Enhedslisten afviser mistillidsvotum til regeringen og giver hovedbestyrelsen mundkurv på
På baggrund af regeringsindgrebet mod sygeplejerskernes strejke skulle hovedbestyrelsen i Enhedslisten beslutte, om partiet ville stille mistillidsvotum til regeringen.
Søndag 29. august afholdt Enhedslisten et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde, hvor dagsordenen bød på et forslag om at stille mistillidsvotum til regeringen.
Det bliver dog ikke til noget mistillidsvotum i denne omgang, da et flertal i hovedbestyrelsen besluttede at nøjes med at vedtage en kritiske udtalelse mod regeringsindgrebet. Derudover blev det besluttet, at mødet er fortrolighedsstemplet, hvilket betyder, at informationer fra mødet ikke må deles med Enhedslistens medlemmer eller med offentligheden.
Beskyldninger om vedtægtsbrud
Spørger man Lasse Olsen, som både sidder i partiets hovedbestyrelse og forretningsudvalg, er beslutningen om at fortrolighedsstemple mødet imod Enhedslistens vedtægter.
“Et flertal har besluttet, at referat og bilag skal behandles som fortroligt over for medlemmer af Enhedslisten, indtil hovedbestyrelsen måtte beslutte andet. Jeg er helt overbevist om, at beslutningen er i strid med Enhedslistens vedtægter, men et flertal besluttede det alligevel, og så må jeg jo følge det flertal”, siger han. Han ønsker derfor ikke at uddybe, hvad der ellers skete til mødet.
Jeg er helt overbevist om, at beslutningen er i strid med Enhedslistens vedtægter
Lasse Olsen
Af Enhedslistens vedtægter fremgår det, at “dagsordner, referater samt bilag af hovedbestyrelsesmøderne skal være tilgængelige for medlemmerne på Enhedslistens hjemmeside. Dog kan hovedbestyrelsen beslutte, at punkter vedrørende personsager er fortrolige. Ligesom hovedbestyrelsen kan beslutte, at punkter vedrørende forhandlingsmandater og lignende er fortrolige, indtil forhandlingerne er afsluttede”.
Ikke en evig beslutning
Ikke alle i hovedbestyrelsen bakker op om kritikken af vedtægtsbrud. Lisbeth Torfing, som sidder i Enhedslistens forretningsudvalg og hovedbestyrelse sammen med Lasse Olsen, udtaler til Solidaritet: “Det er korrekt, at der er blevet truffet en beslutning om, at informationer fra mødet ikke skal deles med medlemmerne, men det er ikke for evigt – det er kun indtil hovedbestyrelsen beslutter at åbne for det. Det er helt normalt praksis, at vi beslutter, at nogle emner ikke bliver offentliggjort for medlemmerne med det samme”.
Lisbeth Torfing vil ikke udtale sig om, hvad der skete på mødet, men foreholdt Lasse Olsens kritik siger hun: “Siden det nu er sådan, at beslutningen blev truffet, kan man regne ud, at et flertal har været for den. Enhedslisten har et vedtægtsnævn, hvor man altid kan henvende sig, hvis man mener, at vedtægterne er blevet brudt”.
Lasse Olsen oplyser, at han i første omgang vil foreslå til forretningsudvalget, at de henvender sig til vedtægtsnævnet for at afklare, om beslutningen er i strid med vedtægterne. “Hvis der ikke er opbakning til dette i forretningsudvalget, så vil jeg selv henvende mig til vedtægtsnævnet”, siger han.
Solidaritet har tidligere kunnet oplyse, at der var stillet forslag om et mistillidsvotum til den socialdemokratiske regering, men hvilke andre forslag der kunne være stillet, og hvor meget opbakning der var til at stille mistillid, er altså – foreløbigt – ikke tilgængelig viden for andre end medlemmer af partiets ledelse.
Artiklen er blevet opdateret med udtalelse fra Lasse Olsen. Forretningsudvalget har taget sagen videre til vedtægtsnævnet.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER