV – den kurdiske tv-station med sendetilladelse fra Danmark, der blev lukket efter en retssag anlagt af statsanklageren, Tyrkiet og ikke at forglemme tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, der havde udsigt til jobbet som generalsekretær i NATO.
Jeg var målløs, da jeg hørte musiknummeret første gang. Og er straks tilbage i både de forrygende 10’erne med ROJ TV og i 00’erne med min kurdiske kæreste og hans familie i Kirkuk, Irak. Roj Bas og kurdisk kædedans!
“Kan ikke stå for denne sang …… når den kurdiske vokal kommer ind (Luna Bülow Ersahin fra AySay), er jeg klar til at rejse til Kurdistan”, skrev jeg på Facebook, og kurdiske venner gav mig skub.
Gid du kan sætte mod i dine mange fans, Tobias Rahim, som kæmper med angst, social fobi og nedarvede traumer. Tobias Rahim er en kunstner, der lige nu charmerer sig ind alle steder. Og han har noget på hjerte. Han er en kunstner med noget så sjældent som en mission, og han deler gavmildt ud af sig selv. For sig selv, sit eget EGO og PIK og for uretfærdigheden i verden.
Hvem vil ikke gerne være KAT? spørger Tobias Rahim, og laver skamløs reklame midt i bogen for sit nye tøjmærke.
Så nu er det ikke længere pinligt at lave reklamer, OKAY! Tjaaaaa, hvem vil ikke gerne være Zlatan Ibrahimovic, med eget tøjmærke, egen parfume, egen læskedrik, egen hvad som helst og en uovervindelig skamløs selvtillid ….
Det er på én gang dejligt skamløst at udgive en bog med så mange billeder af sig selv, og samtidig også fucking humoristisk og befriende.
Lad dem ikke lave en Yahya Hassan på dig!
Tobias Rahim er gavmild med sig selv og ramt af sit ego. Det indrømmer han.
EGO ER ET
VÅBEN
Han vil gerne være rig, glemme fattigdom og frygt. Han er født på bunden og vil ikke dø der. Han vil være fri og håber på KAOS og SKØNHED i UNIVERSET-
Og han takker GUD for, at han bor i Danmark.
MIN FARFAR OPVASKED
TALLERKNER
FOR MENNESKER DER KALDTE
HAM PERKER
TAKKER MIN GUD FOR
VI ER HER
OG RYKKET OP FRA
DE FUCKING 70’ER
Jeg under Tobias Rahim alt det gode her i verden. Go for it, boy!
Med chance for at blive kaldt boomer, mormor og værre, har jeg dog en bekymring for den kære skønne gavmilde kunstner:
PLEASE, LAD DEM IKKE LAVE EN YAHYA HASSAN PÅ DIG!
Tobias Rahim: Drømmene maler virkeligheden. Politikens Forlag 2022. 104 s., vejl. pris 330 kr.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER