Krig i Vestsahara: Danske protester i FN-byen
Søndag demonstrerede aktivister fra Frit Vestsahara ved FN-byen. Formålet var at sætte fokus på en konflikt, der bliver negligeret i de danske medier.
Søndag demonstrerede aktivister fra Frit Vestsahara ved FN-byen. Formålet var at sætte fokus på en konflikt, der bliver negligeret i de danske medier.
Af Frit Vestsahara
Den danske solidaritetskampagne ‘Frit Vestsahara’ demonstrerede søndag foran FN-byen i København – i protest mod den internationale sikkerhedsorganisations fejlslagne indsats i Vestsahara, på trods af dens årelange fredsmission MINURSO.
FN’s sikkerhedsråd opnåede ved mægling for årtier siden, at kongedømmet Marokko og Den Sahrawiske Arabiske Demokratiske Republik (SADR) indgik en fredsaftale og accepterede en fredsmission i Vestsahara under titlen ’United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara (MINURSO)’. Aftalen blev underskrevet af begge parter 29. april 1991, men det helt essentielle i aftalen er aldrig opfyldt: at Vestsaharas oprindelige befolkning ved en folkeafstemning skal kunne vælge mellem uafhængighed eller tilhørsforhold til Marokko.
Konfliktens baggrund
· Vestsahara har som Afrikas sidste koloni været besat af Marokko siden 1976
· Den Afrikanske Union og 45 medlemslande i FN anerkender SADR som det eneste legitime styre i Vestsahara
· Ingen lande eller internationale organisationer har anerkendt Marokkos besættelse. Tværtimod har FN’s Sikkerhedsråd gang på gang understreget sahrawiernes ret til selvbestemmelse.
Deltager i dagens demonstration, Louise Pedersen udtaler: “FN’s indsats i Afrikas sidste koloni har igennem tre årtier slået fuldstændig fejl. MINURSO har helt fra starten været et vagt og haltende initiativ, og den undertrykte befolkning i Vestsahara har i årevis tragikomisk omtalt med galgenhumor missionens sovende baser i Laayoune (i det besatte Vestsahara, red.) og Tindouf (Algeriet, red.) som ‘te-drikkernes huse’; baser for en mission, der ellers skulle beskytte titusinder af voldeligt undertrykte mennesker, og give dem håb for en værdig fremtid.
Marokko bryder freden
Den mest grundlæggende fejl er især, at MINURSO aldrig har fået mandat til at overvåge Marokkos utallige brud på menneskerettigheder i det besatte område – brud der har medført, at Amnesty International placerer det besatte Vestsahara i top 5 over verdens værste torturstater. Udslagsgivende for den aktuelle konflikt er dog det simple faktum: FN og MINURSO har i næsten 30 år intet foretaget sig for at sikre afholdelsen af den folkeafstemning om selvstændighed, som sahrawierne officielt er blevet lovet i fredsaftalen fra 1991.”
Marokko har siden 2001 etableret en ulovlig grænseovergang fra kongeriget over SADR’s anerkendte territoriale område til Mauretanien. Siden 20. oktober i år har civile sahrawier med en række fredelige demonstrationer blokeret Marokkos ulovlige grænseovergang og iværksat protester flere steder langs Marokkos mur, som deler det besatte og det befriede Vestsahara. Regimet svarede i fredags igen med militære angreb på demonstrationerne på trods af, at de foregår uden for Marokkos område. Følgelig har SADR’s præsident, Brahim Ghali i går officielt meddelt FN, at republikken trækker sig fra den gældende fredsaftale, da den nu endnu engang bliver brudt af Marokko. Marokko benægter lige nu i kongedømmets officielle meldinger, at krigen er brudt ud i Vestsahara, men adskillige friske billeder og videoer på de sociale medier bevidner militære granat- og skudangreb imellem de to parter.
Solidaritet fra Danmark
Den ikke-partipolitiske kampagne Frit Vestsahara har direkte kontakter til Polisario og frihedsbevægelsens ungdomsorganisation UJSARIO. Kampagnen planlægger i øjeblikket flere aktiviteter til støtte for den undertrykte befolkning i Vestsahara. Seneste nyt fra kampagnen kan følges på Facebook.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)