Debat: I provinsen mangler der samlingssteder for unge, der er interesseret i politik og samfund
Hvorfor kan man lære at sparke til en fodbold i enhver lille flække, men ikke lære hvordan man laver politisk aktivisme? Hvorfor lærer vi unge reglerne i fodbold før de demokratiske spilleregler? Vi skal gøre det meget lettere at blive interesseret i store og små samfundsspørgsmål, mener Ulrik Madsen.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Du er på den, hvis du er ung, bor i provinsen og er interesseret i politik. Du skal nemlig lede længe efter et sted at diskutere politik og samfundsforhold med andre unge.
I de største danske byer er der stærke ungdomspartier, der er interesseorganisationer og uendelige tilbud om at deltage i foredrag og debatter om samfundsforhold. I de største byer er politisk debat normalt, og man ser demonstrationer i gadebilledet. Der sker så meget.
I provinsen skal man lede længe efter andre unge at diskutere politik med. De politiske ungdomspartier har meget få medlemmer, og der er ikke stærke sekretariater tæt på til at hjælpe dem på vej. I de politiske moderpartier har medlemmerne flot, gråt hår, det samme gælder i sportsforeningerne og de få interesseorganisationer, der er.
Hvilke muligheder er der så? Ungdomsskolen tænker du måske. I de fleste ungdomsskoler kan du lære at skille en knallert ad, at lave mad over bål eller blive mester i FIFA. Men du lærer ikke at blive mester i debat. På bibliotekerne er der mange gode aktiviteter, men få om samfundsforhold og færre der retter sig mod unge.
Spark gang i debatten
I provinsen mangler der samlingssteder, hvor unge med interesse for demokrati og samfund kan mødes. Samlingssteder, hvor unge kan lære om samfundet og debattere. Steder hvor unge kan lære at skrive et læserbrev, starte en underskriftindsamling eller måske endda en demonstration.
“I de fleste ungdomsskoler kan du lære at skille en knallert ad, at lave mad over bål eller blive mester i FIFA. Men du lærer ikke at blive mester i debat.”
Hvorfor skaber vi ikke foreninger, hvis hovedformål er at lære unge om samfundsforhold og demokrati? Hvorfor opretter ungdomsskolerne ikke ”demokrati-hold”, hvor unge kan debattere og lære om vores samfund? Hvorfor afholder bibliotekerne ikke flere spændende aktiviteter med fokus på tidens store samfundsspørgsmål? Vi skal gøre det meget lettere at blive interesseret i store og små samfundsspørgsmål.
I dag ved alle unge, hvor de kan lære at sparke til en fodbold. Men ved alle unge hvor de kan gå hen, hvis de vil sparke gang i en demonstration, eller blot snakke med andre unge om samfundet?
Jeg var én af de unge, der lærte at slå, sparke og kaste en bold i provinsen. Nu er er jeg fyldt 30, og er flyttet tættere på Århus for at møde andre ”unge”, der også er interesseret i samfundsforhold.
Men burde det være nødvendigt at flytte fra mindre byer i provinsen, for at blive del af et politisk interesseret fællesskab? Jeg synes det ikke! Lad os skabe flere politiske samlingssteder for unge, så den politiske debat og viden om samfundet når ud i selv den mindste flække – ligesom fodboldklubberne.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER