Russiske kommunalpolitikere står nu frem i fælles modstand mod krigen i Ukraine
Mere end 100 russiske lokalpolitikere går i dag ud med en pressemeddelelse. De er imod krigen i Ukraine og starter nu en tværpolitisk organisation, som skal arbejde for et demokratisk Rusland
Presset mod Ruslands præsident Vladimir Putin kommer ikke kun fra Wagnergruppens leder Jevgenij Prigozjin. En stor gruppe russiske kommunalpolitikere har i dag valgt at udsende en pressemeddelelse, som Solidaritet har fået en Tysk version af.
Mere end 100 russiske kommunalpolitikere var i weekenden samlet til en konference i Bonn, Tyskland. De har forskellige politiske holdninger, men de har en ting til fælles; de er kritikere af krigen i Ukraine.
En del af politikerne har stadig familie i Rusland, og for at beskytte deres egen og deres families identitet står de ikke frem med navn og foto. En mindre gruppe af politikerne står frem med foto, men uden navn.
“Efter starten på den russiske angrebskrig mod Ukraine, måtte mange af os forlade vores land og søge tilflugt i udlandet. På trods af dette tvungne eksil er vi stadig de legitime repræsentanter for borgerne i vores valgkredse,” står der i pressemeddelelsen.
Starter tværpolitisk organisation
Gruppen af kommunalpolitikere har besluttet at starte en tværpolitisk civilsamfundsorganisation, som kan informere verden om, hvad der sker i Rusland. Den har også til formål at skabe muligheder for, at kommunalpolitikerne i eksil stadig kan udøve politisk indflydelse i Rusland.
Derudover ønsker politikerne at samarbejde med de tilbageværende politiske parlamentariske organisationer i Rusland, ligesom de ønsker at beskytte og repræsentere de russiske borgere i Rusland.
“Vores primære mål er at samle vores erfaringer fra politisk arbejde i lokalsamfundene i forskellige regioner i Rusland, at samle vores personlige kontakter til vores vælgere, og at samarbejde med mange lokale og nationale, demokratiske initiativer og aktiviteter – samt at arbejde sammen om opbygning og udvikling af et frit, demokratisk og progressivt civilsamfund i Rusland. Vi ønsker især at bygge grundlaget for en fremtidig demokratisk struktur i vores land ved at fremme og konsolidere det lokale selvstyre,” står der i pressemeddelelsen.
Organisationen har stadig ikke et navn, men det regner gruppen af politikere med at tage beslutning om på deres næste møde.
Kommunalvalg har været mere frie
Ivan Sorokin har deltaget som gæst til konferencen. Han er ikke politiker, men han står frem med navn for at få pressemeddelelsen ud. Solidaritet kender hans baggrund, men deler den ikke af sikkerhedsmæssige hensyn.
“Et afgørende aspekt ved Putins regime er, at kommunalvalg ikke betragtes som vigtige af regeringen. Der er derfor mindre snyd involveret i valgene, og det er nemmere for uafhængige kandidater at vinde en plads i de lokale parlamenter. Derfor ser man langt flere oppositionspolitikere her i forhold til Statsdumaen (det russiske parlaments lovgivende forsamling red.),” forklarer Ivan Sorokin til Solidaritet.
Pressemeddelelsen (oversat fra tysk):
“Afsluttende erklæring fra mødet mellem de uafhængige lokalpolitikere i Rusland, der i øjeblikket er i tvungen eksil.
Bonn, d. 25. juni 2023
Vi, mere end 100 kommunalpolitikere i Rusland, som i øjeblikket er i tvungen eksil, mødtes den 24.-25. juni 2023 til et arbejdsmøde i Bonn og besluttede at indlede stiftelsen af en ny organisation af parlamentsmedlemmer.
Det faktum, at et stort antal af os i anden halvdel af 2010’erne blev valgt som uafhængige stedfortrædere til lokale parlamenter i Rusland, gav os muligheden for gentagne gange at stå i centrum af “storpolitik” og i fællesskab udtrykke vores synspunkter om det mest vigtige for at bringe politiske spørgsmål i vores land frem i offentligheden og for at repræsentere dem. Vi gjorde dette som de de facto eneste legitime repræsentanter for borgerne, der systematisk/organiserede og konsekvent modsatte sig krigen i Ukraine.
Efter starten på den russiske angrebskrig mod Ukraine, måtte mange af os forlade vores land og søge tilflugt i udlandet. På trods af dette tvungne eksil er vi stadig de legitime repræsentanter for borgerne i vores valgkredse.
I lyset af de problemer, som vores land og befolkningen i vort land gennemgår i denne tid, ser vi det som vores påtrængende pligt og primære opgave at bruge vores særlige kompetencer, især vores erfaring i politisk arbejde med befolkningen i vores respektive regioner til at finde en vej ud af den nuværende krise. Frem for alt har vi forstået, at det nu er vigtigt for os at handle sammen, at sætte politiske uoverensstemmelser i baggrunden og løse uoverensstemmelser i fællesskab.
Vores Bonn-arbejdsmøde resulterede i mange intensive diskussioner og frugtbare pragmatiske analyser. Vi er enige om, at følgende opgaver er af primær betydning i denne situation:
- Etablering af en samfundsorganisation, som har til formål at blive den legitime stemme for det russiske civilsamfund, der er i stand til at informere verden om, hvad der faktisk sker i det russiske samfund, i samfund over hele landet.
- Søge efter nye og realisere eksisterende muligheder for at fortsætte vores politiske arbejde og aktivt deltage i det sociale og politiske liv i Rusland.
- Repræsentere og beskytte russiske borgeres interesser, herunder i udlandet
- Kommunikation og samarbejde med de eksisterende parlamentariske organisationer i Rusland.
- Opbygning af en reel dialog med det internationale samfund.
Vores primære mål er at samle vores erfaringer fra politisk arbejde i lokalsamfundene i forskellige regioner i Rusland, at samle vores personlige kontakter til vores vælgere, og at samarbejde med mange lokale og nationale, demokratiske initiativer og aktiviteter – samt at arbejde sammen om opbygning og udvikling af et frit, demokratisk og progressivt civilsamfund i Rusland. Vi ønsker især at bygge grundlaget for en fremtidig demokratisk struktur i vores land ved at fremme og konsolidere det lokale selvstyre
En grundlæggende forudsætning for realiseringen af dette mål er etableringen af en tværpolitisk organisation, der forener alle demokratiske initiativer og giver den demokratiske bevægelse den styrke, der er nødvendig i denne situation. Vi inviterer alle uafhængige parlamentsmedlemmer til at deltage i vores fælles sag.
Vi er overbeviste om, at en sådan union vil blive en betydningsfuld og effektiv kraft, der kan bane vejen for et fredeligt og demokratisk fremtidens Rusland, et Rusland, der arbejder for dets borgeres, dets umiddelbare naboers velfærd og sikkerhed. For Verdens.”
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER