Flere ældre vil bo bedre sammen i bofællesskaber. Lad os finde ud af hvordan til valgmøde på søndag!
Kom til valgdebat-møde om mulighederne for at starte flere seniorbofællesskaber op i København – søndag 31. oktober kl. 14 på Nørrebro. Her kan du snakke med en række politikere fra Borgerrepræsentation, blandt andet Klaus Mygind (SF), Line Barfod (Ø) og Andreas Keil (S).
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
7 levende seniorbofællesskaber i København slår dørene op for interesserede til et valgmøde med politiker-panel på Nørrebro.
”Synes du, det måske ku’ være dejligt at komme til at bo i et seniorbofællesskab dør om dør med andre i 60+ alderen – i stedet for at bo alene?” spørger Jannie Milsted fra seniorbofællesskabet i Mjølnerparken, som en af arrangørerne.
Så kom til valgmødet søndag 31. oktober kl. 14 i El-forbundets lokaler, Tikøbgade 9 ved Nørrebro St. Her kan du møde kandidater til Borgerrepræsentationen og høre, hvad de og København vil gøre for at fremme den fælles boligform. Se og hør Andreas Keil, Socialdemokratiet; Line Barfod, Enhedslisten; Jens-Kristian Lütken, Venstre; Klaus Mygind, SF; Cecilie Vinther, Dansk Folkeparti; Mette A. Rasmussen, Radikale; Kim Hjerrild, Alternativet; og Susanne Møller, Konservativ Folkeparti.
Her kan du samtidig møde beboere i nuværende bofællesskaber + mennesker, der er i gang med at oprette et nyt – og høre om deres erfaringer. – Hvad er godt og dårligt ved, at 15-30 mennesker flytter sammen i en ejendom med fællesrum, men med hver sin lejlighed:
”Kom til Åbent hus kl. 12 -13.45 i seniorbofællesskabet Den 3. Revle, Tikøbgade 3 på Nørrebro. Oplev de fælles faciliteter samt udvalgte lejligheder – og få dig en snak med aktive ældre om, hvordan det så er at bo i seniorbofællesskab”, tilbyder Den 3. Revle.
Fordele hele vejen rundt
København er sakket langt bagud i forhold til mange andre kommuner med oprettelse af seniorbofællesskaber. I fx Roskilde bistår et par medarbejdere i kommunen interesserede i at starte seniorbofællesskaber. – Så hvad vil vore politikere gøre for at styrke udviklingen af den boligform i kommunen, når stadig flere ældre vil bo bedre sammen i bofællesskaber?
Det er meget krævende for en gruppe borgere at oprette et seniorbofællesskab. For Den 3. Revle, der er det seneste i rækken, tog det 7 år fra bevilling af grundkapital (og 3 år mere før det) – indtil gruppen kunne flytte ind. Vi ønsker, at politikerne / kommunen aktivt skal give en hjælpende hånd med den udvikling.
Alle seniorer bør have mulighed for at vælge at komme til at bo i et seniorbofællesskab. Det er til glæde for seniorerne, fordi fællesskabet forebygger ensomhed, skaber glæde, aktivitet og engagement. Det styrker helbredet – og der er altid en hjælpende hånd lige i nærheden.
Fordele for kommunen: Det bedre helbred mindsker behovet for sociale indsatser – dermed spares der på økonomien, og der frigøres boliger rundt i byen til unge familier.
Vi afholdt et valgmøde i november 2017. Nogle af vore forslag dengang er allerede blevet fulgt op at Borgerrepræsentationen. Der er blandt andet blevet afholdt en konference om seniorbofællesskaber, og udgivet folderen: ’Vejledning og retningslinjer. Almene bofællesskaber i København. Borgerrepræsentationen besluttede i 2019 at afsætte 100 boliger om året til denne boligform, men beslutningen er endnu ikke ført ud i livet.
Politisk ønskeseddel
Nu ønsker vi, at politikerne sikrer 100 nye boliger i seniorbofællesskaber hvert år, og har desuden en række forslag til, hvordan flere seniorfællesskaber kan komme på den politiske dagsorden:
- At der oprettes et sekretariat, som understøtter dannelse af bofællesskaber og opsamler erfaringer – og som også kan bistå ved problemer efter indflytning.
- At kommunen tilskynder boligselskaberne til at udnytte kvoten på 100 nye boliger om året i seniorbofællesskaber.
- At kommunen gennemfører en behovsundersøgelse, som kan være vejledende for dannelse af nye bofællesskaber.
- At kommunen medvirker til, at de kommende beboere i de nyoprettede seniorbofællesskaber forberedes til livet i fællesskabet gennem studiekredsarbejde, hvor der udarbejdes et værdigrundlag.
- At kommunen overtager en samlet udlejning af almene seniorbofællesskaber (som f.eks. Ballerup kommune gør).
- At kommunens udlejningsregler vil fremme og fastholde et levende fællesskab i en god blanding af energi og initiativ og social trivsel igennem udlejningsregler, der bl.a. tilstræber et aldersgennemsnit på omkring 70 år.
- At kommunen medvirker til at afholde erfarings-konference om seniorbofællesskabernes arkitektur og andre nyttige forhold.
Seniorbofællesskaber bør ikke være forbeholdt meget aktive og erfarne mennesker – men være en mulighed for alle interesserede seniorer.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER