Folk mot Fossilgas: klimaaktion i Göteborgs energi-havn
Mere end 400 aktivister var i sidste weekend samlet til klima-camp i Göteborg, for at protestere mod opførelsen af en LNG-terminal i byens havn, og 33 lignende terminaler over hele Europa
Mere end 400 aktivister var i sidste weekend samlet til klima-camp i Göteborg, for at protestere mod opførelsen af en LNG-terminal i byens havn, og 33 lignende terminaler over hele Europa. Solidaritet bringer her en reportage fra aktionen og interviews med nogle af de deltagende aktivister.
Af Rune Popp
‘Folk mot Fossilgas’ er en koalition af klimabevægelser der alle kæmper for at gas skal blive i jorden, sammen med de andre fossile brændsler. Konkret havde de i weekenden 6.-8. september planlagt en civilt ulydig masseaktion – en blokade af energihavnen i Göteborg der arbejder med olie og gas, og hvor der bygges en terminal til import af flydende fossilgas (Liquified Natural Gas, LNG). Dette er en enorm investering i fossil infrastruktur og modvirker derfor den nødvendige omstilling til vedvarende og grønnere energiformer.
Til aktionen havde det danske netværk Klima Aktion DK arrangeret en bus der transporterede over 50 aktivister til aktionen. Netværket organiserer i øvrigt en bus til Free the Soil aktionen i slutningen af september og andre kommende klimaaktioner. Bussen ankom til den klimacamp der var arrangeret af og for de deltagende aktivister. Her var der fællesspisning, briefinger og træninger og overnatning i telte, inden vi skulle tidligt op dagen efter. Kl. 6.15 stod vi op til de sidste informationer, morgenmad og så var det ellers afsted.
Lørdag – aktionsdag
Op mod 400 aktivister, organiseret i tre fingre, gik afsted fra lejren, der lå i en park belejligt tæt på energihavnen. Stemningen var høj, og solen kiggede af og til frem fra skyerne, mens den ene af fingrene satte sig ned på vejen ved hvad der virkede til at være bagindgangen til energihavnen. Vi andre fortsatte et stykke endnu, flankeret af et meget begrænset politiopbud. På den front var det en meget stille og rolig dag – der var absolut ingen konfrontationer med politiet, og der var flere gange, hvor aktivister havde hvad der lignede hyggelige samtaler med nogle af betjentene. Set i lyset af mange danske aktivisters oplevelser med politiet til bl.a. Luk Ellebæk-aktionen i påsken og antifascistisk 1. maj i København, var det en god afveksling.
Efter kort tid ankom vi til hovedindgangen hvor vores finger hurtigt blokerede kørebanerne og fik etableret en solid blokade, mens den sidste gruppe fortsatte videre til en anden bagindgang.
Det viser sig hurtigt at vi har fået lukket området ned, da mange lastbiler må vende om igen, både dem der kommer inde fra området og dem der vil ind på havnen. Der opstår ikke nogle konfrontationer så stemningen bliver hurtig hyggelig og afslappet og aktivisterne underholder sig med frisbee-spil, læsning af bøger, dans og en masse andre aktiviteter. Stemningen bliver pludselig lidt hektisk igen da vi får besked fra vores spejdere ude i terrænet om at der muligvis bliver åbnet en ny port et helt andet sted på havnen – Den skal vi da også hen og blokere!
Vi organiserer hurtigt et møde hvor vi kollektivt tager en beslutning om at de grupper der har lyst skal tage derhen. Der går dog næsten 2 timer før vi kommer afsted da der lige skal koordineres med de to andre fingre ift. hvor mange folk de sender. Endelig kommer en gruppe på ca 40 aktivister hen til os og vi går mod den sidste port, ca 60 i alt. Da vi kommer frem er det ved at blive mørkt, men der er stadig en smule trafik på havnen. Vi blokerer yderligere et par lastbiler, før vi beslutter os for at det er ved at være så sent at vi må vende snuden hjemad mod vores lejr.
Da vi kommer hjem til lejren er der planlagt en afslutningsfest. Der er dog ikke så mange, der er klar på fest – om det skyldes en lang aktionsdag eller DJens musikvalg (primært house) må stå hen i det uvisse. Søndagen byder på hygge, lidt gåtur i Göteborg og så nedpakning og hjemtur med bussen. Alt i alt en rigtig god tur, hvor mange nye aktivister fik prøvet kræfter med masseaktioner. Derudover var det et eksempel på at civilt ulydige masseaktioner godt kan lade sig gøre i Sverige – det må være inspiration til, at der også skal ske noget på dansk grund.
