Kommentar: Demokrati i østlandene er vigtigt for hele Europa
Venstrefløjen skal i forhold til Østeuropa bekende demokratisk kulør, hvis korruption og dårlige arbejdsforhold skal bekæmpes.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
I flere lande i Øst- og Centraleuropa udkæmpes der i disse år et slag mellem kræfter, der ønsker et opgør med demokratiet – og kræfter, der omvendt ønsker mere demokrati.
Noget af baggrunden er, at den demokratiske tradition er svag – i hvert fald hvis vi ser bort fra Tjekket og Slovakiet, da det daværende Tjekkoslovakiet faktisk fungerede parlamentarisk demokratisk i mellemkrigsårene.
Mere demokrati er i alle arbejderes interesse
Venstrefløjen også i Danmark har en klar interesse i at støtte de demokratiske kræfter – også hvis og når vi ikke er enige med dem om alt. Mere demokrati er også en forudsætning for eksempelvis fagforeninger, der ikke er styret af staten eller nationalister, men faktisk varetager arbejdernes interesser.
“Hvis supernationalistiske og ofte decideret anti-demokratiske partier vinder i Øst, vil det være en risiko for hele Europa, hvor tilsvarende kræfter står på spring. Også i vores egen lille andedam i Danmark.”
En demokratisk debat er også en forudsætning for et opgør med den korruption, der er et kæmpe problem i mange af landene. Det er en ikke i sig selv tilstrækkelig, men stadig nødvendig forudsætning. Hvis supernationalistiske og ofte decideret anti-demokratiske partier vinder i Øst, vil det være en risiko for hele Europa, hvor tilsvarende kræfter står på spring. Også i vores egen lille andedam i Danmark.
Det hele kompliceres af, at nogle af de reelt nationalistiske og antidemokratiske partier og bevægelser kalder sig socialistiske eller sommetider socialdemokratiske. Det ses blandt andet i Moldova, men også andre steder. Og yderligere kompliceres det af, at nogle af de meget nationalistiske partier på det økonomiske område nærmest er tilhængere af planøkonomi. Det er delvist tilfældet i Ungarn.
Planøkonomi indeholder ingen garantier for mere social lighed, hvis der i toppen af samfundet sidder en lille elite og suger penge og privilegier til sig. Det kan der desværre findes flere eksempler på. Den lille elite er desuden til tider og nogle steder direkte korrupt. Udbryderrepublikken Transnistrien mellem Moldova og Ukraine kan tjene som et skræk-eksempel.
Venstrefløjen skal i forhold til Østeuropa bekende demokratisk kulør. Også af helt andre grunde: Reel socialisme bør føre til mere demokrati. Ikke det modsatte. Demokratiet skal udvides blandt andet til ens arbejdsliv, så der også er demokrati inden for virksomheds-portene.
Også derfor er det vigtigt at støtte de demokratiske kræfter i Øst- og Centraleuropa. Demokrati er et første skridt. Uden demokrati og åben debat går det helt sikkert i den forkerte retning.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER