Ugen på venstrefløjen – 6. september 2024
Medlemmer af Mellemfolkeligt Samvirkes bestyrelse træder tilbage efter at blive beskyldt for antisemitisme. Greta Thunberg er blevet anholdt og løsladt i København. Enhedslisten fremlægger et ønske om en lov for konkrete tiltag til at mindske uligheden i samfundet. Københavnske arbejderklubber skaber sensationer i pokalturneringen i herrefodbold. Her er ugen på venstrefløjen
Hvis du går rundt i et parti eller en gruppering og har lavet noget i løbet af ugen, som fortjener lidt opmærksomhed, så husk, at du også kan være med i Ugen på Venstrefløjen. Skriv en mail til redaktionen på [email protected].
Med det på plads må vi komme i gang, for det har været en begivenhedsrig uge med alvorlige sager og ting i den mere lette ende.
Medlemmer af Mellemfolkeligt Samvirkes ledelse træder tilbage efter beskyldninger om antisemitisme
Vi starter i den alvorlige ende. To medlemmer af Mellemfolkeligt Samvirkes ledelse er trådt tilbage fra deres poster, efter de er blevet beskyldt for antisemitisme. Det drejer sig om ledelsesmedlem Sara El-Khatib og rådsmedlem Arif Qarareen. Det skriver B.T.
De to havde på deres private profiler på sociale medier lagt billeder op, som i en artikel i B.T. var blevet tolket som antisemitiske. B.T. har i den forbindelse kørt en længere artikelserie, hvori flere borgerlige partier ønsker at trække den økonomiske støtte til Mellemfolkeligt Samvirke.
Venstre-politikeren Jan E Jørgensen var hurtig på tasterne, efter en af B.T.’s artikler var udgivet. Han skrev derfor på X (tidligere Twitter) til SF’s folketingsmedlem Sofie Lippert, om hun kunne blive i Rådet for Mellemfolkeligt Samvirke, hvis de blev siddende.
Hertil svarede Sofie Lippert: ”Antisemitisme er uforeneligt med MS’ værdier og dermed med at sidde i bestyrelsen og rådet. Det bør de pågældende tage konsekvensen af og ellers må bestyrelsen skride ind hurtigst muligt.”
Mellemfolkeligt Samvirkes forperson Haifaa Awad sagde til TV2, at opslagene på de sociale medier ikke var et ”udtryk for det, Mellemfolkeligt Samvirke står for og har stået for i 80 år.”
Sara El-Khatib og Arif Qarareen har ikke udtalt sig til medierne.
Greta Thunberg anholdt i København
Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg blev onsdag 4. september anholdt under en protest i København. Thunberg deltog i Studerende mod Besættelsens forsøg på at besætte Københavns Universitets administrative bygning i indre København. Det skriver Politiken.
Efter nogle timer blev klimaaktivisten løsladt, og hun var tilbage på barrikaderne samme onsdag aften.
Greta Thunberg var ikke den eneste, der blev taget til fange af ordensmagten under Studerende mod Besættelsens aktion. Det blev flere andre aktivister også.
Mens det ikke er unormalt med universitetsbesættelser, er det derimod unormalt, at politiet skrider ind for at fjerne aktivisterne. Det skriver den tidligere universitetspolitiker Niklas Zenius Jespersen på sin Facebook-profil. Studerende Mod Besættelsens teltlejr i forsommeren forløb uden repressalier fra politiet.
Studerende Mod Besættelsen protesterer mod Københavns Universitets fortsatte samarbejde med israelske universiteter, mens Israels krig mod Palæstina af flere menneskerettighedsorganisationer kaldes et folkemord og et brud på international lovgivning.
Enhedslisten kræver en ulighedslov
Enhedslisten har holdt sommergruppemøde, og partiet har herfra et krav til en kommende socialdemokratisk regering. Hvis sådan en regering skal regne med støtte fra Enhedslisten, skal den forpligte sig på at indføre tiltag, som vil mindske den økonomiske ulighed i samfundet. Det skriver Politiken.
Enhedslisten ønsker, at der skal indføres konkrete mål for, hvor meget uligheden i samfundet skal mindskes, og videre skal der nedsættes et såkaldt ulighedsråd, som skal overvåge, om regeringen indfrier de mål.
Enhedslistens politiske ordfører Pelle Dragsted nævner konkret folkepensionister, sosu’er, butiksassistenter og små selvstændige som eksempler på grupper, der er økonomisk udsatte og skal have en større del af landets samlede indkomster:
”Vi kommer til at fremlægge konkrete forslag til, hvordan vi kan nedbringe uligheden markant gennem skattereformer, fri adgang til sundhedspleje og receptpligtig medicin og andre dele af vores velstand, som kan modvirke den ulighed, der følger af økonomisk ulighed”, siger Pelle Dragsted til Politiken.
Udspillet er ifølge Pelle Dragsted nødvendigt, hvis det danske samfund ikke skal udvikle sig i en uheldig retning:
”Vi står efter min mening ved en skillevej, hvor vi begynder at bevæge os i retning af et langt mere råt klassesamfund, som vi for eksempel kender fra Storbritannien, hvis vi ikke stopper den her udvikling. Der er sket nogle meget store forandringer på meget få år, i forhold til hvordan uligheden påvirker vores fordeling af frihed, vores muligheder og vores tryghed”, udtaler han til Politiken.
SF’s politiske ordfører Signe Munk siger til Politiken, at hun deler Enhedslistens visioner om et mere lige samfund, men SF er endnu ikke klar til at bakke op om en egentlig ulighedslov. Hun nævner dog, at det vil være relevant at fastlægge ”klare mål for at nedbringe børnefattigdommen”.
Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen siger til Politiken, at også hans parti deler målsætningen om at gøre uligheden mindre. Men Socialdemokratiet vil hellere fokusere på, at ”folk er i arbejde, og at vores velfærdsinstitutioner er så gode, at de giver alle børn et godt udgangspunkt for resten af livet.”
Pokalsejre til københavnske arbejderklubber
Og nu til sporten. Den forgangne uge bød på overraskende sejre til de to københavnske fodboldklubber, Boldklubben Frem og Brønshøj Boldklub. De to klubber er blandt de fodboldhold, der går under den lidt fortærskede, men dog fængende, betegnelse arbejderklubber.
Frem er til hverdag tophold i 2. division – landets tredjebedste række. Tirsdag 3. september havde klubben besøg af Lyngby fra Superligaen. I første halvleg bragte Lyngby sig foran med 1-0. Inden pausen udlignede Frem til 1-1, men de færreste var forberedt på, hvad anden halvleg ville bringe.
Her lammetævede Frem nemlig Lyngby, og kampen sluttede med en sejr på 4-1 foran 3.021 tilskuere på Valby Idrætspark.
Den tidligere Frem-spiller og nuværende medlem af Frems sportsudvalg Beran Camili har udtalt til fodboldsitet bold.dk: ”Det var en magisk aften, en kæmpe aften for os. Resultatet lyver ikke, det kunne være blevet 5-1 eller 6-1 i anden halvleg.”
Samme aften havde Brønshøj Boldklub fra landets 3. division besøg af en anden superligaklub – nemlig Vejle. Og det blev en lige så overraskende aften på Tingbjerg Ground, hvor Brønshøj hører til.
Allerede efter to minutter bragte Brønshøj sig foran efter et koks i Vejle-forsvaret. Den chilensk-svenske venstreback Miiko Albornoz sløsede bolden væk, da Brønshøj-fansene kaldte ham tyk, og så løb Brønshøjs angriber Aga Khan ned og scorede.
Vejle dominerede kampen, men det var tydeligt, at skarpheden manglede på det Vejle-mandskab, som har tabt samtlige syv kampe indtil videre i denne Superliga-sæson. Det hjalp også Brønshøj, at målmand Lucas Chang Andersen stod en brandkamp.
Efter en times tid udlignede Vejle dog til 1-1. Vejle fortsatte med at presse resten af den ordinære spilletid, og da det ikke virkede, fortsatte kampen på samme måde i den forlængede spilletid. Til sidst skulle kampen afgøres i en straffesparkskonkurrence.
Den stod 4-4 efter de første fem spark, men Lasse Flø skød Vejles sjette spark forbi mål. Så kunne 19-årige Mikkel Lynge afgøre kampen for Brønshøj. Det gjorde han, og jublen brød løs blandt de 1.283 tilskuere på Tingbjerg Ground. Heriblandt var flere venstrefløjs-notabiliteter, for eksempel Enhedslistens politiske ordfører Pelle Dragsted og chefredaktøren på Solidaritet.
Brønshøjs sportsdirektør Thomas Ibsen udtaler til bold.dk: ”Når man bruger så mange kræfter på noget, at man også får noget output. Det er så vildt. Og så på den her hjemmebane. Det giver os bare… Vi ligger med næsten 1000 tilskuere i snit i turneringen. I dag (tirsdag, red.) er der 1300-1400 fans. At vi kan give dem det her, det er bare fedt.”
Brønshøj og Frem møder hinanden i næste omgang af pokalturneringen. Det sker på Tingbjerg Ground en dag mellem 24. og 26. september. Det bliver et københavnsk traditionsopgør og en mulighed for en omgang højtstående-medlem-af-Enhedslisten-spotting på lægterne.
Skulptur af B&W-arbejder afsløres onsdag 11. september
Vi slutter af med en invitation. Onsdag 11. september kl. 16 afsløres en skulptur af kunstner Jens Galschiøt på broen ved Christianshavns Torv i København.
Skulpturen forestiller en arbejder fra det gamle B&W og vil dermed vække minder om en svunden tid på Christianshavn.
Efter afsløringen vil der være gratis fedtemadder, håndbajere og musik i Christianshavns Beboerhus. Skulpturen er støttet af Dansk Metal, 3F København, Varelotteriet under Danske Spil, Christianshavns Lokaludvalg og Københavns Kommune.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER