Forside ’Proletariatets diktatur’ fra Marx til Lenin

’Proletariatets diktatur’ fra Marx til Lenin

100DKK

Kan Lenin, Trotskij, Kautsky og andre fremtrædende marxister da have misforstået, hvad Marx mente med udtrykket ’proletariatets diktatur’? I denne fængslende undersøgelse skræller Draper alle lag af misfortolkninger væk og viser, at de faktisk misforstod udtrykket. På baggrund af de forvrængede opfattelser skaber Draper derefter en ny og gennemarbejdet ideologisk struktur.

Varenummer (SKU): SKU-980

Beskrivelse

oHal Draper: ’Proletariatets diktatur’ fra Marx til Lenin

oNyt syn på Proletariatets diktatur

oMan kan vist roligt sige, at Proletariatets diktatur har været et forkætret udtryk i historien. Hvad enten man nu tænker på socialismens, kommunismens eller den almindelige borgerlige historie. Den franske revolution handler om guillotinering af adelen og den russiske om nedslagtning af kulakker, og udtrykket Proletariatets diktatur tilsvarende associationer. Udtrykket er godt nok blevet anvendt af Marx – men har en ganske anden betydning.
oKan Lenin, Trotskij, Kautsky og andre fremtrædende marxister da have misforstået, hvad Marx mente med udtrykket ’proletariatets diktatur’? I denne fængslende undersøgelse skræller Draper alle lag af misfortolkninger væk og viser, at de faktisk misforstod udtrykket. På baggrund af de forvrængede opfattelser skaber Draper derefter en ny og gennemarbejdet ideologisk struktur.
oHan viser, hvorfor og hvordan senere marxister afviger fra Marx’ hensigter. I et indledende kapitel opsumerer han Marx’ oprindelige synspunkter, og i de efterfølgende opsporer Draper konsekvent det (mis)brug af udtrykket, som marxister og marxologer har gjort sig skyldig i. Han viser, hvordan venstre- og højrefløjen har angrebet Marx for at retfærdiggøre egne ideologiske ærinder og handlinger. På denne måde er der opstået indviklede ’marxistiske’ teoretiske teorier – men de befinder sig langt væk fra Marx’ egne forestillinger, der bevæger sig i retning af en understregning af den demokratiske side af klassekampen.
oDen amerikanske socialist Hal Draper (1915-90) er kendt for de fem bind Karl Marx’s theory of revolution, og trebindsværket Marx-Engels Cyclopedia. Pjecen Socialismens to ansigter er tidligere udgivet af forlaget Solidaritet. Drapers bøger er udkommet på Monthly Review Press

oAnmeldelse: se biblioteskanmeldelsen på siden: Bedømmelser.

Yderligere information

Vægt 600 kg

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Vær den første til at anmelde “’Proletariatets diktatur’ fra Marx til Lenin”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Radioaktiv

audio

Sange om merværdi #4: Kritiske Politter og Rethinking Economics, pt. 1

Verden over er økonomistuderende begyndt at organisere sig med henblik på at reformere økonomistudiet. Kritikken går på, at det moderne økonomistudie er blevet alt...

Følg os

1,494FansLike
18FollowersFollow
4SubscribersSubscribe