David Downing: Schlesischer Bahnhof
Politiken anmeldelse den 28.12 2022
Mesterklasse spionroman
David Downings andet bind i sin spændende ’Station-serie’ om spionen John Russell er nu ude på dansk.
David Downing: Schlesischer Bahnhof.
Oversat af Niels Frølich. Forlaget Solidaritet, 375 sider ♥♥♥♥♥
Miriam Rosenfeld er en uskyldig jødisk pige fra Schlesien. På grund af tidens ugunst her i sommeren 1939 samt den tiltagende antisemitisme på landet sendes hun til Berlin, som forældrene i deres enfoldighed endnu tror, er en tolerant metropol. Næppe ankommet til titlens togstation, Schlesischer Bahnhof, forsvinder hun sporløst.
Samtidig er den desillusionerede journalist, krigsveteran og marxist John Russell vendt tilbage til sin kæreste, filmstjernen Effi, alt imens alting spidser til her i Det Tredje Riges hovedstad. Russell har fået nyt job som reporter for en californisk avis, men er også hyret af det amerikanske efterretningsvæsen som betaling for sit nye amerikanske pas. Hvilket gør ham til tredobbelt spion. I russernes sold for gammel gæld, i nazisternes for at redde Effi ud af Gestapos klør. Men immer helhjertet engageret i den skjulte krig mod nazismens terror og tortur. Med sin Station-serie om Russells meriter op til – og her nu efter første bind ’Bahnhof Zoo’ – under Anden Verdenskrig har den kritikerroste David Downing skrevet sig ind i mesterklassen for historiske spionromaner. Vi taler om Amblers, Households og Greenes elever, Alan Furst, Philip Kerr og den herhjemme ikke oversatte forfatter, Ben Pastor.
Romantik med mening
’Nostalgie noir’ er genren blevet kaldt. Fordi den foregår på skyggesiden af verden af i går, Hitlers og Stalins tyrannier og tusmørke. Falske postkasser, sikre huse, forsinkede tog, sinistre limousiner lige om hjørnet, svig og svigt mellem venner og fjender, rænkefulde kvinder og mænd uden rygmarv.
Men der er også tale om romantik med mening. Du får utroligt meget at vide om 30’ernes og 40’ernes hverdag, som ikke står i historiebøger. Dagligdagen blandt små mennesker, som vikles ind i gedulgte sager, de ikke kan overskue og frister en skæbne, de ikke forstår. Kærlighed er som kviksølv, karakter et spørgsmål om tid, mens kynisme rimer på klogskab. Alligevel er der mænd og kvinder, som går i døden, før tyske og russiske bødler får deres viden.
Effi, der i nazistiske film gerne spiller den dunkle dæmoniske kvinde, som den blonde arier ikke må få på det hvide lærred, erkender mere og mere, at hun er en brik i systemets iscenesættelse af farvelære og fremmedhad. Hvor brune øjne, tintet teint og mørkt hår betyder uønsket, ækel og uægte.
’Schlesischer Bahnhof’ foregår op til de hektiske dage, hvor Hitler og Stalin indgår deres fatale pagt i sommeren 1939. Bestemt ikke for sarte sjæle, men dødspændende samt med den aura og atmosfære, som for mange af os gør fortiden så fascinerende. Med og uden skæg og blå briller.
Beskrivelse
I juli 1939 vender Russell tilbage til Berlin som nyansat, centraleuropæisk korrespondent for en amerikansk avis. Med sin kommunistiske fortid, tyske søn og engelsk-amerikanske baggrund er han et perfekt fund for de europæiske efterretningstjenester, der bekriger hinanden – og som ikke vil affinde sig med et ’nej, tak’.
Gennem den lange berlinske sommer med rejser til Prag, Warszawa og Moskva følger Russell Europas kurs mod krigen og forsøger at stille sine hemmelige herrer tilfreds, beskytte sin kæreste Effi og sin søn Paul og holde fast i hvert fald lidt af sin spinkle integritet.
Og som om det ikke var vanskeligt nok, har en ven brug for hans hjælp til at finde den forsvundne jødiske niece til en ansat. Når et helt kontinent er på vej til at sætte sig selv i brand, skulle det vel ikke være så svært at redde en enkelt person …
Udgivelse: december 2022 – 375 sider, paperback 14 x 22 cm.
Pris 150 kr.
Yderligere information
Vægt | 470 g |
---|---|
Størrelse | 220 × 140 × 20 cm |