Kastrup-sagen: Filmede kolleger med skjult kamera
Årsagen til strejkerne blandt baggagearbejderne i Københavns Lufthavn var, at kollegerne blev filmet i det skjulte – og ikke manglende medlemskab af fagforeningen. Mediedagsordenen har været fyldt af fordømmende ord mod fagforeningen 3F, men dækningen har været uklar i fremstilling af forløb og årsag til strejkerne.
3F Kastrup og Ekspeditionsarbejdernes Klub, der organiserer bagagearbejderne i SAS Ground Handling (SGH), blev i løbet af september kastet ud i en mediestorm.
Henrik Bay-Clausen, formand for 3F Kastrup, og Bo Larsen, formand i Ekspeditionsarbejdernes Klub, mener, at store dele af dagspressen har misforstået forløbet og fulgt en på forhånd spin-bestemt mediedagsorden.
Ingen vikarer i SAS Ground Handling
Den deltidsansatte sæsonarbejder, som er blevet omdrejningspunkt for en del at konflikten i SGH, er ikke en vikar. Han har været ansat på en kontrakt om syv måneders arbejde med et garanteret timeantal per måned.
Alle fuldtidsansatte bagagearbejdere i SGH er startet på lignende vilkår, dvs. som sæsonansatte “sommerfugle”.
Medierne har omtalt hele affæren som “vikarsagen”.
»Men vi har slet ikke vikarer i SGH. Den medarbejder, sagen har handlet om, har været ansat på samme vilkår som alle andre nye. Alle begynder med én sæson,« siger Bo Larsen.
Personalesag
Mediebehandlingen begyndte, da bagagearbejderne i SGH i starten af september nedlagde arbejdet. SAS’ ledelse udtalte i pressen, at årsagen var medarbejdernes utilfredshed med, at en vikar ikke ville opgive sit medlemskab i Ingeniørforeningen IDA og skifte til 3F.
»Men det er ikke rigtigt,« siger Bo Larsen.
»I juli måned var der ganske rigtigt været en episode, hvor en sæsonansat havde klaget over, at to 3F’er havde chikaneret ham, fordi han ikke ville melde sig ind i 3F,« siger han.
»Det var en episode, som 3F’erne selv havde orienteret ledelsen om. Sagen blev behandlet på et mæglingsmøde, hvor det blev fastslået, at vi naturligvis følger loven om foreningsfrihed, og at ledelsen bestemmer, hvem der arbejder i firmaet. Det blev også meldt ud til alle medarbejdere i SGH,« siger Bo Larsen. »Samtidig behandlede vi den konkrete personalesag om en kollega, der havde presset en anden. Den sag blev også afsluttet samme dag,« fortæller han.
»Årsagen til strejkerne var i stedet, at den sæsonansatte hen over sommeren, og før episoden, i det skjulte havde filmet sine kolleger,« siger Bo Larsen. »Kollegerne var helt præcise om, hvorfor de nedlagde arbejdet. For det ville de ikke finde sig i,« siger han.
Lydfilen
Da en lydoptagelse af juli-skænderiet med den sæsonansatte blev lækket til Berlingske Tidende i september samtidig med de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, eksploderede sagen i medierne.
Årsagen til strejkerne var i stedet, at den sæsonansatte hen over sommeren, og før episoden, i det skjulte havde filmet sine kolleger
Bo Larsen, formand i Ekspeditionsarbejdernes Klub
»Vi er blevet beskyldt for mafiametoder, og borgerlige politikere og Dansk Industri har krævet lovindgreb. Vi er beskyldt for at lyve og dække over chikanerier og mere af samme skuffe,« siger Henrik Bay-Clausen.
»Men lad mig slå fast: Trusler er ikke acceptable. Og reglerne om foreningsfrihed gælder også i lufthavnen. Det samme gør grundlovens bestemmelser om retten til at danne foreninger. Og Hovedaftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening og LO (nu Fagbevægelsens Hovedorganisation) der fastslår ansattes ret til at organisere sig i fagforeninger,« siger Henrik Bay-Clausen.
»Det er stadig en god ide at være med i en overenskomstbærende organisation. Sammenhold og god organisering er betingelsen for at spille en aktiv rolle og give med- og modspil til ledelsen, både i SAS og alle andre virksomheder,« siger han.
Hvem står bag lækket?
Hvordan er lydfilen overhovedet havnet blandt journalister?
»Det kan man ikke vide med sikkerhed,« siger Henrik Bay-Clausen.
Men det ikke kun er lydfilen, der er lækket. Det er også mailkorrespondance, som kun 3F og vores modparter har kendt. Det er også bemærkelsesværdigt, at det er en redigeret udgave af lydfilen, der er blevet offentliggjort.
Henrik Bay-Clausen, formand 3F Kastrup
»Men det ikke kun er lydfilen, der er lækket. Det er også mailkorrespondance, som kun 3F og vores modparter har kendt.« »Ingeniørforeningen, som den sæsonansatte er medlem af, har fastslået at deres medlem ikke er kilden. Og vi er heller ikke,« siger han.
»Det er også bemærkelsesværdigt, at det er en redigeret udgave af lydfilen, der er blevet offentliggjort,« siger Henrik Bay-Clausen.
Ro på
Efter den store medievirak opfordrer formanden til ro.
»Vi skal sikre, at sådan en situation ikke opstår en anden gang. Vi skal organisere medlemmer i 3F via den gode fortælling om medlemskabets værdi,« siger Henrik Bay-Clausen. »Så der skal være ”ro på.” For fredspligten står ikke til diskussion,« fastslår han.
Artiklen er skrevet til 3F Kastrup Avisen 3/2019, der udkommer den 3. oktober 2019. Avisen er medlemsblad for 3F Kastrup, der organiserer bl.a. lufthavnsarbejdere, skraldemænd i København, Tårnby og Dragør samt kommunalarbejdere i Tårnby og Dragør.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)