U-vending fra Jeppe Kofod: Nu har Danmark igen en holdning til ting
Det skal være slut med, at store lande forgriber sig på de små, bare fordi de har mere magt. Jeppe Kofod varsler ny udenrigspolitisk kurs per 1. april.
“Ynkelig og vattet”. “Skødehundsagtig”. “Socialdemokratisk.” Det har ikke skortet på skældsordene, når det kommer til beskrivelserne af den danske udenrigspolitik gennem de seneste år. Fra Tibetsagens logren-med-halen for Kina, til Mette Frederiksens kommentar om, at “hun svinger godt med Donald Trump”, har dansk udenrigspolitik gennem årtier været en blodfattig joke. Men nu skal det være slut, hvis det står til ministeren.
På et pressemøde torsdag 1. april, forklarede udenrigsminister Jeppe Kofod (A) nemlig til den fremmødte presse, at der nu kommer nye boller på den udenrigspolitiske suppe. “Det er slut med ‘venlige snakke’ og dialogkaffe med verdens autoritære regimer”, sagde han til de fremmødte journalister. “Fra nu af mener vi faktisk noget, og er klar til at sætte ord bag handling. Solidaritet med Myanmars befolkning! Ned med despoten Erdogan!”, lød den opsigtsvækkende melding fra ministeren.
15-punkts plan
Særligt når det gælder Danmarks forhold til Kina, er Jeppe Kofod tidligere blevet kritiseret for passivitet. En række partier kritiserede i november måned udenrigsministeren for at være fuld af ‘tomme ord’, og at svigte kampen for demokrati i Hongkong ved at forholde sig langt mere passivt i spørgsmålet end fx Australien, Canada og Storbritannien. Kofod appelerede dengang til “en større sans for realisme”, men det erkender han nu var en fejl: “Jeg har tænkt meget over det her, og er kommet frem til, at de store og magtfulde har et særligt ansvar over for de mindre, øhm… lande! Det nytter simpelthen ikke noget at dække sig ind under, at de store altid har tvunget deres vilje igennem. Tiderne skifter, og vi skal følge med.”
Kofod lancerede ved pressemødet femten konkrete initiativer, der nu skal sætte Danmark på landkortet som “et foregangsland i kampen for humanistiske værdier”. Ifølge planen skal der bl.a. indføres sanktioner mod Brasilien for mord på oprindelige folk i Amazonas, de diplomatiske forbindelser til Tyrkiet skal afbrydes over fængslingen af kurdiske politikere, mens den nyansatte Kristian Jensen bl.a. får til opgave at kritisere Frankrigs rolle i besættelsen af Vestsahara over for FN’s Sikkerhedsråd og USA’s militære optrapning i Stillehavet. Det vides endnu ikke, om Jensen var informeret om det udenrigspolitiske kursskifte, inden han tog sit nye topjob i udenrigstjenesten.
Kina og Qatar i fokus
Også Kinas brud på menneskerettighederne vil få en central rolle i den nye politiske doktrin, der allerede nu er blevet døbt ‘Kofod-15’. Der lægges op til en genåbning af Tibetkommissionen, tættere bånd til kinesiske systemkritikere og mere fokus på uighurernes rettigheder og asyl til Hongkong-borgere i eksil. Og så lukker planen også nærmest for ét af sommerens helt store samtaleemner før det er kommet i gang. “Vi boykotter VM i Qatar, det vil jeg gerne gøre helt klart. Det skal selvfølgelig ikke hænge på fodboldspillernes skuldre alene, så vi foreslår også en handelsembargo af landet i EU-regi”, sagde Kofod torsdag formiddag.
Det markante kursskifte har allerede fået Meningsdanmark til at spærre øjnene op. Professionel holdningsindehaver Henrik Qvortrup kaldte efter mødet udmeldingen for “det største udenrigspolitiske skifte siden Fodnotepolitikken”. Selv er Jeppe Kofod dog ikke i tvivl om, at det er på høje tid med en ny retning for Danmark i verden: “Med ‘Kofod15-planen’ skal det være slut med, at de store forgriber sig på de små, bare fordi de har mere magt”.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER