Ja eller nej til at fjerne EU-forsvarsforbeholdet: Hvad siger folk på Nørrebros gader?
Ja eller nej til mere EU? Gadedebatten foran Føtex stikker i alle retninger. Ole Bach har sammen med andre aktivister fra Folkebevægelsen mod EU taget en snak med folk i sit lokale kvarter om forbeholds-afstemningen 1. juni.
– Hva’ ska’ vi hen og stemme om 1. juni, siger du?
Flere af borgerne reagerer overrasket, når de får en løbeseddel i hånden om at stemme nej til at opgive EU-forsvarsforbeholdet. De lokale aktivister fra Folkebevægelsen mod EU har haft gadedebatten for sig selv, når de tirsdag og lørdag de seneste tre uger har snakket med folk ved Nørrebro Station og indgangen til Føtex eller Lidl på Nørrebrogade.
– Nu hvor valgplakaterne er kommet op i lygtepælene, vil flere borgere nok blive klar over, hvad folkeafstemningen onsdag 1. juni handler om – og hvad de så vil stemme, mener Kim Lykkegaard fra Nørrebro-Nordvest komiteen.
Det mærkede han og de andre aktivister igennem hurtige ordvekslinger, da der blev delt løbesedler ud lørdag 7. og tirsdag 10. maj: ’Mange flere milliarder kr. til militær og EU-hær? – Næh, det ka’ de godt glemme. Jeg stemmer nej’, sagde en ung mand.
En yngre kvinde mente modsat: ’Selvfølgelig skal vi arbejde mere sammen i EU, når der er krig i Ukraine. Jeg siger væk med det forbehold over for EU-forsvar.’
En ældre mand på vej ind i supermarkedet vrissede: ’Politikere og den regering vil bare tjene penge på kanoner og krigsfly. Nej, stemmer jeg.’
Overraskelse – gadedebat rullede om at stemme nej til at fjerne EU-forsvarsforbeholdet
Gadeaktivisme med gode snakke sammen med folk har været hjerteblod for mig i 55 år. Det har derfor også gjort ondt i min selvopfattelse, at jeg er krøllet sammen, og ikke har kunnet komme ordentligt ind på folk de seneste 3-4 omgange gadeuddelinger med debatter siden efteråret.
Okay, næsten 80 år, mindre overskud og drive. Jeg oser af gammel mand. Så er det vel bare tid til at pakke kufferten, skrue ned for blusset, nyde at skrive på computeren, og at snakke personligt-politisk med andre end tilfældige folk på gaden, ik’?!
– Hvor svært ka’ det være at se virkeligheden og alderen i øjnene?
Ja, joh, måske. Alligevel gør det altså godt med tre personlige politik-snakke med lørdags-kunder foran Lidl-indgangen på Nørrebrogade ved Røde Plads fra 11:30 og en times tid frem.
De ka’ godt glemme alt om flere milliarder kr. til militær og EU-hær
Der bliver delt masser af løbesedler ud, som bliver fulgt op af hurtige ordvekslinger: ’18 milliarder kr. til militær og EU-hær? – Nul, putte’, udbryder en yngre mand.
Den køber en kvinde med barn aldeles ikke lidt senere: ’Jeg kommer fra Polen. Selvfølgelig skal vi forsvare os militært mod Rusland, som vi ser i Ukraine. Så jeg stemmer EU-forbeholdet væk’.
’Se, mor – det der er ligesom farfar’, siger en syv-årig pige, og sætter pegefingeren på en plakat, der hænger på gitteret foran butikken. Stem NEJ til at fjerne forbeholdet for EU-forsvar står der på den. Da jeg spørger moren, hvordan hendes lille datter kunne kende plakaten, fortæller den stolte mor, at hendes farfar, Åge Staun i mange år har været med i ledelsen af Folkebevægelsen mod EU, så det har hun skam hørt meget om. Hun fortæller os, at hun også stemmer nej til at fjerne EU-forbeholdet ved folkeafstemningen 1. juni.
Tror ikke på politikerne – så vil nok stemme blankt
En mand i 60erne stopper op, og taler ivrigt om EU, stormagterne og krigen i Ukraine “Jeg tror ikke på, hvad Rusland, USA og den danske regering siger om krigen i Ukraine. Putin vil bestemme over det gamle Sovjet-område og hindre, det bliver NATO-område lige op ad grænsen til Rusland, men det er noget vrøvl, at præsidenten og styret er nazistisk”, siger han.
Selvom han ikke køber Putins konspirationsteori, tror han dog heller ikke på vestens forklaringer om, hvorfor man støtter Ukraine. “Biden og USA er ligeglade med ukrainerne, han vil mest sikre den amerikanske militærindustri. Mette Frederiksen bruger den russiske aggression i Ukraine til at luske sig til at komme af med det danske forbehold mod EU-forsvar – selv om Rusland ikke truer med at angribe Danmark eller noget andet EU- eller NATO-land. Politikere lyver, så jeg vil nok stemme blankt til folkeafstemningen 1. juni”, siger han.
Gadedebatterne på Nørrebro fortsætter kommende tirsdage kl. 16.30 -17.30 og lørdage kl. 11-12. Det sker både på Nørrebro, og i mange andre byer rundt i landet – lige indtil folk går ind i stemmeboksene onsdag 1. juni.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER