Debat: Arbejdet bærer lønnen – men også utrolig meget andet
En lønseddel er ikke bare en mængde penge, der bliver udbetalt den første i måneden. Det er også sikkerhed, muligheder og trygheden i at kunne planlægge frem i tid, skriver SF-kandidat til Borgerrepræsentationen.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Kære regering,
Vi bliver nødt til at snakke om trygheden på arbejdsmarkedet – ikke kun lønsedler. For et arbejde er ikke kun, at du får løn hver måned. Det er også stabilitet og mulighed for at planlægge dit liv og dine prioriteringer.
Det er et længerevarende forhold mellem dig og din chef – en løbende samtale om din faglige udvikling og opgaveløsning på arbejdspladsen. Din mulighed for at få videreuddannelse i et videnssamfund, hvor læring fortsætter hele livet.
Så når du sammen med resten af Debatdanmark sidder og sammenligner din lønseddel med dagpengesatserne – både dem, de nyuddannede får, og dem vi kan se frem til, at nyledige kan få i udspillet – så pas på, at du ikke overser hele den omkringliggende ramme og alt dét, du faktisk kan med en lønseddel.
“Jeg er bekymret for, at valget mellem at melde sig ind i fagforening og a-kasse efter endt uddannelse kommer til kort, hvis det skal stå over for fx. ønsket om at finde en bolig efter kollegielivet ophører.”
Du kan tage den med ned i banken og låne til en bolig over de næste 30 år. Boligen er ganske vist ikke så stor, som den plejede at være – men du kan få tag over hovedet. Du kan planlægge dine udgifter hen over den næste lange periode, så der er ligevægt mellem udgifter og indtægter i husstandens budget. Uden at du skal vægte de enkelte udgifter op imod hinanden for at vurdere, hvilken værdi de giver nu og her.
Jeg er bekymret for, at valget mellem at melde sig ind i fagforening og a-kasse efter endt uddannelse kommer til kort, hvis det skal stå over for ønsket om fx. at finde en bolig, efter kollegielivet ophører.
Akkurat som da jeg inden mit 30. år blev spurgt, om jeg ville være en del efterlønsordningen, og endte med at grine, fordi jeg kun lige akkurat kunne betale af på mit SU-lån i de måneder, jeg var på dagpenge.
Så ja, i Danmark ‘Kan du Mere’ – især med en lønseddel i hånden – men måske vi skal til at finde løsninger på, hvordan flere kommer med på vognen, i stedet for at pege fingre ad de overgangsperioder, der er i livet, hvad enten det er mellem studie og job, eller til det næste job.
Mennesker vil grundlæggende set gerne bidrage til fællesskabet – men det gøres bare nemmest fra et trygt udgangspunkt.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER