Mere lighed i sundhed, hvis corona ikke skal ramme socialt skævt
Der er brug for tydelig og effektiv kommunikation til flygtninge og ældre generationer med dansk som andetsprog. Ellers vil det i sidste ende ramme os alle sammen, skriver Ibrahim Benli.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egen holdning. Læs mere om Solidaritets principper for debat her, og kontakt os hvis du selv har noget på hjerte.
Til trods for dystre scenarier om spredningen af corona-virussen, kan vi godt tillade os at sige, at vi som befolkning er heldige at have en regering, der i dén grad træder i karakter for at skåne os borgere mod smitten. Ligeledes træder arbejdsmarkedsparterne i karakter sammen med regeringen for at hjælpe tusindvis af lønmodtagere, der risikerer at miste deres job, og virksomheder, der risikerer at dreje nøglen om. Den samme anerkendelse skal vores sundhedsmyndigheder og sundhedspersonale have for deres ihærdige arbejde med at begrænse corona-smitten.
Det eneste, jeg savner i disse dage, er en målrettet kommunikationsstrategi for medborgere her i landet, som ikke har de nødvendige sproglige forudsætninger for at kunne følge med i anvisningerne fra sundhedsmyndighederne. Navnlig tænker jeg på nyankomne flygtninge og ældre generationer af borgere med minoritetsbaggrund.
“DR International kunne i dag ha’ været guld værd, hvis den stadig eksisterede. Vi kan nok ikke etablere en ny DR International her og nu, men vi bør gøre brug af de andre muligheder, som vi har.”
Jeg hører fra min omgangskreds, at der fortsat er mange nyankomne flygtninge i landets kommuner, som bruger alt fra håndsprit til parfume fra grønthandleren til at desinficere hænder. Ligeledes skal vi huske, at mange ældre borgere med minoritetsbaggrund – på lige fod med andre i ældregenerationen – har diverse helbredsmæssige udfordringer, hvorfor de er i risikogruppen.
Et bud på løsningsforslag
Jeg ved godt, at der efterhånden ligger en række informationsmaterialer på nettet på Sundhedsministeriets hjemmeside; men vi skal huske, at den ovennævnte målgruppe ikke nødvendigvis orienterer sig på danske hjemmesider eller på danske medier generelt, grundet sproglige udfordringer.
Derfor er der brug for at gøre noget ekstraordinært. Her må DR som public service kanal træde i karakter for at udsende og udgive information om corona på forskellige minoritetssprog. For nogle år siden var jeg i praktik hos DR International, som var en særlig afdeling, der sendte nyheder på minoritetssprog via tekst-tv og kortbølge-radio. Afdelingen blev nedlagt i 2005, da DR skulle spare grundet millionbyggeriet. DR International kunne i dag ha’ været guld værd, hvis den stadig eksisterede. Vi kan nok ikke etablere en ny DR International her og nu, men vi bør gøre brug af de andre muligheder, som vi har.
Et af de letteste skridt vil være, at regeringen i samarbejde med organisationer som Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors sørger for at udarbejde informationsmateriale på diverse minoritetssprog, der kan distribueres via landsdækkende medier og sociale medier til borgere, som ikke har dansk-sproglige færdigheder.
Der findes desuden tusindvis af kulturforeninger samt radioer i Danmark, der sender nyheder på minoritetssprog, som nemt kan viderebringe budskabet.
Det vigtigste er, at budskabet er tydeligt, og at det bygger på lægefaglig viden.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER