Indkøbskurv: 0,00kr. Se indkøbskurv
Venstrefløjens medie
Generic filters
Menu
16. september. 2021

Restaurationsbranchen skriger efter arbejdskraft – men kun på deltid

Restaurationsbranchens problemer med at finde hænder nok hænger sammen med de arbejdsvilkår, branchen tilbyder i job som kok, tjener, stuepige, rengøringsassistent, viser opgørelse fra 3F.

En stor del af de opslåede stillinger viser sig at være deltidsarbejde, viser ny opgørelse. Foto: Shutterstock.

Igen og igen hører vi, hvordan de ledige ikke vil tage alt det arbejde, der ligger og venter på dem. Debatten blev for alvor startet omkring den efterhånden sagnomspundne Dovne Robert, som flere kan huske fra 2012, hvor han udtalte, at han ikke ønskede at tage et arbejde. Sidenhen har forestillingen om den dovne arbejdsløse, der ikke gider tage et “ærligt stykke arbejde” været en fortælling, personer på især højrefløjen igen og igen har ønsket at hive frem.

I kølvandet på regeringens nye reformudspil “Danmark kan mere 1” er debatten blevet genoplivet. I udspillet ønsker regeringen at skære i dimittendsatsen – altså den dagpengesats, nyuddannede skal på efter endt uddannelse. Selve idéen bag dette forslag bygger på, at nyuddannede ikke ønsker at tage lavtlønnede job – men den lavere dagpengesats “tilskynder” dem til det. Denne idé er selvfølgelig kun relevant, hvis der er en overflod af job, som de arbejdsløse ikke tager.

Ifølge en artikel bragt i Berlingske  30. august, havde rengøringsfirmaet 5 Stjerner 450 ledige jobs, som jobcentrene i København kun fandt 80 ledige til. Dette på trods af, at der på daværende tidspunkt var 24.000 ledige i Københavns kommune.

Men ifølge Fagbladet3F, der har lavet en opgørelse på baggrund af data fra Fagjob, er hver 4. jobopslag i restaurationsbranchen enten som vikar eller deltidsansat. Jobopslag som kok, tjener, stuepige, rengøringsassistent og lignende er altså sjældent fuldtidsstillinger. 

Svært at leve af småjobs 

Ifølge opgørelsen fra Fagjob er 24% – eller næsten hver fjerde – af de opslåede jobs som deltidsansat eller vikar. Samtidig viser data fra Danmarks Statistik, at hele 63% af alle ansatte i restaurationsbranchen ikke er ansat i fuldtidsstillinger.

Forbundsformand i 3F, Per Christensen, udtaler til Fagbladet3F: ”Der er alt for mange småjobs og ansættelser på kanten i hotel- og restaurationsbranchen… Det handler, om at skabe jobs, man kan leve af.”

Undersøgelsen kommer i forbindelse med trepartsforhandlingerne, hvor arbejdsgiverne ønsker flere hænder på arbejdsmarkedet. Det vil de blandt andet gøre, ved at åbne op for mere udenlandsk arbejdskraft kan komme til Danmark. Fagbevægelsen mener dog, at netop disse tal viser, at behovet i stedet ligger i, at gøre de tilgængelige jobs mere tiltrækkende for de arbejdsløse i Danmark.

Du kan læse hele artiklen på fagbladet 3F´s hjemmeside her


Om skribenten

Mikkel Lau Kristensen

Mikkel Lau Kristensen

Bachelor i Politik og Administration fra Aalborg Universitet. Studerer Analytisk Journalistik på Aarhus Universitet, og er i universitetspraktik hos  Solidaritet. Læs mere

Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet

Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.

Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.

Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.

Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.

20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.

Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER