Debat: ‘Kebabgate’ viste fodboldkulturen fra sin bedste side
En kebab er ikke bare en kebab, men en ideologisk skueplads. Det har den seneste uges debat vist, hvor pokalkampen mellem AGF og Vatan blev gjort til en kulturkamp. Resultatet blev, at der blev solgt rekordmange kebabs – og at folk afviste Pia Kjærsgaards forsøg på at grave grøfter.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
I smukke omgivelser lige ved Gellerup skov og Sødalsskolen, tæt på indkøbscentret City Vest og Gellerup, ligger en fodboldbane med en del huller og visnet græs. Her hører klubben Vatanspor til. Det er en klub med rødder i Tyrkiet, som dog har spillere med mange forskellige baggrunde. Der er cirka 20 tilskuerpladser i den ene side, og ved det lille klubhus kan man købe en kebab – hvis man ellers er til det – under kampene.
Denne lille kebab-bod har været baggrund for en kæmpe debat den seneste uge. For en kebab er ikke bare en kebab. Det er åbenbart en ideologisk kampplads. Så snart det blev offentliggjort, at Vatanspor havde trukket storebror AGF i pokalturneringen, begyndte snakken at gå. Især fordi Vatanspor havde hjemmebane, som selvfølgelig ikke kunne spilles på deres stadion, da der slet ikke var kapacitet til det.
Så den skulle spilles på Ceres Park med AGF som udehold. Måske lidt forvirrende. Jeg vidste faktisk ikke, at den kebabbod var så berømmet. Jeg er selv vegetar, så jeg har aldrig smagt kebab til kampe. Nuvel, det er en del af ritualerne og stemningen.
Altså lige indtil Pia Kjærsgaard kom på banen. Og selvom jeg ikke er glad for at give hende opmærksomhed, var hendes opdatering om Vatanspors kebab så vanvittig, at jeg måtte sætte mig mere ind i den sag. Vatanspor havde åbenbart fået lov til at tage deres kebab-bod med til Ceres Park, de var jo trods alt på hjemmebane. Det var åbenbart “et knæfald for islamismen”, og Vatan blev udråbt til en “parallelsamfundsklub”. Det var Kjærsgaards egne ord i et opslag, som I selv kan finde på hendes side. Det er for deprimerende for mig at skulle finde det frem igen.
Kæmpe opbakning til kebabsalget
Debatterne i diverse fora handlede mest om, at folk gerne vil have flere madvarianter på stadion, ikke kun pølser, som jeg som vegetar heller ikke selv kan spise. Det handlede meget mindre om halal eller ikke-halal, men handlede om en klubs traditioner og hensynet til denne, da de som hjemmehold spillede på udebane.
“Det var åbenbart hele Danmarks fremtid, der er i fare. Det er alligevel et stort ansvar at lægge på en klub, der spiller i Jyllandsserien.”
Pia Kjærsgaard var blevet inviteret af klubben, men fik ikke selv en kebab. For det er jo halal. Så det der med ikke at blande sport og politik, går næsten aldrig. Det handler ikke direkte om sport, eller en durumrulle, men meget mere end det: Det var åbenbart hele Danmarks fremtid, der er i fare. Det er alligevel et stort ansvar at lægge på en klub, der spiller i Jyllandsserien.
Den store opbakning til kebabsalget viste samtidig fodboldkulturen fra sin bedste side: Snarere end at hoppe med på Kjærsgaards idé om en parallelsamfundsklub, viste køen ved kebabboden, at folk gerne vil have andre muligheder end bare en stadionplatte.
Min veninde gik i retning af kebabboden i pausen, men nåede ikke engang at få sin mad, før anden halvleg blev fløjtet i gang igen. Nuvel. Vatanspor tabte 0-8, så hun kunne nok godt være blevet i køen uden at misse den store spænding. På grund af den famøse politikers stunt mødte mange flere op til kampen for at støtte Vatanspor, og klubben fik mange flere penge ind fra salget af kebab. Derfor skal Pia Kjærsgaard have tak for at vise, at fodbold også kan handle om at skabe nye bånd på tværs af kulturer – i stedet for at grave grøfter.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER