Sinem Demir: Socialdemokratiets udspil er et angreb på hele arbejdsmarkedsmodellen
Den socialdemokratiske regering sætter endnu en gang kniven for struben på nogle af de mindst velstillede i samfundet, og det såkaldte arbejderparti virker mest af alt interesseret i at føre de borgerliges politik, mener folketingskandidat for Enhedslisten, Sinem Demir.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Regeringen sætter med sit reformudspil den retfærdige og rigtige retning for landet – i hvert fald hvis man skal tro dem selv og flere mediers dækning af udspillet.
Jeg er dybt uenig. Men jeg er også forarget over, at en socialdemokratisk regering overhovedet kan komme med sådan et udspil. Det ligner noget, der er plagieret fra Venstre eller Liberal Alliance. For hvori består det retfærdige i, at de nyuddannede får skåret ned på deres dagpenge og halveret deres dagpengeperiode?
I regeringens udspil står nyuddannede til at få mindre brutto end hvad man får i SU+SU-lån. Derudover får de nyuddannede også kortere tid på dagpenge og derved større grad af utryghed under deres jobsøgning. Hele vores arbejdsmarked er bygget på flexicurity-systemet, vores fælles sikkerhedsnet og fleksible arbejdsmarked, der altid har været til fordel for både arbejdere og i ligeså høj grad arbejdsgivere – især i brancher hvor omskiftelig vejrforhold har betydning. Det her forslag bryder helt med det system.
Et angreb på arbejdsmarkedet
Vi har i forvejen voksende udfordringer med uorganiserede arbejdere og indmeldelse til a-kasser. Som tjener og tidligere tillidsrepræsentant, kender jeg alt til de udfordringer vi har med at få organiseret arbejdskraften. Det her udspil skaber bare endnu en hovedpine til den efterhånden lange liste. For jeg forstår godt, at nyuddannede tvivler på, hvorvidt vores dagpengesystem er troværdigt og solidarisk – når det ikke er solidarisk med dem.
“Som tjener og tidligere tillidsrepræsentant, kender jeg alt til de udfordringer vi har med at få organiseret arbejdskraften. Det her udspil skaber bare endnu en hovedpine til den efterhånden lange liste.”
Til pressemødet om udspillet sagde statsministeren, at det er en forkert antagelse, at arbejde skal være lystbetonet. Jeg er uenig i statsministerens indstilling til arbejdsforhold, som på ingen måde er forstående og forebyggende i forhold til, hvordan vi opnår et godt og sundt arbejdsmarked. Et arbejde, man ikke er glad for, vil kun medvirke til, at man langsomt bliver nedbrudt og muligvis sygemeldt.
Jeg er i øvrigt virkelig træt af retorikken, når det handler om nyuddannede. “De kan bare kan få sig et arbejde i et supermarked”, lyder det ofte. Men det er et tegn på manglende forståelse og respekt, både for de nyuddannedes faglighed, detailhandlen, og de mennesker, der rent faktisk er ansat i branchen.
“De dovne fremmede”
Det er dog ikke kun de nyuddanede, der bliver svigtet af Frederiksen-regeringens seneste udspil, der også vil tvinge flere med flygtninge- og indvandrerbaggrund i arbejde. Hvordan kan man forsvare 37 timers aktivering, som udelukkende er målrettet flygtninge og indvandrere? Det viser to helt grundlæggende problemer ved regeringens forslag: For det første, at der åbnes for decideret social dumping, i stedet for at finde reelle jobmuligheder. For det andet, at det er endnu et forslag, der udelukkende går efter folk baseret på etnicitet – altså endnu et racistisk forslag. Det stigmatiserer og styrker kun fortællingen om “de dovne fremmede”.
Er social dumping i orden, så længe det kan bruges som et redskab til at diskriminere arbejdere med en anden etnisk baggrund end pæredansk? Er det virkelig holdningen hos det såkaldte ‘arbejderparti’? Endnu en gang viser regeringen sig mere interesseret i at føre borgerlig politik, end at tage sig af de mest sårbare dele af arbejderklassen.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER