SF og Enhedslisten er med i Københavns Kommunes budgetforlig for 2025
Modsat tidligere år, hvor SF og Enhedslisten skiftevis ikke har været med i de årlige budgetorlig for Københavns Kommune, er begge partier med i år
Københavns Kommunes budget for 2025 blev præsenteret ved et pressemøde om morgenen mandag 9. september. Det er indgået i en turbulent tid i københavnsk kommunalpolitik. Hovedstaden står uden overborgmester, efter Sophie Hæstorp Andersen (S) er blevet social- og boligminister.
Torsdag 5. september kundgjorde De Konservative så, at de trak sig fra budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus, da der ikke kunne findes penge til nogle nye parkeringsanlæg. Det gjorde forligskredsen skrøbelig med et flertal på kun et mandat.
Der var nemlig indgået en principaftale om hovedstadens budgetter for både 2024 og 2025, som partierne, der bakker op om Lynetteholmen, stod bag. Den principaftale endte med kun at holde i et år. I stedet for De Konservative trådte Enhedslisten til.
Enhedslisten deltager
Med Enhedslisten blandt underskriverne på næste års budget er der nu et klart flertal bag budgettet. Og det er også et veltilfreds forhandlerteam fra Enhedslisten, der skriver om budgettet i et nyhedsbrev til medlemmerne i Enhedslisten København.
Her lægger Enhedslistens politikere i Københavns Kommune vægt på, at et parti ikke længere behøver bakke op om Lynetteholm-projektet for at få indflydelse på, hvordan hovedstadens penge skal bruges.
Desuden lægger Enhedslisten vægt på, at 2025-budgettet vil mindske Københavns Kommunes årlige CO2-aftryk med 11.900 tons. Parkeringsafgifterne hæves, det skal ikke længere være gratis at parkere om søndagen, og De Konservatives ønskede parkeringsanlæg er ude af budgettet.
Udover det klimamæssige fokuserer Enhedslisten blandt andet på, at der oprettes nye botilbud for folk med handicap og andre sårbare, at der kan komme undervisning med flere lærere i folkeskolens mindste klasser, og at ID-kortet mod social dumping i byggebranchen bliver gjort permanent.
Enhedslistens borgmestre Line Barfod og Karina Vestergård Madsen udtaler til Københavns Kommune:
”Enhedslisten er stolte over, at det er lykkedes at få 511 mio. kr. til socialområdet. En stor del som permanente bevillinger. Der er afsat 200 mio. kr. til køb af botilbudspladser, som vil nedbringe ventelisten og gavne mennesker med handicap, hjemløse og andre sårbare københavnere. Der er også investeret i den langsigtede forebyggelse med et nyt Autismehus. Vi har skaffet finansiering til at igangsætte en af de mest ambitiøse klimaplaner i verden, hvor vi bl.a. vil halvere CO2-udledningen fra borgere og virksomheder i København. Og til konkrete initiativer med en forventet reduktion på ca. 11.900 ton CO2”.
SF’s mærkesager i budgettet
Mens Enhedslistens deltagelse i budgettet kan virke som en overraskelse, var SF’s deltagelse ventet. Partiet var en del af principaftalen om Københavns Kommunes budgetter i 2024 og 2025.
Som mærkesager fremhæver folkesocialisterne, at budgettet giver flere penge til ældreområdet, tilbud til kvinder med fødselsskader, der kommer faste læger i botilbud, at der kommer flere grønne gader og flere parkeringspladser til elcykler, og at de mest udsatte kvindelige stofbrugere får et fixerum.
SF’s sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling udtaler til Københavns Kommune:
”Med den her budgetaftale prioriterer vi historisk mange penge til byens børn, ældre, sårbare og udsatte. Jeg er virkelig stolt over den massive investering i vores skoler og dagtilbud, hvor der kommer flere voksne i de små klasser, og vi sætter penge af til mere ledelse og kompetenceudvikling. Samtidig vægtes den mentale sundhed højt – vi forebygger mistrivsel hos børn og unge, og vi sikrer hurtigere hjælp til dem, som slås med ensomhed, stress, angst eller depression. For os i SF har det været særligt vigtigt med en massiv udbygning af byens cykelstier og flere grønne gader og byrum, som københavnerne er vilde med.”
Alternativet stadig udenfor
Alternativet står stadig uden for det københavnske budgetforlig. Alternativets medlem af Borgerrepræsentationen Emil Sloth Andersen skriver på sin Facebook-side, at Alternativet modsat Enhedslisten ikke blev inviteret til forhandlinger.
Emil Sloth Andersen fokuserer derimod på, at den forligskreds – som ifølge principaftalen bandt to års københavnske budgetter op på at støtte Lynetteholm-projektet – ikke længere findes.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER