Debat: Vi bryder os ikke om en situation i Enhedslisten, hvor de mange medlemmer i hovedstaden kan tryne de få medlemmer vestpå
Den, som er vældig stærk, bør også være vældig rar”, skrev Astrid Lindgren. De ord bør Enhedslistens medlemmer i hovedstaden lytte til, i stedet for at ignorere de lokale ønsker om foretrukne folketingskandidater, skriver tre medlemmer af partiet i Vestjylland.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Medlemsdemokratiet i Enhedslisten er ét af de mest udviklede blandt de danske partier. Da årsmødet ikke kunne få 2/3 flertal for en kandidatliste til folketingsvalget, så skal det afgøres i en urafstemning om lidt.
Medlemsdemokratiet virker – og det er godt. Vi vil ikke bytte med andre. Men vi er nødt til at pege på, at det er et geografisk skævt system. Kandidater fra det vestlige Danmark har sværere ved at blive kendt i øst, hvor de fleste medlemmer til gengæld bor.
“De mange medlemmer østpå kan tryne de få medlemmer vestpå noget så eftertrykkeligt. Den slags er ikke ligefrem gjort af det stof, som stopper jyske medlemmers tanker om københavneri i vores fælles parti.”
Derfor giver det en bitter smag i munden hos os som medlemmer i Vestjyllands Storkreds, at så mange højt profilerede medlemmer i Enhedslisten – særligt fra København/Frederiksberg – stiller sig bag en kandidatliste, der ikke vil følge urafstemningsresultatet i Vestdanmark.
Medlemmerne i Vestjyllands Storkreds i første rundes urafstemning gav et klart mandat til, at Maria Temponeras blev spidskandidat i storkredsen. Nu står vi så i en situation, hvor der stort set kun er medlemmer fra andre storkredse, der står bag den liste til anden rundes urafstemning, som ønsker at se stort på det klare mandat fra første urafstemning. En situation, hvor de mange medlemmer østpå kan tryne de få medlemmer vestpå noget så eftertrykkeligt. Den slags er ikke ligefrem gjort af det stof, som stopper jyske medlemmers tanker om københavneri i vores fælles parti.
Astrid Lindgren sagde det: “Den, som er vældig stærk, bør også være vældig rar”. Som københavnere og frederiksberg-borgere er I ikke vældig rare, når I bruger jeres vældig stærke medlemsmuskel til at sidde lokale ønsker i partiet overhørig. Det samme kan siges, når flere af jer samtidig flexer jeres særligt udviklede muskel med privilegeret adgang til offentligheden via medier og folketing.
Stem på en lokal græsrodsfighter
I vedtægterne lægges der op til, at det er argumenter om repræsentation af fx køn, geografisk spredning, lokal forankring, etnisk og uddannelsesmæssig baggrund, der skal afgøre hvem der rykkes op og ned i forhold til urafstemningen.
“Det er vores bøn fra Vestjyllands Storkreds, at jer der bor i øst vil lytte til urafstemningen i vest, og vores argumenter om repræsentation.”
Også derfor er det os meget imod, at rykke Maria Temponeras ned på en plads der har svært ved at give valg. Hun ville øge folketingsgruppens geografiske spredning i bopæl. Hun har lokal forankring fra græsrodsarbejde og har leveret politiske resultater som jysk kommunalpolitiker. Hun deltager ivrigt i Vestjyllands afdelinger, er barn af en græsk politisk flygtning og har uddannelser, der i den grad er brug for på Christiansborg. Som biolog forstår hun biodiversitetskrisen – og som folkeskolelærer, hvordan velfærdsarbejdere i dén grad presses.
Maria Temponeras’ styrker står lysende klart for os, der kender hende. Men hun bor ikke i øst. Hun er ikke blevet kendt i København. Det er svært når man bor med sin familie i en mindre jysk by og har fokus på græsrodsarbejde. Derfor er det vores bøn fra Vestjyllands Storkreds, at jer der bor i øst vil lytte til urafstemningen i vest, og vores argumenter om repræsentation. Det kan godt være, at Maria ikke kender de rigtige i København, men vi er ikke i tvivl om, at hun er den rigtige til at skabe fremgang for Enhedslisten i Vestjylland.
Redaktionel bemærkning: Artiklens overskrift er ændret efter ønske fra skribenterne. Den tidligere overskrift lød: Det giver en bitter smag i munden, at Enhedslistens top forsøger at tryne os jyder
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER