Morgenmad og foredrag: Septemberforliget
Tidspunkt
Dato - 26/06/2024
KL: 09:00 - 10:00
Sted: København
Arrangør: Arbejdermusset
Hvad er arbejdsmarkedets grundlov? Hvorfor var Kanslergadeforliget så særligt? Er den røde fane symbol på revolution? I anledning af åbningen af vores nye udstilling ‘Vi er arbejderne’ inviteres du til en foredragsrække i arbejderbevægelsens historiske kernestof med fire vidende eksperter. De løber af stablen alle onsdage i juni og foregår i vores hyggelige restaurant Café & Øl-halle.
Denne morgen skal vi høre om Septemberforliget ved Lars Kjølhede Christensen, museumsinspektør og seniorforsker, dr.phil, ved ROMU.
☀️
Billetterne er inklusiv kaffe, the og vand samt bolle med ost. Efter foredraget er udstillingen Vi er arbejderne åben, og du får gratis entré med i din billet til foredraget.
Onsdag d. 26. juni 2024 kl. 9-10.
Dørene åbner kl. 8.45
Pris pr. person kr. 150,-
BOOK BILLET
https://billet.arbejdermuseet.dk/arrangement?e=IRJvKzOazubVRUUDQWly
Mere om foredraget:
I år kan vi fejre 125 år for Septemberforliget! I foråret 1899 strejkede jyske snedkere for at få mere i løn, men arbejdsgiverne nægtede at give jyderne samme løn som fynske og sjællandske kolleger. Den lokale konflikt udviklede sig til at handle om retten til at lede og fordele arbejdet og fik arbejdsgiverne til at lockoute 40.000 arbejdere i hele landet. Borgerkrig kaldte arbejdsgiverne det, sultekrig råbte arbejderne. De 107 dages lockout rystede Danmark, inden arbejdsgivere og lønmodtagere i september 1899 indgik forlig. Nu skulle den stærkes ret ud, ind skulle medbestemmelse. Næsten lige siden har vi i skåltaler henført talt om den danske model, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere forhandler løn, ferie og barsel.
☀️