Opgør med magtesløsheden
Solidaritet har talt med nogle af deltagerne i aktionen om deres oplevelser, herunder Ellen og Freya, som begge var førstegangs-deltagere i denne type masseaktion med civil ulydighed.
Solidaritet (S): Hvordan hørte i om aktionen og hvorfor valgte i at deltage?
Ellen (E): Vi havde været til en klimalejr i Tyskland hvor vi mødte nogle erfarne aktivister der fortalte om muligheden for at komme med her. Jeg synes der er behov for noget klimaaktivisme og ikke-voldelig civil ulydighed i Norden også.
Freya (F): Man føler sig let magtesløs i hverdagen, så det her er en god måde at samles og føle at vi gør noget.
S: Er der noget, der gjorde et særligt indtryk? Hvad vil I tage med herfra?
E: Der var et ”well-being team” bestående af aktivister, der tog sig af aktivisternes fysiske og psykiske velvære, og var med til at sikre at deltagere havde en god oplevelse efter omstændighederne. Jeg deltog selv i det i campen, og det virkede til at være enormt vigtigt for folk at denne mulighed var der. Der kom mange og henvendte sig. Det er nok en meget naturlig reaktion at være nervøs ifm. aktivisme.
F: Der var mange søde mennesker, en følelse af solidaritet og plads til alle. Det var nice at være et sted hvor man kan være lige som man er og kæmpe for noget fælles og komme lidt væk fra hverdagens konkurrencestat og individtænkning. Her er alles arbejde lige vigtigt og der er brug for alle mennesker
Også Kalle og Milo var med til aktionen. I modsætning til Freya og Ellen, havde de to tidligere deltaget i aktioner, blandt andet Ende Gelände, der er en årligt tilbagevendende aktion mod den tyske brunkulsindustri.
S: Hvad fik jer til at tage med til aktionen?
M: Jeg deltager fordi det giver god mening at lave aktioner som denne. Det gør en forskel mens vi holder blokaden og samtidig skabes opmærksomhed i den brede befolkning gennem medierne. Vi kom i svensk landsdækkende TV.
K: Vi viser hvordan store virksomheder er direkte medvirkende til klimaudledninger. Det er et vigtigt budskab i modsætning til det store fokus der er på individuelle handlinger og etisk forbrug. Klimaaktionen og dens deltagere er generelt ret bevidste om modsætningen mellem klima og kapitalisme. Det er tydeligt når man taler med folk og hører de kampråb der bliver råbt, bl.a. ”A-vanti Anticapitalista”
M: At lave civil ulydighed er også et udtryk for, at man ikke accepterer de etablerede strukturer og at vi bare skal “forbruge mere etisk”.
S: Er der noget i vil tage med hjem herfra?
K: Nogle gange er vi ikke så gode til at være inkluderende på venstrefløjen, men aktioner som denne er vildt inkluderende – så jeg vil virkelig opfordre folk til at være med en anden gang. Det er ikke noget man behøver at være erfaren aktivist for at deltage i.
Organiseringen er derfor ofte opdelt i ‘fingre’. Hver finger har grupper med særlige roller. Det kan være spejdere, talspersoner, politikontakter, kommunikationshold, front-gruppe, baggruppe, førstehjælp osv.
Aktivisterne i en finger er organiseret i ‘Affinity-grupper’ bestående af et begrænset antal aktivister, der arbejder godt sammen og har samme mål og forventninger til aktionen.
Endelig har alle aktivister en buddy som er deres tætteste ”partner in crime”, og en person man er tryg ved.
Hvis man vil holde sig opdateret på kommende aktioner, eller selv kunne tænke sig at deltage, kan man følge Klima Aktion DK på Facebook og hjemmesiden aktivisme.info. Her kan man også købe billetter og yde økonomisk støtte til gruppens aktioner, der omfatter Ende Gelände i Tyskland, Limity Jsme My i Tjekkiet, Code Rood i Nederlandene og Folk mot Fossilgas i Sverige.
Rune Popp er aktivist på særligt klimaområdet, og har gennem flere år organiseret danske delegationer til europæiske klimaaktioner.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)