Dan Jørgensen: ‘Gas er nødvendigt for at komme af med kul’
Solidaritet fangede klima- og energiminister Dan Jørgensen ved COP26, for at spørge ham ind til Danmarks fortsatte opbygning af infrastruktur til fossile brændstoffer. Ministeren forklarede, at fortsatte investeringer i gasledninger er en nødvendighed, hvis man vil slippe af de forurenende kulminer i blandt andet Polen.
Danmark var blandt initiativtagerne, da ‘Beyond Oil and Gas Alliance’ (BOGA) ved COP26 præsenterede en plan for at stoppe udvindingen af fossile brændstoffer. Ifølge sammenslutningens hjemmeside er udfasningen af olie og gas ‘en afgørende del af klimaudfordringen og de stigende temperaturer’. Er det mere tom snak, eller er der handling bag ordene?
På det fuldt bookede pressemøde var klima- og energiminister Dan Jørgensen på talerstolen, hvor han var med til at præsentere nye samarbejdspartnere i initiativet. Pressemødet skulle oprindeligt have været holdt onsdag eftermiddag, men inden pressemødet besluttede Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, pludselig at tage tilbage til Glasgow. Han ville nemlig holde en tale om, at Storbritannien ikke var et korrupt land, og så måtte BOGA vente pænt til dagen efter.
Grundet Covid-begrænsninger var det ikke muligt for Solidaritet at komme inden for til den store pressekonference i ‘Giant’s Causeway’-lokalet. Efter pressemødet stillede Dan Jørgensen kortvarigt op til spørgsmål udenfor, og da Danmarks Radio, P1 Orientering, Radio France, BBC og TV2 havde haft mulighed for at stille ham spørgsmål, nåede vi på falderebet at få 2 minutter af den travle ministers tid.
Vi forholdt Dan Jørgensen det paradoksale i, at man fører an i et projekt, der skal få verden til at bevæge sig væk fra olie- og naturgas, men samtidig opfører en 950 kilometer lang rørledning, der skal gå fra Nordsøen gennem Danmark, og fragte fossilgas til Polen. Jørgensen forsvarede beslutningen om at fortsætte Baltic Pipe med henvisning til, at det var den eneste mulighed for at få Polen til at droppe sin afhængighed af kul. Polen får omkring 80 % af sit strømforbrug dækket af kul, og vil efter planen først lukke den sidste kulmine i 2049.
Men også i Danmark er afhængigheden af kul stadig stor. “I Danmark stopper vi jo heller ikke med at bruge kul lige foreløbigt”, sagde Dan Jørgensen. Her er afhængigheden af kul dog noget mindre, og ramte ifølge Energistyrelsen en rekordlav andel af energiforbruget med 5 % i 2020.
Baltic Pipe er imidlertid ikke det eneste fossile brændstof-projekt, som er planlagt af den danske stat. Ifølge Glasgow Agreement’s rapport Drill Baby, Drill!, bliver der over hele verden planlagt opførelse af mere end 800 nye olie- og gasprojekter frem mod udgangen af 2022. På den liste finder man også den danske olieboring Vibe-1, der skal hive mere olie op af Nordsøen. Olieboringen skal efter planen starte i marts 2022, og skal gennemføres i samarbejde mellem Nordsøfonden og det store tyske olie- og gasfirma, Wintershall Dea.
Olieudvindingen kommer til at foregå i ‘Central Graben’, der ligger midt i Nordsøen mellem Danmark og Storbritannien. Tilladelsen blev ifølge Wintershall Dea’s hjemmeside givet i april 2016, hvor Lars Christian Lilleholt var klimaminister. Lilleholt ærgrede sig dengang over, at der ikke kunne blive givet endnu flere tilladelser til olie- og gasboringer, blandt andet til at grave efter den kontroversielle skifergas i Nordjylland.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER