Debat: Nej til oprustning – bevar forsvarsforbeholdet
Træk vejret og overvej, om EU-hær og flere milliarder til militær virkelig er vejen frem. Fagbevægelsen bør kæmpe for fred og velfærd i stedet for oprustning, skriver 100 tillidsvalgte og aktive, der kritiserer Lizette Risgaards støtte til afskaffelse af EU-forbeholdet.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Lizette Risgaard var hurtig på aftrækkeren, da hun for nyligt bekendtgjorde, at Fagbevægelsens Hovedorganisation ønsker at fjerne Danmarks forsvarsforbehold i EU ved folkeafstemningen 1. juni. Alt for hurtig.
“Fagbevægelsen bør arbejde for fred og omtanke i en tid med krigshysteri.”
Mange lønmodtagere i FH er mere end skeptiske over for den retning, EU bevæger sig i, og beslutningen var end ikke blevet diskuteret med FH’s medlemsorganisationer. Vi – tillidsfolk og fagligt aktive fra forskellige fagforeninger – tager kraftigt afstand fra, at, FH-toppen uden debat vælger at støtte oprustning i form af en EU-hær, der kan rykke ud i verden og deltage i krige.
Det sker i en situation, hvor der mere end nogensinde er brug for at kæmpe for fred og nedrustning. Når stormagter slås, er det almindelige arbejdere, der bliver sendt ud for at slå hinanden ihjel. Derfor bør vi i fagbevægelsen arbejde for fred og omtanke i en tid med krigshysteri.
En ny forsvarsaftale fordobler Danmarks militærudgifter ved at bruge 18 milliarder EKSTRA om året på militær fremover. Et astronomisk beløb. Det er penge, der kunne være brugt til at sænke vores pensionsalder, eller genskabe et rimeligt dagpengesystem.
Det bliver velfærden og de danske lønmodtagere, der kommer til at betale for oprustningen. Der var ikke råd til en fair løn til de offentligt ansatte og til alle dem, der arbejder på udbud for det offentlige – som sosu-assistenter, sygeplejersker, bygningsarbejdere og flextrafik-chauffører – men der blev lynhurtigt fundet nye milliarder til militæret.
Våbenkapløb forstærker uligheden
FH burde kræve mere velfærd og ikke flere våben. EU-hær og oprustning styrker ikke Danmarks sikkerhed. Tværtimod er det med til at eskalere konflikter og øge usikkerheden og spændingsniveauet.
For hvad mon modparten gør, når vi tømmer fælleskassen og køber flere tanks, missiler og ubåde? Køber de så også flere? Og hvad er vores svar på det? Tror vi virkelig, at vi finder en fredeligere verden for enden af den vej?
Et nyt våbenkapløb forstærker kun uligheden i et Europa, præget af millioner af working poor – arbejdende fattige. Og krige og konflikter næres af ulighed. Fagbevægelsens opgave er at kæmpe mod ulighed og for en retfærdig fordeling af ressourcerne. Det tjener også kampen for freden bedst. Vi skal derfor ikke afgive vores ret til selv at bestemme vores forsvarspolitik.
Vi siger nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet. Vi vil arbejde for, at Danmark bliver et land, der taler med fredens stemme ude i verden.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER