Debat: Børnenes seksualundervisning halter stadig gevaldigt
LGBT+-personer bliver stadig negligeret, homoseksuelle diskrimineres, og kvinder mistænkeliggøres. Der er brug for at undervise børn i skolen bedre i seksualitet, køn og samtykke.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Da der 16. november blev valgt byrådsrepræsentanter, fik de nyvalgte en mulighed for at gøre landets folkeskoler til et bedre sted. Der er nemlig brug for bedre seksualundervisning – og der er brug for den nu. Det skal være til gavn for alle, for at komme seksuelt krænkende adfærd til livs, og fordomme og misforståelser om mennesker med både binære og ikke-binære køn, kroppe og seksualiteter.
“Vi lever stadig i et samfund, som negligerer LGBT+-personer, og behandler samtykke som var det en luksusvare, ikke en selvfølge.”
Når vi siger, at der er brug for bedre seksualundervisning, så mener vi i første omgang, at der er brug for bare nogen form for seksualundervisning. En seksualundervisning, der er mere end kondom-på-banan-finten. En seksualundervisning, hvor man lærer om kønsidentiteter, om samtykke, og hvor drengene også lærer om menstruation.
Det lyder måske meget politisk korrekt, men hvis det er ‘korrekt’ at lære børnene, at man ikke må tage andres ting, må det være lige så rigtigt at lære dem, at man heller ikke må tage på andres krop? Hvis man vil en verden, hvor vi forstår hinanden bedre, hvorfor så ikke starte med at lære hinanden at kende psykisk og fysisk?
Udviklingen går for langsomt
Hvorfor bliver seksualundervisning negligeret? Det nemme svar ville nok være, at det bliver prioriteret fra. Men hvordan kan man få sig selv til at prioritere unges læring om dem selv og andre fra? Det kan byrådsrepræsentanterne, fordi vi stadig lever i et samfund, som negligerer LGBT+-personer, og behandler samtykke som var det en luksusvare, ikke en selvfølge. Selvom udviklingen går den rigtige vej, går det langsomt. Homoseksuelle må stadig ikke donere blod som følge af forældede fordomme. Kvinder bliver stadig mistænkeliggjort, når de anklager andre for seksuelt krænkende adfærd. Der er brug for undervisning, der kommer de fordomme til livs, og som får folk til ikke at skæve ondt til mennesker, der lever forskelligt fra dem selv.
En udvidet seksualundervisning må have som mål, at alle skal have en grundlæggende viden om køn, krop og seksualitet. Man kan starte med ikke at kønsopdele klasserne, når man har seksualundervisning, så alle lærer det samme. Dernæst kunne man huske på, at ikke alle har heteroseksuel sex, og det derfor er vigtigt at lære om prævention ved alle former for sex. Man kunne også have med, at det slet ikke er alle, der ønsker sex. Det er bare et fåtal af ideer til bedre undervisning.
Vi håber, at mange som os ønsker, at udviklingen mod et mere accepterende, mindre grænseoverskridende samfund går så hurtigt som muligt. Indlægget er derfor en appel til samtlige (røde) byrådsrepræsentanter, nyvalgte som genvalgte, om at se at få gang i en seksualundervisning, der er noget værd. Det er deres ansvar om kort tid at sikre, at danske børn og unge får den bedste uddannelse – det gælder også seksualundervisning.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER