Aftentur på den smukke, giftige og politisk sprængfarlige Amager Fælled
Mikael Hertoft fortæller om sin tur på det unikke, oprindelige Strandengen på Amager Fælled. Det blev en smuk tur på giftig grund med politiske slagsmål i sigte.
Mikael Hertoft fortæller om sin tur med SUF på det unikke, oprindelige Strandengen på Amager Fælled. Det blev en smuk tur på giftig grund med politiske slagsmål i sigte.
Af Mikael Hertoft
Det var smukt vejr med sol, blæst og skyer, da en lille flok yngre og ældre samledes på Sundby Station i sidste uge.
Socialistisk Ungdoms Forbund Amager havde indbudt til Walk & Talk. Ud over ca. 10 unge var vi også mødt en flok ældre op.
Frej Schmedes fra Amager Fælleds Venner fortalte medrivende om dyr og planter på Strandengen. Vi hørte om de store vandsalamandere, der trives på Strandengen. Og det er et godt tegn, fordi de kræver rent vand. Salamanderen er beskyttet af EU’s habitat-regler, og Strandengen på Amager er noget så sjældent som oprindelig natur. Det er der kun 1 % af i Danmark – og intet andet så tæt på København.
Selv uden byggeri er den oprindelige natur truet
Som de fleste nok husker, var der for kort tid siden planlagt et stort byggeri på netop Strandengen. På grund af stærke protester er det planlagte byggeri i stedet flyttet til Lærkesletten, som ligger ved siden af Strandengen.
Det er måske en halv sejr, at byggeriet er flyttet, så man ikke bygger direkte, hvor biodiversiteten er størst. Men byggeriet vil alligevel ødelægge det unikke område – ved at lægge en stor vej igennem og fratage muligheden for, at dyr og planter kan sprede sig ud over fælleden.
Selv en gammel losseplads herude er fantastisk
Lærkesletten er stedet, hvor kommunen nu planlægger at bygge. Fra 1943 og frem til halvfjerdserne var det Københavns største losseplads – og den er aldrig blevet ryddet! I stedet er der fyldt jord på, og området ligger i dag som en stor åben slette. Det ligner smuk natur – og der er grund en til den hedder Lærkesletten – det er et af de eneste steder i hovedstaden, hvor man kan høre lærkerne synge.
De sang i vilden sky den dag, vi var der – i konkurrence med sirenerne fra ambulancer inde i byen … lærkesang og sirener. Vildere bliver det ikke, som Frej Schmedes sagde.
Mindretal for at bevare det unikke område
Mens vi stod der og nød aftensolen, så på lærker, mursejlere og en tårnfalk, kom Gorm Gunnarsen cyklende. Han er Enhedsliste-medlem af Teknik og Miljø udvalget i Københavns Borgerrepræsentation (BR). Gorm kom for at fortælle os om status på byggeplanerne i BR. Enhedslisten er sammen med Alternativet det eneste parti i BR, som er imod byggeriet. Begge partier blev smidt ud af budgetforhandlingerne i København sidste år, da ’S-flertallet’ ikke ville give sig.
Gorm forklarede, at sagen kommer i BR torsdag 20. august. Derefter kommer lokalplanen i høring i otte uger.
Enhedslisten arbejder hårdt på at stille kritiske spørgsmål til byggeriet – i tæt samarbejde med Amager Fælleds Venner.
Kommunen regner med at tjene 800 millioner kr. på at sælge grunden til Pension Danmark. Men provenuet bliver måske lavere – for det vil koste 300 millioner ekstra at bygge på den gamle losseplads.
Smuk natur – giftigt byggeri
Gorm fremhævede det paradoksale i, at Lærkesletten på en gang er et stykke smuk natur – hvor mange arter nu er ved at slå sig ned – og samtidig er det nok ”den giftigste grund i Danmark”. Den giftige undergrund gør, at man ikke kan bygge kældre i byggeriet. Man er nød til at lægge en kraftig membran ud – og man er nødt til at banke en masse pæle gennem alt affaldet og ned til sandbunden. Der ligger formentlig også ueksploderede granater fra den tid, hvor det var militært øveområde.
Øvelse i civil ulydighed på Lærkesletten lørdag 25. juli kl. 10-18
Frej Schmedes fortalte, at Amager Fælleds Venner vil holde en øvelse i civil ulydighed på Lærkesletten lørdag 25. juli kl. 10-18. Her er også du velkommen.
Mens solen gik ned over Amager Fælleden, gik vi tilbage til Sundby Station – som Frej drømmer om en gang skal hedde Strandengen Station.
Tak til SUF for en smuk tur med lærkesang og miljøgift.
Mikael Hertoft er cand.mag i russisk, og arbejder som underviser. Mikael er medlem Enhedslistens Hovedbestyrelse.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER