Revolutionære Socialister bliver til Revolutionært Kommunistisk Parti: Stigende radikalisering muliggør revolution
Et nyt kommunistisk parti er på vej. Det sker, efter organisationen Revolutionære Socialister 17. marts valgte at relancere sig selv som Revolutionært Kommunistisk Parti. Det nye parti går ikke efter parlamentarisk indflydelse, men sigter efter en kommunistisk revolution
Over 100 personer deltog ved Revolutionære Socialisters kongres søndag 17. marts, hvor de tog beslutningen om, at Danmark skal have et nyt kommunistisk parti. Det skete efter ”dybdegående diskussioner af kapitalismens afgrundsdybe krise og de yngre generationers voksende appetit på kommunistiske idéer”.
Det nye parti – som går under navnet Revolutionært Kommunistisk Parti – vil blive formelt stiftet ved en konference i oktober.
Ifølge Rasmus Jeppesen, som er talsperson for Revolutionært Kommunistisk Parti (RKP), er nyheden blevet modtaget med stor entusiasme.
”Vi var mere end 110 til vores kongres sidste weekend. Lige nu er vi omkring 200 aktive medlemmer. Medlemmerne kommer fra hele landet, men vi er stærkest i København. Vi er i gang med at oprette afdelinger flere steder, så vi kan blive en landsdækkende organisation”, fortæller Rasmus Jeppesen til Solidaritet.
Rasmus Jeppesen understreger, at det ligeledes er en ung forsamling, som vil stifte det nye parti. Han vurderer, at gennemsnitsalderen for medlemmerne er mellem 20 og 25 år.
Målet er en kommunistisk revolution
I deres pressemeddelelse skriver kommunisterne, at de er ”fundamentalt forskellige” fra de partier, som sidder på Christiansborg. Christiansborg-partierne er i RKP’s optik alle systembevarende. RKP vil derimod ændre samfundet radikalt.
Ligeledes understreger RKP, at ”Christiansborg ikke repræsenterer andet end elitens interesser, og dem der sidder der inde ikke tænker på andre end dem selv.”
Det vil RKP ikke være en del af. Partiet går derfor ikke for nuværende efter at blive opstillingsberettiget til Folketinget eller at stille op til kommunalvalg. Deres målsætning er større, fortæller Rasmus Jeppesen:
”Vores målsætning er at opbygge et stærkt revolutionært kommunistisk parti, som kan spille en rolle i en fremtidig revolution i Danmark.”
Rasmus Jeppesen har til DR understreget, at sådan en revolution skal være fredelig.
RKP vil arbejde for revolutionen ved at udbrede kendskabet til partiets politik og hverve flere kommunister. Det er de allerede i gang med i form af at hænge plakater og klistermærker op og være til stede på de sociale medier.
”Men vi deltager selvfølgelig også i de daglige kampe. Det kan være i konflikter på arbejdspladser, det kan være på uddannelserne, og det kan være i bevægelserne – herunder solidaritetsbevægelsen for Palæstina”, siger Rasmus Jeppesen.
Frem for alt kommunister
Ved de store demonstrationer for våbenhvile og et frit Palæstina frabeder arrangørerne sig, at politiske partier er til stede med faner, uddeling af flyers og det, der ellers kendetegner demonstrationer. Det kan jo besværliggøre markedsføringen af RKP i solidaritetsbevægelsen for Palæstina.
”De her bevægelser er jo politiske, og derfor deltager vi med vores politiske program. Vi mener, at det er vigtigt, at der bliver diskuteret løsninger i bevægelserne. Vi mener, at de her enkeltsager hænger sammen og kun kan løses gennem en kamp mod det kapitalistiske system”, siger Rasmus Jeppesen.
På den måde mener Rasmus Jeppesen også, at RKP adskiller sig fra de andre kommunistpartier:
”Andre kommunistpartier er med i Palæstina-arbejdet, men frem for alt som Palæstina-aktivister. Vi er først og fremmest kommunister, for vi mener ikke, at problemerne kan løses inden for det nuværende system, og det, mener vi, er vigtigt at sige højt.”
RKP er ikke det eneste parti på den kommunistiske venstrefløj. Der findes i forvejen DKP, Kommunistisk Parti og Arbejderpartiet Kommunisterne. Spørgsmålet er så, hvad RKP kan, som de andre partier ikke kan.
”Vi har jo en lidt anden baggrund end de andre partier. Vi kommer fra en trotskistisk tradition. Vi bakkede op om planøkonomierne i den gamle østblok, men vi bakkede ikke op om de totalitære regimer, som udviklede sig i Sovjetunionen, og som vi har set andre steder. De blev til en totalitær karikatur af socialismen”, fortæller Rasmus Jeppesen.
Navneforandring
Det er ikke kun Revolutionære Socialister, som skifter navn. Det gør også den internationale bevægelse, som de er en del af. Det drejer sig om bevægelsen International Marxist Tendency, som til juni vil skifte navn til Revolutionary Communist International. De har skrevet et manifest, hvor de analyserer verdenssituationen og kommer frem til, at der er brug for en ny, verdensomspændende kommunistisk internationale.
Det er heller ikke den danske afdelings første navneskift. Revolutionære Socialister hed tidligere Socialistisk Standpunkt, og nu skifter de navn igen. Rasmus Jeppesen sætter nogle ord på, hvorfor navneforandringen sker nu.
”Vi mener, at krisen i kapitalismen er accelereret, og det må vi forholde os til med en skarpere politisk profil. Det har betydet, at mange – især unge – får en dårlig smag i munden, når man taler om socialisme. De forbinder det med partier som SF og Enhedslisten og personer som Jeremy Corbyn og Bernie Sanders, som alle er blevet mere og mere moderate. Derfor vælger vi at omtale os som kommunister i stedet for socialister. Men vi har altid været kommunister, ligesom vi altid har været socialister”, siger Rasmus Jeppesen.
Radikalisering i befolkningen
RKP vil altså arbejde for en kommunistisk revolution i Danmark, og ifølge dem er situationen så tilspidset, at det ikke er umuligt. For der vil komme en øget radikalisering i befolkningen. Det skriver Marie Frederiksen, som RKP omtaler som en ”ledende kammerat” i partiet i pressemeddelelsen:
”Det lag, der lige nu radikaliseres, er forvarslet om den radikalisering, der vil komme endnu bredere i befolkningen i fremtiden, på grund af kapitalismen.”
Rasmus Jeppesen understreger, at det ikke kun er marxistisk teori, der peger på, at flere og flere vil radikaliseres som følge af kapitalismens udvikling. Det er der også konkrete udviklinger, der peger på.
”Den forrådnelse, der er i systemet på alle niveauer, tvinger folk til at tænke anderledes. Vi ser det i samfundet. Vi har ikke tal for Danmark, men en meningsmåling viser, at mere end en tredjedel af de såkaldte millenials i USA bakker op om kommunismen”, fortæller Rasmus Jeppesen med henvisning til denne YouGov-måling fra 2019.
Spørgsmålet er nu, om disse markante tal også lader sig afspejle i opbakningen til RKP og til en kommende kommunistisk revolution.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER