Ugen på venstrefløjen – 11. oktober 2024
Lidt fagligt, lidt Palæstina, lidt kommunistisk, lidt politisk. Det er kodeordene for den uge på venstrefløjen, som lige er gået. Læs med her
Sig farvel til BAT-kartellet – sig goddag til Danske Byggefag
Samarbejdsorganisationen for de syv toneangivende fagforbund på byggeområdet, Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT-Kartellet), skifter navn til Danske Byggefag. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.
Navneskiftet sker som et led i et skift i organisationens strategi. Danske Byggefag vil i højere grad fremme ansvarlig virksomhedsdrift og bæredygtighed. Med navneskiftet ønsker Danske Byggefag at understrege sin rolle som en moderne erhvervspolitisk interesseorganisation, der arbejder for en byggebranche, som gavner hele samfundet.
”Verden har ændret sig. Byggeriet er blevet mere internationalt, digitaliseret, mindre farligt og mere grønt, og hvis fagbevægelsen skal være en del af fremtidens løsning, må vi indrette os derefter,” forklarer Søren Sand Kirk, direktør for det, der nu hedder Danske Byggefag. Han fortsætter:
“Byggeriet er en del af løsningen på nogle af samfundets største udfordringer, ikke mindst i forhold til bæredygtighed. Det er vores mål at sikre, at byggebranchen ikke blot er robust, men også socialt og miljømæssigt bæredygtig. Vi er klar til at tage ansvar og arbejde tæt sammen med både politiske beslutningstagere og byggebranchens parter for at nå dette mål.”
Ud over bæredygtighed vil Danske Byggefag fortsætte BAT-kartellets kamp mod social dumping.
“Det handler ikke om, at vi skal fjerne udenlandsk arbejdskraft i Danmark. De udenlandske kollegaer er afgørende for, at vi kan følge med efterspørgslen i byggebranchen. Men de skal have samme vilkår som deres danske kollegaer,” siger formand for Danske Byggefag og 3F Byggegruppen Claus von Elling og fortsætter:
”En sund byggebranche skal være lovlydig og fair for både arbejdsgivere og ansatte. Men vi må holde arbejdsgiverne i ørerne og fastholde, at de har et ansvar for at få ryddet op.”
”Danske Byggefag” ligger også bedre på tungen end ”BAT-kartellet”. Det er ikke alle, som lige kommer til at finde ud af, hvad BAT står for. Har det noget med Batman at gøre? Eller er det et kartel, der går rundt og truer folk med bat? Så virker ”Danske Byggefag” både nemmere og mere dækkende for det, organisationen laver.
Sammen med det nye navn får Danske Byggefag også et nyt logo. Det kan I se her.
Sig farvel til Revolutionære Socialister – sig goddag til Revolutionært Kommunistisk Parti
Efter lang tids forberedelse blev Revolutionært Kommunistisk Parti (RKP) stiftet i weekenden 4.-6. oktober.
Det skete ved en stiftende festival, hvor omkring 300 kommunister fra hele landet mødtes på Østerbro i København. Ifølge dem selv adskiller RKP sig fra andre venstreorienterede partier. Hvor de andre partier ifølge RKP vil forvalte kapitalismen på en mere human måde, vil RKP helt afskaffe kapitalismen og i stedet indføre en socialistisk planøkonomi.
”Det kan måske lyde radikalt, men det er den eneste realistiske løsning på de beskedne ønsker, arbejdere og unge har, om et anstændigt liv med tag over hovedet, ordentlige velfærdsydelser og et job, man ikke bliver ødelagt af mentalt eller fysisk”, skriver RKP på deres hjemmeside.
Gennemsnitsalderen ved den stiftende festival var 20-25 år. Denne unge gennemsnitsalder skyldes ifølge RKP, at samfundets uretfærdigheder radikaliserer ungdommen. Marie Frederiksen fra RKP’s daglige ledelse udtalte fra scenen:
” [Det er] ikke os revolutionære, som har skabt den kommunistiske generation. Det er systemet selv, der presser folk til at drage kommunistiske konklusioner og til at kæmpe for et ordentligt liv.”
Det nye kommunistparti vedtog ved stiftelsen et program med titlen ”Vi er den kommunistiske generation”. Og i forbindelse med festivalen gik kommunisterne også på gaden, hvor de med revolutionære slogans og røde faner forsøgte at overbevise københavnerne om kommunismens lyksaligheder.
Læs også Reinout Boschs hilsen til Revolutionært Kommunistisk Partis stiftende festival.
Academics for Palestine
En gruppe forskere ved Københavns Universitet har gennem længere tid forsøgt at få et møde i stand med organisationen Danske Universiteter – for at diskutere danske universiteters fortsatte akademiske samarbejde med universiteter i Israel. Det er ikke lykkedes. Det skriver de i en pressemeddelelse, som Uniavisen har udgivet.
Forskerne – som kalder sig Academics for Palestine – påpeger, at universiteterne hurtigt afbrød samarbejdet med russiske universiteter efter Ruslands invasion af Ukraine. Derfor bør det samme ske med israelske universiteter, når nu Israels krigsmaskine myrder løs i Gaza, på Vestbredden og nu også i Libanon.
Academics for Palestine kræver fire ting. Gennemsigtighed med de samarbejder og investeringer, der er mellem universiteter og private virksomheder. At de tætte bånd til israelske universiteter afbrydes. At fremtidige akademiske samarbejder underlægges en etisk screening. Og at de danske universiteter beskytter og samarbejder med palæstinensiske universiteter, forskere og studerende.
Eftersom Danske Universiteter ikke har svaret på Academics for Palestines anmodninger om et møde, troppede forskerne op ved Danske Universiteters møde mellem universitetsrektorerne tirsdag 8. oktober. Men ingen af rektorerne tillod, at Academics for Palestine fik nogen taletid.
Socialrådgiverne kritiserer uddannelsesreformen
De danske socialrådgivere er glade for, at socialrådgiveruddannelsen tilføres flere penge. Alligevel kritiserer de regeringens udspil til en uddannelsesreform. De er bekymrede for, om reformen vil føre til et større frafald blandt dem, der i fremtiden optages på uddannelsen. Det skriver Socialrådgiverne i en pressemeddelelse.
”Jeg er glad for, at regeringen med udspillet til professionsuddannelserne vil sætte flere ressourcer af til socialrådgiveruddannelsen, og bl.a. sikre mere undervisning og mere praksistræning. Det har vi kaldt på i mange år, og det er den helt rigtige vej at gå”, udtaler Socialrådgivernes forkvinde Signe Færch.
Socialrådgiverne er bekymrede for, at regeringen tilsyneladende vil slække på kravene til at blive optaget på socialrådgiveruddannelsen. Her vil regeringens nye, toårige EPX-uddannelse give adgang til socialrådgiveruddannelsen.
”Det er uforståeligt og den helt forkerte vej at gå, hvis regeringen vil slække på kravene til at blive optaget på socialrådgiveruddannelsen”, siger Signe Færch, og forsætter:
”Socialrådgivere arbejder med landets mest udsatte borgere og træffer svære afgørelser i sager om anbringelse af børn uden for hjemmet eller meget dyr, men livsnødvendig hjælp til mennesker med handicap. Afgørelser, der både skal være juridisk korrekte, skriftligt velbegrundede og let forståelige for borgerne. Det kræver, at man behersker dansk på A-niveau, samfundsfag, jura og psykologi på et relativt højt niveau.”
Signe Færch frygter, at det vil føre til højere frafald fra en uddannelse, hvor 27 procent af dem, der starter, falder fra.
Ligeledes kritiserer Socialrådgiverne planerne om at forkorte uddannelsen med tre måneder. Alt i alt frygter Signe Færch og Socialrådgiverne, at fremtidens socialrådgivere vil blive klædt dårligere på til det vigtige arbejde.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER