Filmserie med Dennis O’Rourke i Cinemateket
I anledning af at den traditionsrige NAFA International Ethnographic Film Festival i år afholdes i København, sætter Cinemateket fokus på Dennis O’Rourke – en af den etnografiske filmhistories mest originale, indflydelsesrige og kontroversielle kunstnere. Det sker i august med et retrospektiv, der indeholder størstedelen af hans film
Australske Dennis O’Rourke går i sine film på opdagelse i vestlig nykolonialisme. O’Rourke færdiggjorde aldrig sine antropologistudier, men gik i stedet i gang med at dokumentere forholdene i særligt Mikronesien og Papua Ny Guinea. Han anså dog sig selv som kunstner og ikke som dokumentarist.
Hans mål var ikke at lave akademiske feltstudier i ikke-vestlige samfund, men gennem en “oplyst filmkunst” at tydeliggøre de eksistentielle grundvilkår, som findes til trods for – og til tider i kraft af – alle vores forskelle.
Etnografiske og konfrontatoriske film
O’Rourkes første to film er fra slutningen af 1970’erne og skildrer fødslen af den ‘selvstændige’ nation Papua Ny Guinea. De to film indfanger den sitrende glæde, som ‘selvstændigheden’ skabte i Papua Ny Guineas etnisk diverse befolkning. Men samtidig fastholder han et kritisk blik på indførelsen af det vestlige valgsystem og på de officielle ‘afkoloniseringsceremonier’, hvor blandt andre britiske Prins Charles var til stede.
Som oeuvret skrider frem, bevæger O’Rourke sig ikke blot fra en relativt observerende filmkunst til et mere og mere konfrontatorisk udtryk, hvor hans egen stemme bogstavelig talt bliver mere tydelig. Han går også fra primært at filme dem, der bliver påvirket af Vesten, til at fokusere på vesterlændinges egne måder at (inter)agere i den postkoloniale verden.
Det ser vi for eksempel i den etnografiske tragikomedie ‘Cannibal Tours’, som rejser spørgsmålet om, hvem der egentlig er de kulturelle særlinge: Den oprindelige befolkning i Papua Ny Guineas regnskov eller snarere de hvide turister, som er rejst dertil for at tage fotografier af “det autentiske” og “de primitive”?
O’Rourke præsenterer ikke simple svar på komplicerede spørgsmål. Snarere er hans film eksistentielle studier i nykolonialisme, der inviterer til kritisk stillingtagen og (selv)refleksion – også i dag.
Film i Cinemateket hele august
Gennem hele august måned vil Cinemateket vise Dennis O’Rourkes film på ægte 16mm og 35 mm-film. Det sker i forbindelse med den 46. udgave af International Ethnographic Film Festival, som i år finder sted i København.
Find den visning, der interesserer og passer dig bedst på Cinematekets hjemmeside.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER