Thomas Piketty støtter arbejderprotester mod dårlige forhold i offentlige udbud
Mere end 100 førende økonomer har skrevet under på et åbent brev, som offentliggøres af den europæiske fagforenings-sammenslutning UNI Europa. Med brevet vil de udtrykke deres støtte til de arbejdere, der demonstrerer i Bruxelles for at forbedre løn og arbejdsvilkår i offentlige udbud
De førende økonomer Thomas Piketty og Isabella Weber er blandt underskriverne på brevet, som offentliggøres i dag mandag 30. september på mange forskellige sprog. Solidaritet udgiver den danske udgave af det åbne brev.
I brevet ønsker økonomerne ”en reform af EU’s regler for offentlige udbud, der styrker kollektiv forhandling og forbedrer arbejdsforholdene i arbejdsintensive sektorer som rengørings-, sikkerheds- og restaurationsbranchen.”
Økonomerne kommer med denne opfordring dagen før Europas essentielle arbejdere – fx rengøringspersonale, sikkerhedsvagter og servicearbejdere – holder en demonstration i Bruxelles for at stoppe ”ræset mod bunden”, som EU’s regler for offentlige udbud har skabt.
Arbejderne klager over lave lønninger, farligt store arbejdsmængder og en mangel på anerkendelse af arbejdernes indsats for at holde samfundet sikkert, rent og mæt under Covid-19-pandemiens mørkeste dage.
2000 milliarder euro
Offentlige udbud udgør 14 procent af EU’s BNP – eller omkring 2000 milliarder euro (cirka 15 tusind milliarder kr., red.). Millioner af arbejdere over hele Europa er ansat på kontrakter under disse offentlige udbud. De standarder, de offentlige udbud skaber, påvirker løn og arbejdsforhold i hele den private sektor.
Økonomerne ønsker et opgør med det forhold, at prisen er det afgørende kriterie, når de offentlige udbud fordeles. Det betyder, at de offentlige udbud alt for ofte går til firmaer, som ikke sørger for ordentlige løn- og arbejdsvilkår for arbejderne.
UNI Europa har påvist, at halvdelen af alle offentlige udbud i EU går til buddet med den laveste pris. Det øger den rå konkurrence mellem firmaerne – hvilket ofte går ud over arbejderne.
Von der Leyens politiske dagsorden
I de politiske guidelines, EU-kommissionens præsident Ursula von der Leyen for nylig præsenterede, indgår en revision af EU’s regler for offentlige udbud.
Økonomerne bag brevet udtaler i den forbindelse, at: ”Kollektiv forhandling og fagforeningsrettigheder er af afgørende betydning for et retfærdigt arbejdsmarked.”
Derfor bakker de op om arbejdernes og UNI Europas kamp for at sikre bedre vilkår for arbejdere, som er ansat under offentlige udbud. Og de ønsker, at EU-kommissionen prioriterer arbejdernes vilkår, når reglerne om offentlige udbud laves om.
Blandt de andre underskrivere på brevet kan nævnes den britiske økonom Ann Pettifor, den tyske økonom Benjamin Braun, den italienske økonom Roberto Veneziani og den ungarske økonom og tidligere EU-kommissær for beskæftigelse og sociale anliggender, László Andor.
Brevet kan læses i sin helhed her:
“Vi, økonomer fra hele verden, støtter de essentielle arbejdere (arbejdere, der varetager samfundskritiske funktioner, red.) og deres fagforeningers krav om en reform af EU’s regler for offentlige udbud, så de styrker kollektiv forhandling og forbedrer arbejdsforholdene i arbejdsintensive sektorer som rengørings-, sikkerheds- og restaurationsbranchen.
Covid-19-pandemien understregede den kritiske økonomiske værdi af udliciterede arbejdere i sektorer som rengørings-, sikkerheds- og restaurationsbranchen.
På trods af at det var de essentielle arbejdere, der sørgede for sikkerhed, rengøring og mad i pandemiens mørkeste dage, bliver de ofte anset af både offentlige og private instanser for at være rene omkostninger i stedet for nødvendige investeringer i samfundets sundhed, sikkerhed og trivsel.
Halvandet år efter WHO erklærede afslutningen på Covid-19 som global sundhedskrise, er afslutningen på den sociale krise, som mange essentielle arbejdere endnu oplever, ikke indtruffet.
Hertil kommer, at mange essentielle arbejdere er migrantarbejdere – primært kvinder – og derfor også står over for truslen fra det voksende ekstreme højre, der ikke alene bruger sin politiske magt til at kæmpe imod progressiv økonomisk politik, men til at øge arbejdsmarkedets lagdeling efter nationalitet, religion, køn og seksuel orientering.
Nu mobiliserer de essentielle arbejdere og deres fagforeninger til protest i Bruxelles for at kæmpe for en progressiv reform af EU’s direktiver om offentlige udbud.
Offentlige udbud – eller når offentlige myndigheders får private firmaer til at levere varer og tjenesteydelser – udgør 2000 milliarder euro, hvilket er omkring 14 procent af EU’s BNP. Millioner af arbejdere i EU er beskæftiget gennem disse kontrakter, og de standarder, de offentlige udbud skaber, påvirker løn og arbejdsforhold i hele den private sektor.
Desværre skaber de nuværende praksisser for offentligt udbud – med deres dominerende fokus på den laveste pris i tilbud – markedsbetingelser, der tillader dem, som byder at se bort fra sociale kriterier.
EU’s direktiv om offentlige udbud betoner pris som det primære tildelingskriterium på bekostning af andre væsentlige faktorer, såsom arbejdstagerrettigheder og rimelige arbejdsforhold, der er fundamentale for bæredygtig økonomisk vækst og gode job.
Som EU-kommissionsformand har Ursula von der Leyen annonceret, at retningslinjerne for offentlige udbud skal revideres i hendes næste mandatperiode.
Vi støtter essentielle arbejdere og de europæiske fagforeninger i deres kamp for at sikre rimelige standarder for arbejde, styrke kollektiv forhandling og give arbejderne en stærkere stemme i de udliciterede tjenesteydelser. Og vi vil arbejde sammen med alle progressive kræfter, der ønsker at forbedre arbejdernes leve- og arbejdsvilkår uanset deres status, identitet og beskæftigelse.
Vi støtter derfor fagbevægelsens mobilisering for at ”stoppe ræset mod bunden” i de offentlige udbud. Demonstrationen finder sted i Bruxelles tirsdag 1. oktober 2024. Kollektiv forhandling og fagforeningsrettigheder er af afgørende betydning for et retfærdigt arbejdsmarked. Det er bydende nødvendigt, at de indarbejdes og håndhæves på tværs af alle processer for offentlige udbud.”
Brevet er oversat fra engelsk til dansk af Sidsel Dorthea Vedel. Den originale tekst med samtlige underskrivere kan læses nedenfor.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER