Københavns Kommune dropper Holck-Povlsens transportfirma, som nu truer med retssag
Efter mange måneders tovtrækkeri har et flertal i Københavns Borgerrepræsentation valgt at droppe samarbejdet med transportfirmaet Nemlig, der kritiseres for dårlige arbejdsforhold. Det møder begejstring fra både forslagsstiller og 3F Transport, mens Intervare truer kommunen med retssag.
Efter mere end 20 års samarbejde må Københavns Kommune se sig om efter en ny leverandør til at levere madvarer m.m. til hjemmepleje og sociale bosteder. Det står klart, efter Borgerrepræsentationen (BR) – et andet ord for byråd – i hovedstaden i går besluttede at opsige samarbejdet med Nemlig.com om at levere dagligvarer til borgere.
“Et principielt spørgsmål”
“Det er en lang og sej kamp, vi nu har vundet”, siger BR-medlem Sinem Demir (Ø) til Solidaritet, med henvisning til den mere end 9 måneder lange proces med at droppe aftalen med Nemlig.com, der ejes af Intervare. Den politiske beslutning kommer på baggrund af en vurdering fra kommunens CSR-afdeling. Demir er medlem af Enhedslistens Borgerrepræsentation i hovedstads-kommunen, og har sammen med partifællen Charlotte Lund været med til oprindeligt at stille forslaget om at droppe samarbejdet mellem kommunen og Intervare, som altså nu er blevet vedtaget.
“Det er en lang og sej kamp, vi nu har vundet.”
Sinem Demir, Enhedslisten
Afstemningen er foreløbigt fortrolig, men ifølge Solidaritets oplysninger er det ikke overraskende de ‘røde’ partier, som har stemt for at opsige samarbejdet – altså Socialdemokratiet, SF og selvfølgelig forslagsstillerne fra Enhedslisten.
Selv om Intervares kontrakt med kommunen stod til at udløbe om 3 måneder, er Borgerrepræsentationens beslutning også et principielt spørgsmål, forklarer Sinem Demir til Solidaritet. “Der skal være ordentlige forhold for alle kommunens ansatte. Det betyder også, at man skal leve op til arbejdsklausulerne”, siger hun og understreger, at Intervare har haft mange chancer for at rette op på forholdene.
Demirs holdning bakkes op af 3F Transports formand, Jan Villadsen, der i fagbladet 3F kalder det en “klog, nødvendig og fremadrettet beslutning”. Fagforeningen har tidligere kritiseret Intervare i voldsomme vendinger, efter Politiken tidligere på året afslørede særdeles kritisable arbejdsforhold blandt virksomhedens chauffører. Det uskønne forløb resulterede blandt andet i, at Intervare valgte at fyre talsmand for chaufførerne, Roshan Ahmadzai midt i forhandlinger om arbejdsforholdene.
Uforstående Intervare truer med retssag
På den anden side af bordet, bliver beslutningen mødt med stærk utilfredshed og undren hos Intervare, der kalder Københavns Kommunes beslutning ‘uforståelig’. “Vi har løbende været i dialog med kommunen, men hver gang, vi har levet op til et krav, er det som om, at målstregen er blevet flyttet igen. Vi har gentagne gange gjort Københavns Kommune opmærksom på, at vi og vores advokater er uenige i deres vurdering, og samtidig har vi gjort alt, for at tilfredsstille kommunens CSR-enhed”, lyder det i en pressemeddelelse fra virksomheden.
“Vi går i retten for at få statueret et klart eksempel på, at man ikke kan presse og forskelsbehandle leverandører.”
Mikkel Pilemand, Intervare
Ifølge Intervares kommercielle direktør, Mikkel Pilemand, vil virksomheden nu trække kommunen i retten på baggrund af opsigelsen. “Vi går i retten for at få statueret et klart eksempel på, at man ikke kan presse og forskelsbehandle leverandører for at få en kortsigtet politisk gevinst”, siger Pilemand. Intervare vil formentlig ikke få problemer med at betale omkostningerne ved en eventuel retssag, da størstedelen af virksomheden ejes af mangemilliardæren Anders Holck-Povlsen – en af Danmarks rigeste mænd – som har mere end fordoblet sin formue under Corona-krisen.
Truslen om en retssag får dog ikke til Sinem Demir til at ryste på hånden. “De er selvfølgelig i deres gode ret til at få afprøvet sagen i retten, men vi føler os overbevist om, at vi har juraen i orden”, siger hun til Solidaritet. “Vi har løbende konsulteret med Københavns Kommunes CSR-afdeling, og føler os på den baggrund overbevist om, at der ikke er noget at komme efter.”
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER